Systrar i jeans (2005)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Carmen, Bridget, Lena och Tibby är fyra väninnor som hängt ihop hela sina 16-åriga liv. Nu ska de för första gången tillbringa sommaren på olika håll: Carmen ska till sin pappa, Lena till Grekland och Bridget på fotbollsläger medan Alexis blir kvar i stan. Innan de skiljs åt hittar de i en butik ett par jeans som passar dem alla perfekt. De bestämmer sig för att hålla kontakten under sommaren genom att låta dessa jeans cirkulera mellan varandra...
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: SYSTRAR I JEANS

Jeansen stör, men storyn överraskar

I Systrar i jeans får vi följa fyra mycket olika tjejer i 17-årsåldern. De har mirakulöst nog blivit vänner efter en ödets nyck som har fört deras mammor samman. På ett lika mirakulöst sätt spelar ödet dem åter ett spratt när de kommer över ett par jeans som skulle få en modedesigner att gråta av lycka. Jeansen passar nämligen samtliga av de fyra tjejernas varierande kroppsfigurer. Under deras första sommar åtskiljda bestämmer de sig för att ha jeansen en vecka var och på så sätt hålla kontakten.

Att ha ett par jeans som röd tråd genom en film kan tyckas både nyskapande och spännande. Det är det tyvärr inte. Det känns fånigt och tillrättalagt. Jeansen ska fungera som ett magiskt inslag och skoja till den annars så allvarliga filmen. Visst måste man få skämta lite med det som är tungt men jeansen är bara patetiska.

Om man väljer att bortse ifrån jeansen är filmen bra. Jag blev faktiskt riktigt förvånad när jag upptäckte att man försökt klämma in lite djup som ingrediens i det annars så ytliga höljet. Jag måste till och med erkänna att jag blev rörd när jag kände igen mig själv som ung i gränslandet mellan barn och vuxen.

Trots att vissa av de typiska inslagen i amerikansk ungdomsfilm finns med bjuder Systrar i jeans på en del överraskningar i genren. Om man har överseende med några urtvättade historier kan man glädja sig åt lite fräschare inslag i tonårstemat.

Det som fick mig rörd var Carmen och hennes förhållande till sin pappa som hon åker för att hälsa på över sommaren. Hon är förväntansfull och ser fram emot att träffa den pappa som annars har stått i bakgrunden av hennes liv. Men Carmen får en chock när pappan har skaffat sig en ny familj och står redo att gifta sig. Hon glöms återigen bort och hamnar i skymundan för bröllopsplanerna. När Carmen får tillfälle att uttrycka sin besvikelse och saknad efter pappan blir det en otroligt stark scen.

Som helhetsintryck bjuder Systrar i jeans på ett uttjatat tema med inslag av en hel del överraskningar. Överlag är den sevärd för dess skildring av de problem som uppstår i tonåren. Men jag önskar fortfarande att jeansen inte hade varit med.

Madeleine Rönnqvist Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
vsr
En helt ok film, för tjejer. Kände att det blev lite för mycket chickflick för min del.

Relaterade filmer