Sharknado 3: Oh Hell No! 2015

Komedi Skräck
USA
93 MIN
Engelska
Sharknado 3: Oh Hell No! poster

Synopsis

Hajarna drabbar Washington i den tredje delen av skräckserien.
Ditt betyg
1.5 av 22 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

27 juli 2015 | 12:30

Innan du klagar på det svenska sommarvädret…

Världens mest orimliga filmserie toppar sig själv med ännu värre oneliners, galnare dödsscener och fler kändisar på menyn än tidigare. ”Sharknado 3” serverar precis vad den blodtörstiga publiken hungrar efter, utan att skämmas.
Tro inget annat. Det här är en usel, usel, usel, usel film. Precis som de tidigare två ”Sharknado”-filmerna är budgeten låg och nivån på hantverket likaså. Men det hindrar inte att manuset lägger ribban högt. Redan i första scenerna har Ian Ziering räddat USA:s president från att bli hajmat, och innan filmen är slut ska han och David Hasselhoff ta en tur ut i rymden. 

Vår hjälte Finn har nu blivit en riktig kändis efter att ha överlevt två sharknados. Men detta märkliga väderfenomen visar inga tecken på att avta. Snart drabbas Washington och Orlando av flygande, blodtörstiga odjur, och Finn med familj hamnar åter mitt i stormens öga. Så fram med motorsågen och låt hajarna regna!

Tv-kanalen Syfy, och den lika skamlösa som smaklösa filmstudion The Asylum, prickade in en oväntad succé med sin ”Sharknado” sommaren 2013. Ryktet spred sig och den skruvade katastroffilms-pastischen, som annars borde ha intresserat en ytterst smal tittarskara, växte till ett omtalat och omtwittrat världsfenomen. Till tredje filmen har regissören Anthony Ferrante finjusterat upplägget och bjuder på ännu mer av det som folk vill se: en äkta b-films-hajmassaker att skratta åt och förundras över. Filmen kunde för all del ha gjorts med ännu mer humor, blod och kroppsdelar. Det är fortfarande lite för seriöst på sina ställen. Varken skräcken eller komedin funkar vidare bra i denna skräckkomedi, men det är mitt i all sin orimlighet hyfsat underhållande att titta på. Sällan har CGI-effekter sett så amatörmässiga ut som i ”Sharknado”-trilogin, och jo, det är också en del av nöjet med de här filmerna.

Den här gången står dessutom c-kändisarna i långa köer för att käkas upp. Bo Derek, Frankie Muniz, Jerry Springer och schlagertvillingarna Jedward hör till de mer internationellt kända, förutom en lång rad amerikanska tv-profiler. En del får tacksamma cameos, andra slarvas bort när de kunde ha fått en bra punchline. Helt i linje med den "hey-baberiba"-skolprojektsanda som genomsyrar hela filmen: idéer finns det gott om, utförandet är skakigt. Det saknas inte heller produktplaceringar varav den värsta är Universal Studios i Orlando (lämpligt nog har de samma ägare som Syfy). Det gör inte så mycket. Nöjesparken visar sig vara ett lämpligt ställe för absurda dödsscener. Har du aldrig sett en haj åka berg-och-dalbana förut, kolla in det här.

Det är kul med filmer som är medvetet usla. Ibland kan det till och med bli så dåligt att det blir bra - inte i det här fallet. Då hade det krävts lite mer eftertanke i den fåniga dialogen, och lite mer kärlek i de (få) praktiska specialeffekter som finns. Kanske, bara kanske, kunde det bli kultrullar att minnas även om 25 år. Men vissa filmskapare nöjer sig säkert med att bli den mest hånade filmen på Twitter en vanlig julikväll, det är bevisligen inte en svår bedrift, så varför anstränga sig i onödan? ”Sharknado 3” har dock glimten i ögat och - det bär emot att säga, men - av tre sopiga filmer är det den minst sopiga. Frågan är var det här ska sluta, nu när en "Sharknado 4" redan är utlovad?
| 27 juli 2015 12:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Sharknado 3: Oh Hell No!
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu