Sleeping Beauty 2011

Romantik Drama
Australien
104 MIN
Engelska
Sleeping Beauty poster

Synopsis

Universitetsstudenten Lucy bekostar sina studier genom deltidsjobb; först ställer hon upp i medicinska experiment och därefter börjar hon prostituera sig. Det leder henne till en anställning som ”Törnrosa” på en exklusiv bordell. Där sövs hon ned, varpå förmögna äldre män har tillgång till hennes kropp och kan uppfylla sina erotiska fantasier. Lucy blir besatt av att få veta vad hon utsätts för under den djupa sömnen och hon får allt svårare att leva sitt dagliga liv.
Ditt betyg
2.2 av 70 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Sleeping Beauty
DVD-premiär
21 mars 2012
Språk
Engelska
Land
Australien
Distributör
NonStop Entertainment
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

24 maj 2011 | 21:06

Deprimerande gubbsnusk

Cannes 2011 - Det verkar ingå i alla f.d. söta barnskådespelares karriär att göra en utmanande och (både fysiskt och känslomässigt) avklädd roll. Nu har turen kommit till Emily Browning som spelar självdestruktiv student som säljer sig till diverse gubbar. Det är mycket naket i kombination med tragiska människoöden och är väl meningen att provocera men resultatet blir mest poetiskt gubbsnusk.

Lucy (Browning) lever ett komplex, inrutat liv befriat från normala relationer. När hon inte pluggar på universitet så ställer hon upp som försökskanin i labbexperiment, dricker sprit med en underlig bekant kallad Birdmann och går ut på klubbar där hon knarkar och har sex med män i kostym. För att ha råd med hyran tar hon jobb hos en slags uthyrningsfirma där unga, avklädda tjejer utnyttjas av äldre män på diverse middagar och tillställningar. Men jobbet tar överhanden och snart tappar Lucy greppet om sitt liv och verklighet.

Att en kvinnlig regissör gjort den här uppvisningen i deprimerande gubbsnusk säger en del men inte alltför mycket. Det är vackert men tragiskt, finstilt men avskalat. Det är meningen att vi ska chockas, provoceras, äcklas. Men tyvärr har vi sett pilska gubbar kladda på avklädda flickor förut och poängen varför uteblir.

Om det är meningen att vi ska tycka synd om Lucy så går det inte riktigt hem. Browning spelar henne som en kall, apatisk och nästan robotliknande varelse utan vare sig empati eller intresse för omvärlden. Hon behåller nästan samma tomma blick filmen igenom, vare sig hon utför ett vardagsärende eller förnedras av rika gubbar. Browning gör en strålande insats men den till en början spännande bristen på känslor resultaterar slutligen att man inte bryr sig det minsta.

Om man ska analysera fram ett feministsikt budskap skulle det vara att unga kvinnor tar kontroll över sina kroppar och bestämmer själva om de vill utnyttjas och förnedras. Men alldeles för många och långa scener går ut på att Browning drogas till medvetslöshet och blir både smekt, slagen och omkringburen av diverse gubbar. En av dem har dessutom en lång monolog om en anekdot. Det är dystert och eländigt men samtidigt så mycket naket att oskyldig mjukporr skulle blekna i jämförelse.

"Sleeping Beauty" är ett snyggt hantverk och ett utmärkt tillfälle för Browning att visa upp sig som en "seriös" aktris i ett smalare sammanhang än tidigare. Men allt detta förnedringssex provocerar aldrig utan blir bara tråkigt och enformigt. När de tunga replikerna släpar i marken som trötta zombies blir jag mest sugen på att slå på lite gladporr.

| 24 maj 2011 21:06 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Sleeping Beauty
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu