Scouts Guide to the Zombie Apocalypse 2015

Action Komedi Skräck
USA
93 MIN
Engelska
Scouts Guide to the Zombie Apocalypse poster

Synopsis

Skräckkomedi där tre scouter, tillika barndomsvänner, slår sig samman med en stentuff servitris för att bli världens mest otippade superhjältar. När deras fridfulla stad blir invaderad av zombies blir de tvungna att kämpa för det största av alla scoutmärken och sätta sina färdigheter på prov för att rädda mänskligheten från de odöda.
Ditt betyg
2.7 av 77 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Scouts' Guide to the Zombie Apocalypse
Biopremiär
6 november 2015
DVD-premiär
4 april 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

5 november 2015 | 16:30

Barnsliga scener drar ner redan medioker zombierulle

Många missade chanser gör "Scouts Guide to the Zombie Apocalypse" mer medioker än den hade kunnat vara. Lägg till några scener som så taffligt går över gränsen utan att bidra till någon humor, och resultatet hamnar långt under medel.
Det har gått inflation i zombie-komedier de senaste åren. Vi har de som nått en större publik som "Shaun of the Dead", "Zombieland" och "Warm Bodies", men för den som gillar genren och inte har något emot låg budget finns en oändlig mängd att florera bland. 

Med rullar som "Zombeavers", "Mummy I'm a Zombie" och "Rockabilly Zombie Weekend" kan man konstatera att humorn ofta börjar redan i titeln. "Scouts Guide to the Zombie Apocalypse" är en frestande sådan som sätter fart på fantasin. Tyvärr så slutar filmens påhittighet här. 

Med så många producerade alster varje år, så är det föga förvånande att det inte alltid blir de mest originella av berättelser. Men en lyckad zombie-komedi kan klara sig genom att vara smart, rolig eller åtminstone riktigt ruggig. "Scouts Guide" lyckas inte vara varken det ena eller det andra. Jag gissar att de har försökt sig på det roliga spåret, men när den mest avancerade humorn går ut på juvenila rump-, tutt- och snoppskämt så inser man att ribban lagts så lågt att det aldrig fanns en suck att nå några höjder. 

Filmen fokuserar på tonårskillarna Ben och Carter. De har varit scouter sedan många år men börjar nu komma in i åldern där intresset har skiftat mer mot tjejer. De inser också att nördstämpeln som kommer med scoutkåren inte gör dem några tjänster på brudfronten. 

Under en campingtur bestämmer de sig för att överge lägret och töntiga fetto-kompisen Augie för att istället gå på de coolare äldre ungdomarnas hemliga klubbfest. Men innan de hinner så långt, börjar det hända konstiga saker. Väl tillbaka från skogen inser de att orten är i det närmsta övergiven. Anledningen – zombies har tagit över. 

"Scouts Guide" riktar sig helt klart till killar i yngre tonåren. Hela filmen är som hämtad ur en ynglings våta dröm, med nördar som får spela hjältar, coola bruden som visar sig vara riktigt ”bad-ass”, första besöket på en strippklubb och den trevande  förälskelsen med skolans hottaste tjej. 

Allt detta är rätt oförargligt och hade man bara låtit humorn hålla sig bortom osmaklighetens gränser så hade filmen kunnat hamna i mittfåran. Men scener som den med bystiga zombiepolisen och långtungade snuskgubben gör att man hukar sig av skam och det ska mycket till för att rädda sig tillbaka ur den avgrund man trillat ner i.  

Visst finns det sådant som funkar – en del av zombie-fighterna bjuder på annorlunda visuella upplevelser när de tas kål på, scoutledaren Rogers (David Koechner från "Anchorman") har några kul minuter, Ben (Tye Sheridan – "Mud", "Tree of Life") är en karaktär som man har lätt att gilla, och unga Angelina Jolie-kopian Denise (Sarah Dumont – "Don Jon") är en kvinnlig karaktär som det faktiskt är lite krut i – mer än i någon av killarna ska erkännas. 

Men det är så mycket som kunnat gjorts bättre, och filmen igenom sitter jag och ”skriver om” scenerna för mig själv och undrar hur man kan missa så många upplägg. Stolpe ut, gång på gång.  

För det första så lever filmen inte upp till titeln, som lockar med tuffa oväntade scouttrick för att besegra de odöda. Det är till och med så att killarna sticker ut som ovanligt hjälplösa under första halvan, medan Denise ryter åt dem att ta sig samman. Och om filmmakarna i denna manliga genre, nu skapar en kvinnlig karaktär som inte förminskats till mähä utan kan ta hand om sig själv, så hade de kunnat ge henne ett lite mer intressant slut än vad de gjort här. 

I slutändan är detta bara ytterligare en av många halvdana bidrag till zombiegenren med några få stänk som lyfter. Men med de ögonblick som drar ner så fruktansvärt så kan jag inte tänka mig att någon utom de absolut mest inbitna fansen kommer få någon glädje av det här.
| 5 november 2015 16:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Kul titel och idé bortkastad på pubertalt trams. En fis i rymden bland så många redan utmärkta zombiekomedier.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu