Suck (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En rock'n'roll och vampyrparodi om The Winners - ett band som är passé men som gör allt för att få ett skivkontrakt. Deras ointressanta image ändrar sig dock dramatiskt under en turné, när deras basist Jennifer en kväll går hem med en het vampyr. När hon kommer tillbaka har hon en ny sexig framtoning, som gör publiken helt vild!
Visa hela synopsis

ALTERNATIV SAKNAS

ALTERNATIV SAKNAS

Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: SUCK

Originell vampyrfilm
Som de flesta insett så går vampyrfilmen en långsam, tragisk död till mötes i form av hypade TV-serier och blodfattiga tonårsfilmer. Den udda rockmusikalen "Suck" är kanske ingen ny "Dracula" – eller "Rocky Horror Picture Show" för den delen heller – men är man ute efter en befriande opretentiös kombination av indiemusik och vampyrsplatter så är den klart godkänd.

Stackars Joey (Rob Stefaniuk, även regi och manus) och hans rockband The Winners kämpar för att komma någonvart men är dömda att uppträda oavlönade på sunkiga skithak. Turen kommer i oväntad form när deras kvinnliga basist Jennifer (Jessica Paré) raggas upp av en vampyr efter en spelning och dyker upp morgonen därpå med lysande ögon, kritvit hy och fräschare än någonsin!

Jennifers nya, sexiga look gör bandet till en hit men till nackdelarna hör att hon till ingens förvåning blivit en schizofren blodsugare som inte tål solen och blir både risig och butter när hon inte får en daglig ranson av blod. Som om problemen inte vore nog så är en hämndlysten vampyrjägare (Malcolm McDowell i nästan samma sorts roll som han gjorde i "Halloween") dem hack i häl.

Om det är något "Suck" ska ha bonuspoäng för så är det originalitet. Sällan har man sett någon lyckas kombinera tonårshumor, vampyrfilm, rockmusikal och roadmovie, och aldrig har det gjorts bra. Med glimten i ögat håller Stefaniuk filmen på en jämn nivå mellan fånig humor och seriöst skräckdrama, och samtidigt men en respekt och förkärlek till gamla filmer i genren.

Filmens största hinder är den überlåga budgeten. Ofta lyckas man med rätt charmiga metoder spä på den ironiska B-filmskänslan med modellgjorda bakgrundskulisser och exteriör med stopmotioneffekter men tyvärr försöker man hippa till det med musikvideoklippning som ligger längre ifrån denna film och närmare "Twilight" och tröttsamt moderna vampyrrullar.

Manuset hade också behövts finputsas. Det blir ojämnt när man mellan en del klockrena dialoger slänger in smått pinsamt billig humor och förutsägbara poänger. Finalen och upplösningen lämnar också en del att önska, och även som en hyllning till andra filmer i en genre bör man storymässigt ha något nytt att komma med. Det har man inte riktigt här.

Tråkigt blir det dock aldrig. Skådespelarna verkar ha kul och förutom de sympatiska nykomlingarna som spelar bandet, varav Chris Ratz sticker ut som rysk roadie, så har rockstjärnor som Alice Cooper och Iggy Pop fått ovanligt utvecklade biroller. Även Moby (som kåt, köttätande knarkare!), Henry Rollins och Alex Lifeson (sångaren i Rush) gör roliga inhopp. Soundtracket (med både nyskrivna låtar som för handlingen framåt och gamla 1970-talshits som dammats av) är toppen och det finns en hel del insiderskämt för de insatta.

"Suck" är inget mästerverk och en ganska lättglömd lågbudgetfilm vars släpp direkt på DVD känns motiverat. Men vill man se en vampyrfilm där det faktiskt skvätter mer blod än det trånas efter ouppnåelig kärlek (ni vet vilken film jag syftar på) och det dessutom finns ett gott sinne för humor och skön rockmusik så ge den en chans.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
PerH
Skön rockmusikal med sköna inhopp av Moby, Alice Cooper, Henry Rollins och Iggy Pop. Även en skön drift med vampyrfilmer nåt som den otroligt dåliga Vampire Sucks misslyckade med.
8964-1
Riktigt nice film som hade en hel del sköna scener och som dessutom ibland överraskade en aning. Och som alla andra påpekar så är Iggy och Cooper alldeles outstanding här! Ett måste se helt enkelt!
twinkle
Riktigt härlig film, Cooper och Iggy är ju oslagbara!
Visa fler (2)

Veckans populära filmer

Visa fler