Slender Man 2018

Skräck
USA
91 MIN
Engelska
Slender Man poster

Synopsis

"Slender Man" berättar historien om den långa, tunna figuren med onaturligt långa armar och ett ansiktslöst ansikte - figuren är ansvarig för att ha hemsökt och legat bakom försvinnanden av oräkneliga barn och tonåringar.
Ditt betyg
1.6 av 41 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

8 augusti 2018 | 18:55

Vissa legender ska lämnas i skuggan

En medioker rysare om en modern vandringssägen som varken överraskar eller skrämmer särskilt väl. Det blir lite smårysligt här och var och jag hoppar till där jag sitter, men regissören Sylvain White lyckas inte knyta ihop de svajande delarna till en trovärdig helhet.
Det handlar alltså om den där långa smala snubben utan ansikte, som enligt legenden lockar till sig barn och ungdomar. Här är det fyra tonårsvänner i en mindre stad i USA som en uttråkad kväll kallar till sig honom under en ceremoni. Det skulle de inte ha gjort.

De fyra unga kvinnorna spelas av kompetenta skådespelerskor (Julia Goldani Telles, Joey King, Annalise Basso och Jaz Sinclair) som dock har en viss uppförsbacke direkt från start i form av ett väldigt ojämnt manus. Det är inte ovanligt att rysare av det här slaget innehåller en hel del logiska luckor, men att håligheterna är så grava som i detta blir ett stort problem. Det är inte bara replikerna som haltar, hela sammanhanget stapplar med stort besvär fram och den röda tråden trasslar hela tiden in sig i allt den stöter på.

Det börjar ändå rätt hyfsat och jag gillar direkt framför allt fotot. Närbilderna är snygga och vinklarna intressanta och talande. Det är överlag ett stämningsfullt kusligt ljus över scenerna som är sådär härligt mörka och murriga, vilket passar bra! Tyvärr håller inte kvaliteten hela vägen och även om vissa visuella effekter fungerar och skrämmer, så känns andra mest bara töntiga och malplacerade, medan vissa är direkt usla.

En bristande kontext är ett genomgående problem i filmen. Idén om Slender Man håller helt enkelt inte för en hel långfilm och transportsträckorna blir många, långa och rätt tråkiga. Detta är ett pussel som ingen riktigt orkat lägga, lösryckta idéer på planeringsstadiet som slängts på varandra utan att man någonstans har sett till helheten. Resultatet blir en film som i slutändan känns lika utdragen och ansiktslös som gubben den handlar om.

”Slender Man” är på sina håll en småkuslig, fast ändå snäll rysare, på så sätt att den inte alls är blodig. Samtidigt är den på tok för otäck för yngre åskådare, varför jag tycker att man lika gärna hade kunnat krydda till det med lite grafiskt upprörande sekvenser. För som det blir nu, är det bara väldigt ljummet rakt av.

Jag hoppar som sagt till ett antal gånger och det är lite kittlande mellan varven, dock lämnas jag längtande efter så mycket mer. Slender Man som myt är obehagligare än han är som film. Kanske för att man tar bort udden av det skrämmande genom att ta fram honom i ljuset? Vissa legender bör lämnas kvar i skuggorna. Slender Man är helt klart en sådan.
| 8 augusti 2018 18:55 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
1
Skräp, hur kunde den gå upp på bio?
Läs mer
1
Ful, tråkig och korkad. Hoppet om att bli det minsta skrämd dör tidigt och Slender Man-figuren förblir en torr icke-upplevelse vars uppenbarelse likväl som mytologi känns oinspirerad och torr. En skymf mot skräckälskare men funkar säkerligen som sömnpiller. Gör om, gör rätt.
Läs mer
2
Jag har varit och sett skräckfilmen "Slender Man och ska nu med den recension berätta vad jag tyckte om filmen. Men först lite om handlingen. I en liten stad i Massachusetts försöker en grupp vänner som är fascinerade av internetmyten kring Slender Man att bevisa att inte den där långa, tunna figuren med onaturligt långa armar och ett ansiktslöst ansikte existerar. Efter att de har tittat på en video på internet som sägs frambringa Slender Man så försvinner en i gänget mystiskt och därefter händer allt mer konstiga saker. Filmen "Slender Man" börjar bra och har en kuslig stämning över sig. Men dessvärre räcker det inte hela vägen. Manuset är för bristfälligt och har för många logiska luckor. Riktigt skrämmande blir det aldrig. Det bjuds på en del visuellt obehagliga scener med uppenbara influenser av The Ring och liknande filmer med Hong Kong skräckfilmer som originalförlagor. Men direkt skrämmande blir det som sagt inte, Karaktärerna man får följa som blir förföljda av Slender Man får man inte någon direkt sympati för. Därmed bryr man sig inte ifall de överlever eller ej. På grund av att det finns vissa kusliga scener bland annat ute i skogen då karaktärerna jagas av Slender Man så höjs stämningen lite grann. Men mellan dessa scener blir filmen mest ett sömnpiller. Ska man se en bra skräckfilm om en vålnad som förföljer barn så kan jag mer rekommendera filmen "The Woman in Black". Karaktären "Slender Man" är helt enkelt inte tillräckligt intressant för hel film visade det sig. Filmen lever med andra ord inte upp till den hype som har spridits kring den. En tvåa av fem möjliga är mitt betyg till filmen "Slender Man".
Läs mer