Sid & Nancy (1986)

3.1
Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Det här är en biografisk film över Sex Pistol-basisten och punkrockaren Sid Vicious och hans flickvän Nancy Spungen. När bandet Sex Pistol splittras efter deras ödesdigra USA-turné försöker sig Sid Vicious på en solo-karriär samtidigt som han fastnat i ett heroinmissbruk.
En morgon hittas Nancy knivmördad och Sid anhålls för mordet.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info
MovieZine-recension saknas, maila oss så lägger vi till titeln till önskelistan.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
David Brent
Det här var verkligen ingen film som man blev på festhumör av, vilket jag inte hade räknat med, snarare en nattsvart skildring av två extremt självdestruktiva personer som pundar bort sina liv i var och varannan scen. Den var därför ganska jobbig att se, men gillar man Gary Oldman så ska man definitivt se den, för här gör han definitivt sitt livs roll! Helt makalös som Sid Vicious. Chloe Webb som spelar Nancy är också riktigt vass. Filmen som helhet hade en del övertydlighet över sig, men även en del riktigt vackra scener mitt i all misär. Blir en svag trea i betyg.
enfilmomdagen
Sid and Nancy är en underbart tragisk och på något vis vacker film, som skildrar hur kärleken kan ställa till problem i ett förhållande mellan två missbrukare ? och tvärtom; hur knarket kan ställa till problem i förhållandet och för ens eget liv. Men det viktigaste av allt skildrar det hur någon så ung  som Sid Vicous, knappt 22 år gammal, kunde gå ett så hemskt öde till mötes.

Har man en stor kärlek till punken, precis som jag, kommer man både älska och hata den här filmen. Sid & Nancy är nämligen väldigt ryktesbaserad  och inte så faktabaserad. Exempelvis nekade alltid Sid till att ha dödat Nancy och det finns inga DNA-bevis (eftersom tekniken inte fanns då förstås), och i filmen skildras en ganska föraktfull relation mellan Johnny Rotten och Sid ? vilket är synd eftersom Johnny och Sid växte upp ihop och hade en djupare relation än vad som visas i Sid and Nancy. Åtminstone om man får tro Johnny själv från senare intervjuer. Ändå har Alex Cox tagit fram många historiska händelser; som när Sid Vicious slog journalisten Dick Dent (alltså; Nick Kent), när de spelade på Longhorn, scener från Sid och Nancy själva där de ligger höga i sängen.. Jag hade dock gärna sett lite mer om Sex Pistols, från deras bra dagar, för att förstå ännu mer varför dem splittrades och lite mer om själva punkkulturen. Och självklart mer om Sid?s liv från när han var yngre, och Nancy?s. Men utifrån vad filmen faktiskt är, är den väldigt bra från sin tid.

Veckans populära filmer

Visa fler