Smallfoot 2018

Smallfoot poster

Synopsis

En ung Yeti vänder upp och ner på legenden om Bigfoot när han upptäcker en helt ny varelse som ingen trodde existerade... en människa.
Ditt betyg
2.9 av 32 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Smallfoot
Biopremiär
28 september 2018
DVD-premiär
11 februari 2019
Digitalpremiär
11 februari 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

27 september 2018 | 08:45

Vackert animerad och tänkvärd musikalfilm

Väldigt vackert animerad och tänkvärd musikalisk film som utspelas i ett puderlikt snölandskap på toppen av Himalaya. ”Smallfoot” är verkligen ett härligt familjeäventyr, som kanske inte är så originell i sin uppenbarelse, men dock otroligt underhållande från början till slut.
Migo är en sorglös Yeti som i stor harmoni lever tillsammans med de sina, högt ovan molnen. Efter en incident bland bergen då han får närkontakt med en kraschad mänsklig filur, blir han övertygad om att de mytomspunna små människorna, smallfoots, trots allt existerar. Yeti-klanens överhuvud är inte särskilt road över övertygelsen, då den hotar deras egen tillvaro.


Efter att ha blivit burdust utvisad från sitt folk, söker Migo tröst i en grupp utbölingar som är fast beslutna att bevisa att det faktiskt visst finns liv också nedanför berget.

 
Historien om möten med otippade monster, är rättfram och hade kunnat kännas simpel, om inte manuset varit så detaljerat och väl genomtänkt i turerna. Kanhända att de älskvärda karaktärerna hade förtjänat några lager till, men å andra sidan är deras lurvigt böljande och ljust pastelliga pälsar så fantastiskt snyggt skildrade att jag förlåter mycket annat. Det påminner nästan stundvis om schampo-reklam, fast med en spännande dramaturgi. 
Animeringen är riktigt bra och regissörerna Karey Kirkpatrik och Jason Reisig, med sina kollegor på Warner Animations har onekligen lyckats med det visuella.

Överlag är ”Smallfoot” en välproducerad och smart film som tar upp svåra existentiella frågor på ett okomplicerat och lättillgängligt sätt. Den handlar om att våga se sanningen och acceptera den, om faran med fördomar, intolerans och fake news, samtidigt som den uppmuntrar till att välja annat än rädsla i plötsliga möten med det okända.


Det är rätt kul att man har vänt på fördomarna, så att det är de enorma monstren som är rädda för oss människor, små illvilliga bestar som utrotar och förstör. Vi som är så snä… eller vänta… oj då. I slutändan förstår dock även de yngre att det är just rädsla och brist på kommunikation som är boven, mer än något annat, och det känns som en trivsam liten påminnelse både för dem och oss äldre.

I den odubbade versionen hör vi bland andra Channing Tatum, Zendaya, Danny Devito och Common i huvudrollerna. De sjunger även de trallvänliga och fina låtarna, som kanske inte så här i efterhand är lika minnesvärda som till exempel de i ”Frost”, men snuddande nära ändå i mitt tycke. Framförallt gillar jag Commons melodiösa 90-tals rap ”Let It Lie”, som inte bara levererar sköna tongångar, utan också ger en pedagogisk bakgrund till en del av det vi tittar på.

”Smallfoot” är överraskande bra! Lite som en småfrostig, men musikalisk ”Monsters Inc” för hela familjen. Det är fartfyllt, spännande och tvingar en till eftertanke. Sådant är alltid välkommet!
| 27 september 2018 08:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
1
Jättedålig, min 11-åring gick iväg och borstade tänderna precis innan slutet presenterades för jag antar att han inte brydde sig om hur det gick. Något som var skönt var att filmen inte innehöll nåt fult språk, snusk eller våld. Men visst var det lite kul ändå att tänka hur bigfootarnas värld passar in i vår nutid. Jag tror ju tex att vi har blivit ljugna för angående vår historia, och jag är själv konspirationsteoretiker aka "byfåne" (som de kallas i filmen). Så det var ju kul. Men kan jag rekommendera filmen? Nej.
Läs mer
3
Bra animerad film som passar familjen men speciellt de mindre barnen. Legenden om Bigfoot har förflyttats till legenden om Smallfoot där vi människor var i fokus, finns vi verkligen?
Läs mer
2
Inget större fel på filmen egentligen, problemet är bara att det har gjorts så mycket bättre förr. Monsters inc. hade t o m Bigfoot med på ett hörn. Ser hellre om den eller Monster university, Robotar alt Draktränaren. Det verkar svårare än man kan tro att snickra ihop ett engagerande underhållande manus och här lyckas man bara halvvägs.
Läs mer