Skyline 2010

Sci-Fi Thriller
USA
94 MIN
Engelska
Skyline poster

Synopsis

Efter en sen fest blir några vänner väckta mitt i den tysta natten av skarpa ljus genom fönstret. Precis som flugor dras mot ljuset dras folk mot det märkliga ljuset för att plötsligt försvinna rakt upp i luften. De upptäcker snart att en utomjordisk kraft håller på att föra bort hela mänskligheten från Jorden. Nu måste de överlevande kämpa för livet medan världen blottar sig.
Ditt betyg
1.6 av 222 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Skyline
DVD-premiär
20 april 2011
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

21 april 2011 | 17:37

Ingen nagelbitare

Om "Skyline" vore en människa, vore denne halt. Okej, kanske lite mer än så, enbent eller till och med förlamad i halva sidan. Poängen är att filmen inte är utan poäng, den har bra idéer, men alltför ofta kommer det något skit i vägen. Ibland är det de som står för de bra idéerna som själva ställer till det.

Fyra människor i en lägenhet i Los Angeles, morgonen efter en omtumlande festkväll, vaknar när blått ljus faller över staden. Tillvaron tumlas om ännu mer när det visar sig handlar om en attack utifrån, utifrån jorden, och frågan är om fly eller fäkta är det bästa för stunden.

Regisserad av Colin och Greg Strause, bröderna bakom "Alien vs Predator 2" (även känd som rullen som var så tråkig att jag somnade), och skriven av debutanterna Joshua Cordes och Liam O'Donnel, fyra herrar med åtminstone en sak gemensamt - de har alla en bakgrund inom specialeffekter. Det märks. De visuella effekterna är vad som fungerar bäst här. De är förvisso inte i toppklass men ändå snyggare än väntat i en film av den här budgetklassen, med fantasifulla och ganska hårda actionscener. Att vi dessutom får en skön design av de oförskämda besökarna är ej att förkasta.

Så långt allt väl. Resten? Är inte nödvändigtvis tokuselt, bara väldigt blasé. Vi har sett mycket förut, här ointressant och/eller haltande utfört, med gott om missade chanser. Begreppet med att hoppa in i historien och sedan spola tillbaka 15 timmar innan man fortsätter känns vanligare i TV och passar nog i ärlighetens namn mycket bättre där. Det hade varit roligare att helt kastas in med huvudet före. Därefter lyckas det, trots den hyfsade inledningen, aldrig bli riktigt spännande; nagelbitandet uteblir när karaktärernas situation (de snygga actionscenerna till trots) inte känns farlig.

Skådespelarna kan inget göra för att putsa upp dialogen. Det är egentligen bra val, genomgående duktiga TV-skådisar, och jag gillar framför allt Eric Balfour ("Six Feet Under", och en hel del annat därtill) och David Zayas (Angel Batista i "Dexter") väldigt mycket, men det räcker inte. De räcker inte till, vare sig det handlar om dålig personregi eller (som i Donald "Scrubs" Faisons fall) fel person i rollen.

Synd på så rara ärtor. För som jag sa finns det bra idéer, och här någonstans finns potentialen till en ny "Independence Day" eller "District 9", men "Skyline" som presenterad är en historia som inte riktigt vet var den ska ta vägen eller hur den ska ta sig dit. Ny kompass, tack.

| 21 april 2011 17:37 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Skyline
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu