Skywalkers: A Love Story 2024

Dokumentär
USA
99 MIN
Engelska
Skywalkers: A Love Story poster

Synopsis

Ett våghalsigt par reser världen över för att bestiga den sista superskyskrapan och försöker sig på ett djärvt akrobatiskt stunt på spiran för att rädda både sin karriär och sitt förhållande.
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Skywalkers: A Love Story
Språk
Engelska
Land
USA
Längd

Recensent

Annika Andersson

30 januari 2024 | 09:00

Kärlek utan skyddsnät på världens högsta tak

En thriller-liknande dokumentär som ger fjärilar i magen och håller spänningsnivån på topp, samt bjuder på makalösa visuella upplevelser. Men för den som fick svindel av “Free Solo” - “Skywalkers: A Love Story” är INTE för dig!
Den nervkittlande dokumentären “Skywalkers: A Love Story” som blev en hit på Sundance, följer det ryska paret Angela Nikolau och Ivan Beerkus när de tillsammans bestiger världens högsta skyskrapor.
 
Fenomenet är en sorts gräsrotssport som kallas “rooftopping”, lika farlig som förbjuden då utövarna måste bryta sig in i byggnader och ta sig förbi både säkerhetsvakter och kameror. Väl på toppen promenerar de runt eller gör våghalsiga stunts för kameran utan vare sig selar, säkerhetsutrustning eller skyddsnät att fångar upp dem om någonting skulle gå snett.
 
Sporten tycks ha växt fram i samma takt som de sociala medier där bildbevisen presenteras. Den som får tillräckligt många följare får också sponsorer som bekostar resorna och utrustningen till nästa skyskrapa, och nästa, och nästa… så länge de överlever sporten. Ett 20-tal välkända rooftoppers har fallit av taken och dött.
 
Men för Angela och Vanya, som han egentligen heter, är det mer än bara utmanande adrenalinkickar. Det är konst. De kallar sig “skywalkers”. Bilderna är vackra som tidningarnas modereportage, och Angela som är dansare och akrobat, står på händer eller liknande livsfarliga poser på taken, alternativt lutar sig ut över abyssen stödd på Vanyas starka arm. Den andra håller han kameran i och tar bilder med.
 
Angela och Vanya turas om att berätta. Hon kommer från en cirkusfamilj och ser utmaningen som ett sorts mål mot odödlighet, ett sätt att bli ihågkommen. När hon besteg sina första skyskrapor 2015 var hon sportens enda kvinnliga utövare, och blev snabbt känd för sin elegans, kreativitet och estetiska bilder.
 
Vanya var då redan en känd rooftopper. Han beskriver sig som en ensamvarg, som känner frihet och förhöjd sinnesnärvaro uppe bland molnen. 2016 hyrde han in henne för ett sponsrat projekt de skulle göra tillsammans (betalningen för de enorma riskerna? 500 euros).
 
En svindlande kärlekssaga tar sin början bland spiror och torn, och de fortsätter bestiga skyskrapor land efter land, tak efter tak, bild efter bild. Och det fotograferade materialet är minst sagt spektakulärt!
 
Den prisbelönta författaren och regissören Jeff Zimbalist, själv en före detta rooftopper, blev fascinerad av paret. Han ville dokumentera deras kärlekshistoria lika mycket som sporten. Därför har han återanvänt andras material för bakgrundsberättelserna, samt parets egna filmsekvenser med go pros, drones och kameror. Det sistnämnda som en säkerhetsårgärd för att inte öka riskerna med filmteam på taken.
 
Zimbalist kunde heller inte vara på plats när världen stängdes ner av pandemin, eller när kriget stängde ner gränserna. Än värre blev det för paret själva då Ryssland började censurera sociala medier, vilket satte stopp för den inkomstkällan.
 
Angela och Vanya bestämde sig istället för att satsa allt på en egen NFT-kollektion, och kickstarta igång den med att bestiga Merdeka, den då högsta skyskrapan i världen. 118 våningar hög tornar den upp sig i Kuala Lumpur i Malaysia, ett land med mycket, mycket hårda straff för inbrott..
 
Zimbalist väver skickligt ihop allt material och spänningsnivån stiger till ont-i-magen-nivå när paret förutom att ta sig upp till de svindlande höjderna på darrande, ringrostiga ben, dessutom måste navigera vakter och kameror för att ta sig in i det fortliknande målet.
 
“Skywalkers: A Love Story” är en spänningarnas berg och dalbana, ett vackert kärleksporträtt, en fascinerande inblick risktagning, en titt på en ung subkulturnische, samt en en lektion i tillit. Men hur mycket stannar kvar efter filmupplevelsen? Efter att epilogen förklarat att “vi är den moderna versionen av en resande cirkus”? Det spelar egentligen ingen roll efter en såpass adrenalinstinn resa, men det skrämmande vackra bildmaterialet dröjer sig nog kvar på näthinnan en stund…
| 30 januari 2024 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Skywalkers: A Love Story
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu