Somers Town (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: SOMERS TOWN

Ett halvfärdigt mästerverk
Snyggt, bra och roligt. Allt paketerat i en av Shane Meadows senaste skapelser. Ett snopet slut kommer bli en riktig crowdpleaser med tårar i var och varannan ögonvrå. Själv ser jag en fantastisk potential gå förlorad.

Shane Meadows rev ner en storm av applåder och beundran från både publik och kritiker med sitt genombrott ”This is England”. En disig samhällsskildring av ett engelskt åttiotal och tillika en utforskning av den samtida skinheadkulturen. Från vitt till svart tycks vår dramasuktande regissör nu följa ett blödande hjärta och ge sig på en solskenshistoria med ett mer ömkande resultat än någonsin.

Tomo (Thomas Turgoose) är den unge killen som rymt hemifrån Nottingham och beger sig till London utan mycket mer än kläderna på kroppen som resebagage. Marek (Piotr Jagiello), den polske ynglingen som bor med sin gästarbetande far och spenderar dagarna ensam, fotograferandes. Två polariska motsatser med nästan klyschig symbolik, som finner varandra av en slump i en av världens största städer och över en speciell sommar växer mer än bara en vänskap fram emellan dem.

På sitt typiska regissörsmanéer fortsätter Meadows att välja lika okända som oerfarna skådespelare till sina filmer. Ett intressant och inte minst utmanande drag. Visserligen verkar golden-boy Thomas Turgoose funnit en speciell plats i Meadows hjärta. I ”Somers Town” spelar han än en gång en av huvudrollerna. Säkert, bekvämt och roligt med en stor portion realism tycks han ha hittat formen och ramarna för sitt skådespeleri. Blickarna riktas dock osökt till hans motspelare Piotr Jagiello som med otrolig precision och sympatisk mänsklighet porträtterar den unge Marek. En grym duo som i princip själva bär upp en hel film.

”Somers Town” är inledningsvis genial. Så gott som alla filmkomponenter stämmer överens i brittens mästerliga hantverk. Framgångsrikt behålls det skarpa allvaret bland skratten och med Meadows film-CV i åtanke är det oväntat välkommet att en så stor portion humor tar sin plats. Varken plumpt eller påträngande. En genuin och stillsam historia som länge griper en om hjärtat trots gamla plattityder och nött symbolik.

Kanske desto nesligare slutresultat för tyvärr förlorar ”Somers Town” tempo mot sluttampen. Det blir lite väl enkelt i sömmarna. Av bekvämlighet, dumhet eller ren tristess? Onekligen har Shane Meadows haft mycket att leva upp till. En av förväntningarna hade väl varit mer än de 75 minuter film som snålt nog serveras. ”Somers Town” ger mersmak. Något som tyvärr övergår i mersvält.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
David Brent
Shane Meadows fortsätter leverera på en mycket hög nivå. Återigen med en alldeles lysande Thomas Turgoose i huvudrollen, 4/5.

Veckans populära filmer

Visa fler