Småkryp: Långfilmen 2013

Äventyr Animerat
Frankrike
89 MIN
Småkryp: Långfilmen poster

Synopsis

Filmen inleds med att några snälla svartmyror finner en ovärderlig skatt efter att ett picnic-par lämnat skogen – en hel ask med sockerbitar! En liten nyckelpiga kommer till deras hjälp under deras långa färd med skatten på väg mot stacken. En färd som är fylld av strapatser och många fiender – framför allt ett gäng elaksinnade rödmyror…
Ditt betyg
3.3 av 11 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Minuscule - La vallée des fourmis perdues
Biopremiär
15 augusti 2014
DVD-premiär
10 december 2014
Land
Frankrike
Distributör
Studio S Entertainment
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

26 juli 2014 | 08:00

Oemotståndligt charmigt

Detta är en vacker och väldigt annorlunda berättad liten saga om artöverskridande vänskap bland småkryp. Något för lång kanske i slutändan, men otroligt fin och fängslande likväl.
En ung nyckelpiga som kommit bort från sin familj träffar en grupp svartmyror på uppdrag och oväntad vänskap uppstår. Myrorna har på en övergiven picknickfilt i skogen hittat en plåtask med sockerbitar och ska nu med nyckelpigans hjälp frakta den hem. Plötsligt dyker ett gäng rivaliserande rödmyror upp och när de får nys om fyndet uppstår en vild jakt. Något senare kulminerar det hela i en episk batalj när de ondsinta myrorna anfaller den andra, mycket fredligare, kolonin. 

”Småkryp” är ett charmigt 3D-äventyr i vilken verkliga vyer korsas med vackert animerad ohyra. Myrorna, nyckelpigorna, flugorna och en och annan gråsugga tar på ett färggrant och väldigt självklart sätt plats i denna helt dialogfria historia och aldrig har repliker varit mindre saknade är här. Genom att skippa snacket slipper vi de sedvanliga, ofta publikfriande skämten, liksom eventuella dåliga dubbningar som brukar komma på köpet i liknande filmer. Och istället kan och får vi chansen att helhjärtat fokusera på en underbar visuell berättelse som är otroligt fascinerande som den är.  


Även om det inte yppas ett endaste ord är filmen långt ifrån tyst. Diverse finurliga ljudeffekter som surrande, bilbrummande och pipande ger tillsammans med ett otroligt finstämt men effektivt soundtrack liv till de karakteristiska småkrypen och de förtjusande miljöbilderna i bakgrunden. Det fungerar alldeles utmärkt och jag kan inte minnas när jag sist myste så nöjt i biomörkret. 

Storyn är mycket enkel och lika fin som den är lågmäld. Det handlar om vänskap, kurage och vikten av samarbete. Vi får följa de flitiga myrorna vars värld är full av faror som ändå med mod kan motas. Deras strävsamma vardag och långa vandring varvas med drömska tillbakablickar på soliga sommarängar och mot slutet när det blir dags för ett riktigt myrornas krig blir det ett tag till och med nästan spännande. På ett sådär barnvänligt, påhittigt och kul sätt.

”Småkryp” är en film för hela familjen och jag kan tänka mig att framförallt de något äldre småbarnen kommer uppskatta filmens mer actionfyllda delar. Tyvärr sjunker tempot något när det egentligen borde vara på topp, då en något krystad sidointrig plötsligt ska presenteras mitt i sammandrabbningen. Med sina 90 minuter är filmen en aning för lång, men ändock hela vägen mycket trivsam och sådär oemotståndligt gullig som bara filmer om storögda insekter kan vara. 
| 26 juli 2014 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Småkryp: Långfilmen