Sleeping Beauty (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Universitetsstuderande Lucy bekostar sina studier genom deltidsjobb; först ställer hon upp i medicinska experiment och därefter börjar hon prostituera sig. Det senare leder henne till en anställning som ”Törnrosa” på en exklusiv bordell. I arbetet sövs hon ned, varpå förmögna äldre män har tillgång till hennes kropp och kan uppfylla sina erotiska fantasier. Lucy blir besatt av att få veta vad hon utsätts för under den djupa sömnen och hon får allt svårare att leva sitt dagliga liv.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: SLEEPING BEAUTY

Deprimerande gubbsnusk
Cannes 2011 - Det verkar ingå i alla f.d. söta barnskådespelares karriär att göra en utmanande och (både fysiskt och känslomässigt) avklädd roll. Nu har turen kommit till Emily Browning som spelar självdestruktiv student som säljer sig till diverse gubbar. Det är mycket naket i kombination med tragiska människoöden och är väl meningen att provocera men resultatet blir mest poetiskt gubbsnusk.

Lucy (Browning) lever ett komplex, inrutat liv befriat från normala relationer. När hon inte pluggar på universitet så ställer hon upp som försökskanin i labbexperiment, dricker sprit med en underlig bekant kallad Birdmann och går ut på klubbar där hon knarkar och har sex med män i kostym. För att ha råd med hyran tar hon jobb hos en slags uthyrningsfirma där unga, avklädda tjejer utnyttjas av äldre män på diverse middagar och tillställningar. Men jobbet tar överhanden och snart tappar Lucy greppet om sitt liv och verklighet.

Att en kvinnlig regissör gjort den här uppvisningen i deprimerande gubbsnusk säger en del men inte alltför mycket. Det är vackert men tragiskt, finstilt men avskalat. Det är meningen att vi ska chockas, provoceras, äcklas. Men tyvärr har vi sett pilska gubbar kladda på avklädda flickor förut och poängen varför uteblir.

Om det är meningen att vi ska tycka synd om Lucy så går det inte riktigt hem. Browning spelar henne som en kall, apatisk och nästan robotliknande varelse utan vare sig empati eller intresse för omvärlden. Hon behåller nästan samma tomma blick filmen igenom, vare sig hon utför ett vardagsärende eller förnedras av rika gubbar. Browning gör en strålande insats men den till en början spännande bristen på känslor resultaterar slutligen att man inte bryr sig det minsta.

Om man ska analysera fram ett feministsikt budskap skulle det vara att unga kvinnor tar kontroll över sina kroppar och bestämmer själva om de vill utnyttjas och förnedras. Men alldeles för många och långa scener går ut på att Browning drogas till medvetslöshet och blir både smekt, slagen och omkringburen av diverse gubbar. En av dem har dessutom en lång monolog om en anekdot. Det är dystert och eländigt men samtidigt så mycket naket att oskyldig mjukporr skulle blekna i jämförelse.

"Sleeping Beauty" är ett snyggt hantverk och ett utmärkt tillfälle för Browning att visa upp sig som en "seriös" aktris i ett smalare sammanhang än tidigare. Men allt detta förnedringssex provocerar aldrig utan blir bara tråkigt och enformigt. När de tunga replikerna släpar i marken som trötta zombies blir jag mest sugen på att slå på lite gladporr.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
AntonKane
Helt suverän film med ett flertal filosofiska ämnen och litterera referenser som en mångbottnad pelare för att filmen ska väcka intellektets alla sinnen. Fotot och kameravinklarna är otroligt originella och välbetänkta och det estetiska skapar en form av konstnärlighet i varje bildruta.

Tematiken om människans ofrivillighet och brist på kontroll är ett starkt ämne som balanseras otroligt välgjort med en extremt udda utgångspunkt som både är obehagligt, ångestladdat och tankefylld. I somliga scener går mina tankar till Kubricks "Eyes wide shot" när det sexuella är likt en surrealistisk absurd mardröm. Intressant är att filmen aldrig visar en egentligen sexscene trots dess fokus på sexualitet.

Emily Browning briljera verkligen som huvudrollsinnehavare och hennes skrik mot finalen är det mest hjärtskärande och äkta jag hört inom film sedan Ewa Frölings skrik i "Fanny och Alexander". Även utformningen av karaktärerna är otroligt lyckade, tolkar dom som naturalistiska karaktärer som kommer i smått surrealistiska situationer.

Slutligen är det en otroligt originell och underskattad film som jag rekommendera varmt om, och att antyda det som porr av grövre slaget är bara struntprat och att recensenten här på mz blir sugen att se på "gladporr" efter den här säger nog mer om recensenten än om "Sleeping beauty"...
18901-1
Att kalla den för gubbsnusk var lite väl snällt... detta är ett sömnpiller med katastrofala konsekvenser. Mådde ju psykiskt dåligt flera dagar efter, inte pga filmens innehåll och "budskap" utan att mina ögon och sinne utsattes för denna  förödande sörja till film. Bra rollval Emily Browning, du tyckte inte du förstörde din karriär nog med Sucker Punch?
lindersson
Det här var fan i mig inte bra. 
Min fascination av nakna kroppar gjorde att jag klarade av att se färdigt den ;)
Visa fler (3)

Veckans populära filmer

Visa fler