Stockholm, Pennsylvania 2015

Drama Thriller
USA
99 MIN
Engelska
Stockholm, Pennsylvania poster

Synopsis

21-åriga Leia återvänder till sina biologiska föräldrar efter att ha levt med sin kidnappare i 17 år. En livstid för henne och hon är nu oförmögen att hantera tillvaron utanför de fyra väggar som hon haft som sitt hem. Minnena av föräldrarna är bara skuggor, men sin kidnappare minns hon med värme.
Ditt betyg
3.6 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Stockholm Pennsylvania
Biopremiär
11 november 2015
Språk
Engelska
Land
USA
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

18 november 2015 | 10:00

Fängslande om kidnappat barn

Nikole Beckwiths debutfilm om vad som sker när en ung kvinna kidnappad som barn återvänder till sina föräldrar är ett svart, fängslande drama. En smått ojämn omvändning i filmens andra halva kompenseras av lysande skådespel.
Vi har hört och läst om de många fallen, främst Joseph Fritzls familj. Barn som hålls fångna under flera år, av främlingar eller egna familjen. Men vad händer när dessa uppvuxna släpps fria och ska anpassa sig till samhället? Det är en fascinerande fråga som debuterande regissören Nikole Beckwith ställer i det här udda dramat.

Saoirse Ronan är perfekt kylig som den unga kvinna som återvänder till sina föräldrar efter att ha bott i en främmande mans (Jason Isaacs) källare sedan fyra års ålder. Självfallet är Leanne, eller Leia som hon numera kallas, inte samma flicka längre och mamman (Cynthia Nixon) får allt svårare att acceptera, särskilt provocerad av pappans (David Warshofsky) loja attityd.

Denna typ av problematik skildrades i den mer Hollywood-typiska ”Där havet slutar” med Michelle Pfeiffer. Den här är svartare, hårdare, mer pessimistisk. Något som är svårt att smälta men känns desto mer realistiskt. Det är en tragisk resa där det svårt att skymta ett lyckligt slut.

Många kritiker har sågat filmens andra del som gör en dramatisk omvändning i form av rollbyte och det är visserligen aningen ojämnt utfört men desto mer spännande och oförutsägbart. Det blir en mörk skildring av en mors desperation till att få tillbaka sitt barn.

”Stockholm, Pennsylvania” är inte helgjuten men sticker ut tillräckligt för att engagera och fängsla publiken. Dessutom är det alldeles för sällan man får se två så lysande skådespelerskor som Ronan och Nixon (ljusår från ”Sex & the City”) leda en kraftfull film som denna.
| 18 november 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Stockholm, Pennsylvania
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu