Surrogates 2009

Surrogates poster

Synopsis

Filmen utspelar sig i framtiden där människan nu lever isolerad och bara integrerar genom robotar. Två FBI-agenter försöker lösa ett mystiskt mord på en college- student. Utredningen leder dem till mannen som skapade fenomenet som tillåter folk att köpa robotversioner av sig själva, vilket gör att människorna kan uppleva livet indirekt från sofforna i sina egna hem. Frågan är vem som är verklig och vem man kan lita på.
Ditt betyg
2.3 av 519 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Surrogates
Biopremiär
2 oktober 2009
DVD-premiär
3 februari 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Walt Disney Pictures
Ålder
11 år

Recensent

Nils Karlén

29 september 2009 | 17:51

I grund och botten en b-film

Det finns mycket man kan säga om "Surrogates", som att den bygger på en hyllad serieroman av Robert Venditti, att skådisen Elizabeth Banks är en av initiativtagarna till filmatiseringen och att dess tema om teknik kontra mänsklighet är fullt av klassisk sci-fi-potential. Men allt det där bleknar snabbt bort så fort Bruce Willis klon kliver in i bildrutan med gul syntarperuk och lite väl mycket smink i ansiktet. Det ser, för att uttrycka sig milt, fullkomligt fasansfullt ut. Nu är det i sig knappast något som tippar filmen över, men det är typiskt för Jonathan Mostows framtidsvision: bra idéer men taffligt utförande.

Året är 2017 och världen är lik vår egen, med en stor skillnad. Robotavatarer som kallas för "surrogat" har ersätt den mänskliga kontakten och styrs från bekväma fåtöljer i hemmets säkerhet. "Life...only better" lyder slogan för företaget som tillverkar surrogaten och det är något som i princip alla tagit fasta på. Surrogaten är perfekta versioner av sina ägare och det är via de här som de lever sina liv. Det finns de som står emot, så kallade Dreads lever i reservat och avskyr det dominerande robotsamhället, men de är marginaliserade.

Willis spelar FBI-agenten Greer, som likt alla andra styr sin surrogatklon från hemmets lugna vrå. När han och partnern Peters (spelad av Radha Mitchell) börjar nysta i ett mord på en surrogatoperatör upptäcker de en konspiration som nästlar sig in i samhällets kärna.

Som ni förstår försöker Mostow och manusförfattarna kommentera tidens anda med sociala medier och avatarer på internet där vi försöker framställa oss själva som lite bättre än vad vi verkligen är. Inget fel med det, men det blir problematiskt när man får sensmoralen intryckt med en slagborrs subtilitet i varannan scen. Att manusförfattarna tidigare skrivit "Catwoman" och de två senaste Terminator-filmerna kanske kan ge en ledtråd till filmens intellektuella spänst. Ställ "Surrogates" sida vid sida med Kathryn Bigelows underskattade "Strange Days" från 1996 och det blir än tydligare.

Om man skalar bort det misslyckade science fiction-temat finns en hyfsat underhållande action-deckare kvar. Ett par jaktscener höjer pulsen för stunden och några vändningar i storyn utnyttjar surrogatens potential på ett ganska bra sätt. Men samtidigt går det inte riktigt att skaka av sig känslan av att det här är en fattigmansversion av "I, Robot" (med till och med samma skådespelare, James Cromwell, som robotarnas upphovsman). Eller kanske en billigare "Minority Report" utan Spielbergs känsla för sense of wonder. Till slut står det klart att inga fina idéer eller vackra ansatser kan sudda ut det faktum att "Surrogates" i grund och botten är en b-film.

| 29 september 2009 17:51 |