Scream 3 2000

Scream 3 poster

Synopsis

Sidney har bosatt sig i skogarna långt ifrån storstäderna för hennes och sina vänners skull. Men på inspelningen för Stab 3 så börjar någon mörda personerna i den ordningen som dem ska dö i filmen.
Ditt betyg
2.2 av 583 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

12 april 2011 | 13:41

Tam uppföljare klickar aldrig

En godkänd del 2 till ett utmärkt original är en bedrift i sig. Att lyckas en tredje gång är att utmana ödet och här tappades serien på luft även om den som harmlös tidsdödare är bättre än sitt bespottade rykte.

Sidney (Neve Campbell) har överlevt två blodbad, fyra seriemördare och förlorat både mamman och de flesta vännerna på kuppen. Nu gömmer hon sig i en stuga i bergen och jobbar som telefonist för ett kvinnocenter. Men i och med inspelningen av "Stab 3: Return to Woodsboro", den tredje filmen om morden som kretsat kring henne, dyker en ny maskbeklädd psykopat upp och börjar beta av rollistan.

"Scream 3" sticker ut från sina överlägsna föregångare på två stora punkter: man har dels lämnat skolan, den trygga igenkänningsmiljön där de urtypiska tonårskaraktärerna skräckfilmer ofta byggs upp kring går på. Här handlar det om självupptagna skådespelare, regissörer och producenter - karaktärerna är dock karikatyrer i bästa fall och satiren allt annat än vass.

Det andra, och ganska avgörande är att manusförfattaren Kevin Williamson (p.g.a. tidsbrist) ersattes av den mindre träffsäkre Ehren Kruger som på senare tid skrivit "Bröderna Grimm" och "Transformers: De besegrades hämnd". Inte oväntat lyser Williamsons rappa repliker och smarta referenser med sin frånvaro. Mordmysteriet i sig är av ganska simpel, lättglömd sort.

Den här uppföljaren, som liksom i de flesta trilogier är den sämsta, är inte usel med lider av den oundvikliga förbannelsen att jämföras med sina original. Där de två första filmerna var fint synkade med varandra och tacksamt drev med konceptet skräckfilmer och uppföljare så har man svårare att motivera den här. Visst finns här blinkningar till t.ex. "Gudfadern" och hur man rotar i gamla familjehemligheter för att upptäcka saker man inte visste om. Men både story, humor och mordscener är ojämna och det klickar aldrig till.

Skådespelarna har inte mycket att jobba med heller, även om Patrick Dempsey (innan comebacken som McDreamy) är oväntat bra som skum detektiv. Däremot stjäls hela showen av den lysande och underskattade indieskådisen Parker Posey. Med ett smått ohämmat men effektivt överspel fullkomligt kör hon över samtliga motspelare med en hejdlöst rolig prestation som Jennifer Jolie, den egocentriska skådespelerskan som spelar Gale Weathers i "Stab"-filmerna.

I övrigt en stundtals småspännande och småkul thrillerkomedi med några lyckade scener och infall. Men för att vara uppföljare till två av 90-talets största och bästa skräckfilmer, och dessutom vara gjord av skräckmästaren Wes Craven så är den alldeles för tam. Återstår att se vad den nya trilogin har att erbjuda.

| 12 april 2011 13:41 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Scream 3
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu