Tabu 2012

Romantik Drama
118 MIN
Portugisiska
Tabu poster

Synopsis

Poetisk kärlekshistoria i två delar om Aurora, en åldrad kvinna i Lissabon som från sjukbädden ber sin granne att kontakta en man om hennes dåliga hälsa. Den mystiske mannens berättarröst förflyttar oss bakåt i tiden till koloniserade Afrika – skådeplatsen för den ödesmättade förälskelsen mellan Aurora och italienaren Gian Luca.
Ditt betyg
3.7 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Tabu
Språk
Portugisiska
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

9 november 2012 | 17:01

Poetisk stumfilmsestetik

#SFF12 - Även bland filmfestivalens övriga annorlunda utbud sticker "Tabu" ut, för all del med det berättartekniska upplägget men framför allt med en poetisk estetik som känns hämtad från stumfilmens tidevarv.

Och utan att själv vara en stumfilm, utan att försöka göra en "The Artist". Tvärtom är ljudet, musiken, dialogen, i vissa stunder frånvaron av allt detta, väldigt viktigt. Väldigt genomtänkt. Stumfilmsestetiken blir därigenom starkare, mer särgenen, och är en rejält bidragande orsak till varför "Tabu" känns så annorlunda. Unik.

Fast på samma gång är inte ett unikum allt. Det behövs mer. Under filmens första halva, nutiden, fungerar det också skitbra. Flyter på, är engagerande, stundom roligt. Givande relationer mellan huvudkaraktärerna. Det blir däremot knepigare när berättelsen byter plats, när vi förflyttas tillbaka i tiden till det koloniala Afrika för att höra historien om Aurora (i nutidens Portugal gammal och sjuk med spelproblem) och hennes italienske älskare Gian Luca. Bitvis är det lika underhållande, fascinerande, som resten av filmen, och det är alltid vackert, men fylls ut av egentligen inte mycket alls. Blir lite tråkig i längden, ärligt talat.

Inte tillräckligt för att såga rullen, det är fortfarande ett jävligt intressant verk väl värt att besöka, däremot det drar oundvikligen (tyvärr) ner betyget något.

| 9 november 2012 17:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Tabu
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu