Southpaw 2015

Drama Sport
USA
123 MIN
Engelska
Southpaw poster

Synopsis

Billy “The Great” Hope (Jake Gyllenhaal) är mellanviktsmästare i boxning, och har med sin oortodoxa boxningsstil gjort sig känd som en brutal och offensiv fighter. Sporrad av sin egen känsla av otillräcklighet och starka behov av kärlek, pengar och berömmelse har han kämpat sig till allt han drömt om. Men en dag inträffar en tragisk olycka som får Billys liv att rasa samman.
Ditt betyg
3.4 av 454 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Southpaw
Biopremiär
7 augusti 2015
DVD-premiär
7 december 2015
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Rebecca Unnerud

5 augusti 2015 | 18:00

Ångestfyllt boxningsdrama fyllt av klichéer

Jake Gyllenhaals namn är ofta en kvalitetsstämpel och hans filmer är oftast lika bra som han själv. Detta boxningsdrama har sina starka stunder men det är framförallt en uppvisning av kameleonten med stort K.
Det är svårt att inte fascineras av transformationen från hålögd paparazzi/nattreporter i ”Nightcrawler” till stenhårt muskelpaket i ”Southpaw” på bara ett år. Likt Christian Bale är Jake Gyllenhaal en kameleont men inte bara till fysiken sett utan framförallt för att han är en karaktärsskådespelare som kan ändra sin skådespelarstil utifrån rollen han ska spela. Han visar stor bredd i roller han tar sig an vilket inte minst blir tydligt här där han spelar Billy Hope, en regerande mellanviktsmästare i boxning som är känd för att vara en riktig fighter (ännu en Bale-koppling). Låt oss säga att Donnie Darko känns väldigt långt borta… Trots sin offensiva stil är det hans fru Maureen (Rachel McAdams) som är stöttepelaren och den som ger honom styrka både i och utanför ringen. 

Curtis ”50 Cent” Jackson spelar rollen som manager och vän, hans hatt och fåraktiga leende är lika fånigt som de stackars lättklädda tjejerna som visar upp poängtavlor i ringen. I ”Spy” var han den svaga länken i en annars väldigt lyckad komedi och här har han tyvärr en ännu större roll, 50 Cent förstör nödvändigtvis inte filmen men gör den absolut inte bättre. Däremot är Leila (Oona Laurence), dotter till Billy och Maureen, mycket bra. Hon spelade mini-Pennsatucky i ”Orange is the new black” och har några starka scener tillsammans med Gyllenhaal. Även Rachel McAdams är välcastad, hon visar trovärdigt alla lager hos Maureen som är så mycket mer än den sexiga lyxhemmafrun. 

”Southpaw” innehåller Hollywoodvänliga utsvävningar och likt många andra boxningsfilmer följer den en viss mall. Filmen är ångestfylld, rå och mörk precis som ”Training Day” men är långtifrån lika tät och välgjord. Regissören Antoine Fuqua har inte gjort något lika bra sedan nämnda film från 2001 även om exempelvis ”Shooter” har ett klart underhållningsvärde. 

Trots att Gyllenhaal gör exakt det som förväntas av honom och mer därtill är historien och dialogen alldeles för klyschig för att rollen ska kännas lika Oscarsvärdig som oförglömliga ”Nightcrawler”-Louis i fjol. Det faktum att det är ”hundögonen Jake” som gör en så pass annorlunda roll för att vara honom gör filmen mer spännande och fascinerande än vad den egentligen är. 

RIP till nyligen bortgångna James Horner som skrev filmmusiken till filmen, en skön blandning av stämningsfull musik och Eminem (rollen var egentligen skriven för honom men han tackade nej).
| 5 augusti 2015 18:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
Att jag hade missat denna filmen...men fick äntligen sett den på Viaplay. Får se ett gripande drama där livet kan vändas från lycka till misär så snabbt. Det blir tårfyllda ögon några gånger och jag tycker Gyllenhaal gör sitt livs roll än så länge. Oona Laurence är också otroligt bra, likaså Whitaker även om han gör samma roll som vanligt. En mycket mycket bra film!
Läs mer
3
​Boxaren Billy Hope lever på toppen med pengar, vänner, ett fint hus där han lever med sin fru och dotter, på toppen av sin karriär, tills en dag då han förlorar allt och hamnar på botten. Sakta men säkert får han börja om från början igen, utan vänner, pengar och lyx och hans nya tränare Tick Willis lär han allt om att bygga en stabil grund i allt, träningen, livet och sig själv.... Spännande,tårdrypande och ganska förutsägbar. Filmen stressar igenom vissa partier vilket gör att den förlorar viktiga essenser. Är mycket bra, med det lilla extra som tar ens hjärta med storm finns ej :( Betyget blir en stark 3a...och en liten watch out för en ny spännande talang i lilla men super grymma tjejen Oona Laurence <3 Cast: Jake Gyllenhaal, Rachel McAdams, Forest Whitaker..mfl.. AAA+
Läs mer