Studio Sex (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Mitt på kyrkogården återfinns liket av en ung kvinna från strippklubben Studio Sex. Först liknar det hela en komplicerad tragedi. Men det visar sig att en högt uppsatt politiker har besökt klubben samma kväll och blir snart misstänkt för mordet. Fallet väcker minnen till liv för kriminalreporter Annika Bengtzon, från ett förflutet hon helst vill glömma. Hon blir besatt av att avslöja den unga flickans mördare allt medan hon långsamt sjunker allt djupare ner i Stockholms undre värld. Den tredje filmen i en serie med sex filmer.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: STUDIO SEX

Bengtzon in på bara skinnet
Med sexklubbshärvor och en minister i klister låter storyn i "Studio Sex" som tagen från de snaskigaste löpsedlarna. Det kunde bli klyschigt och förutsägbart, det kunde också bli betydligt mer rafflande men landar någonstans mittemellan - en stundtals underhållande historia som, tro det eller ej, överraskar minst en gång.

En ung kvinna har dödats, våldtagits och dumpats i en park. Kriminalreporter Annika Bengtzon börjar i vanlig ordning nysta i fallet och upptäcker att flickan jobbade på ljusskygga Studio Sex, där en svensk politiker kan ha avlagt ett besök samma kväll.

Ledtrådarna till trots är mordgåtan även den här gången det minst intressanta. Liza Marklunds egna bakgrund som journalist gör dock skildringen av tidningsvardagen åter sevärd. Bengtzon får smaka på det tuffa jobbet att intervjua anhöriga och vänner till en nyligen mördad 19-åring. Det är ett dilemma som hör jobbet till, hur behåller man en respektfull distans när man samtidigt har pressen att fylla morgondagens tidning med något nytt? Det är här, på Kvällspressens redaktion, som den här filmserien är som starkast. När nu inte hela redaktionen beter sig som ett komplett dagis.

Visst ser "Studio Sex" ut att vara stressfilmat under en vecka. Några repetitioner till, lite variation i kameravinklar och mer omsorgsfull belysning hade säkert kunnat höja både skådespeleri och stämning till en mer acceptabel nivå. Att Bengtzon nästlar sig in i snuskhålan som slampig croupier sätter heller inte trovärdigheten på topp.

Med lite god vilja sätter jag ändå betyget tre på "Studio Sex". Största anledningen? Historien överraskar. Inte med några Hitchcock-twistar, snarare med små medel som får just den här filmen att sticka ut från den uppsjö av svenska tv-deckare som finns där ute. För att saker och ting inte alltid är vad de verkar. För att man vågar ta in sidospår utan avslutning, börja på historier som inte har någon uppenbar koppling till mordet, men ger en nyanserad, ibland oroväckande, bild av både vår huvudperson och allas vår omvärld. Man tror man vet vart filmen leder, men får sig en knäpp på näsan. Det gillar jag.

Sen blir det ju ingen Annika Bengtzon-deckare utan att man väver in en hemma-hos-historia. Efter klumpiga avbrott med hot mot småbarn i "Nobels testamente" och sambon Thomas händelsefattiga valborgsfirande i "Prime Time" ska det nu för första gången handla om något rätt tugnt. Annikas jakt på kvinnomördaren får henne att minnas saker ur sina egna tonår, mörka minnen som hon länge hållit hemliga från omvärlden, gömda i en undanstoppad dagbok. Fansen av böckerna och karaktären får en chans att lära känna Annika lite mer på djupet.

Dessutom är birollsinnehavaren Madeleine Martin värd att hålla ett öga på. Med en stor roll i kommande "Snabba Cash II" kan hon ha något slags genombrott på gång.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
14900-0
Första och sista filmatiseringen jag ser med Liza Marklund. Helvete så dålig! Skådespelet? Finner inte ord på hur dåligt det var, speciellt av hon som spelar Annika. Och resten, inte värda o nämna heller. Handlingen, kunde varit intressant  och spännande, men nej inte det minsta och så ologisk. Ush, antar att resten av filmerna är i samma stil, vilket skit. 1/5
Lebowski
Nej. Blekt skådespeleri, blek historia och diverse dumheter som letat sig in. Två av fem paparazzis.
lindersson
Den här duger helt klart att slötitta på. Betydligt bättre än Prime Time, men högre än en tvåa av fem når den inte.
Visa fler (19)

Relaterade filmer