Studio Sex 2012

Deckare Thriller
Sverige
89 MIN
Svenska
Studio Sex poster

Synopsis

På en kyrkogård återfinns liket av en ung kvinna från strippklubben Studio Sex. Det visar sig att en högt uppsatt politiker har besökt klubben och blir snart misstänkt för mordet. Fallet väcker minnen till liv för kriminalreporter Annika Bengtzon, från ett förflutet hon helst vill glömma. Hon blir besatt av att avslöja mördaren, allt medan hon sjunker allt djupare ner i Stockholms undre värld. Den tredje filmen i en serie av sex.
Ditt betyg
2.2 av 73 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Studio Sex
DVD-premiär
18 juli 2012
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

16 juli 2012 | 15:01

Bengtzon in på bara skinnet

Med sexklubbshärvor och en minister i klister låter storyn i "Studio Sex" som tagen från de snaskigaste löpsedlarna. Det kunde bli klyschigt och förutsägbart, det kunde också bli betydligt mer rafflande men landar någonstans mittemellan - en stundtals underhållande historia som, tro det eller ej, överraskar minst en gång.

En ung kvinna har dödats, våldtagits och dumpats i en park. Kriminalreporter Annika Bengtzon börjar i vanlig ordning nysta i fallet och upptäcker att flickan jobbade på ljusskygga Studio Sex, där en svensk politiker kan ha avlagt ett besök samma kväll.

Ledtrådarna till trots är mordgåtan även den här gången det minst intressanta. Liza Marklunds egna bakgrund som journalist gör dock skildringen av tidningsvardagen åter sevärd. Bengtzon får smaka på det tuffa jobbet att intervjua anhöriga och vänner till en nyligen mördad 19-åring. Det är ett dilemma som hör jobbet till, hur behåller man en respektfull distans när man samtidigt har pressen att fylla morgondagens tidning med något nytt? Det är här, på Kvällspressens redaktion, som den här filmserien är som starkast. När nu inte hela redaktionen beter sig som ett komplett dagis.

Visst ser "Studio Sex" ut att vara stressfilmat under en vecka. Några repetitioner till, lite variation i kameravinklar och mer omsorgsfull belysning hade säkert kunnat höja både skådespeleri och stämning till en mer acceptabel nivå. Att Bengtzon nästlar sig in i snuskhålan som slampig croupier sätter heller inte trovärdigheten på topp.

Med lite god vilja sätter jag ändå betyget tre på "Studio Sex". Största anledningen? Historien överraskar. Inte med några Hitchcock-twistar, snarare med små medel som får just den här filmen att sticka ut från den uppsjö av svenska tv-deckare som finns där ute. För att saker och ting inte alltid är vad de verkar. För att man vågar ta in sidospår utan avslutning, börja på historier som inte har någon uppenbar koppling till mordet, men ger en nyanserad, ibland oroväckande, bild av både vår huvudperson och allas vår omvärld. Man tror man vet vart filmen leder, men får sig en knäpp på näsan. Det gillar jag.

Sen blir det ju ingen Annika Bengtzon-deckare utan att man väver in en hemma-hos-historia. Efter klumpiga avbrott med hot mot småbarn i "Nobels testamente" och sambon Thomas händelsefattiga valborgsfirande i "Prime Time" ska det nu för första gången handla om något rätt tugnt. Annikas jakt på kvinnomördaren får henne att minnas saker ur sina egna tonår, mörka minnen som hon länge hållit hemliga från omvärlden, gömda i en undanstoppad dagbok. Fansen av böckerna och karaktären får en chans att lära känna Annika lite mer på djupet.

Dessutom är birollsinnehavaren Madeleine Martin värd att hålla ett öga på. Med en stor roll i kommande "Snabba Cash II" kan hon ha något slags genombrott på gång.

| 16 juli 2012 15:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Studio Sex
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu