Scoob! 2020

Scoob! poster

Synopsis

"Scoob!" visar hur de bästa vännerna Scooby och Shaggy först träffades och hur de anslöt sig till de unga detektiverna Fred, Velma och Daphne för att bilda det berömda Mystery Inc. Nu, efter hundratals lösta fall och delade äventyr, ställs Scooby och gänget inför sitt största och mest utmanande mysterium någonsin: en sammansvärjning för att släppa lös spökhunden Cerberus på världen.
Ditt betyg
2.4 av 20 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Annika Andersson

12 augusti 2020 | 10:00

Snygg men förvirrande uppdatering av klassisk serie

En fint animerad men vimsig film då fartfyllt tempo fått gå före en välstrukturerad berättelse. Seriefigurer från andra tidningar mixas in, medan otaliga selfies, fistbumps, och sociala medier-skämt försäkrar oss om att Scooby-Doo hänger med i tiden.
Scooby-Doo-gänget är tillbaka för att lösa mysterier, denna gång i snyggt animerad version av Hanna Berbera-regissören Tony Cervone. Dessvärre känns handlingen mest förvirrande. “Scoob!” introducerar nämligen inte bara Scooby-Doo och hans vänner inför dagens generation, uppdaterad à la 2020 vilket hamras in med otaliga selfies, fistbumps, sociala medier-skämt och mobiltelefonsfibblande, utan blandar även in andra seriefigurer. 

Allt sker i rasande fart, och eftersom handlingen inte är helt logisk heller då coola scener fått gå före en väl uppbyggd berättelse, tappar man intresset efter ett tag... åtminstone om man är äldre än 7-8 år och behöver någon form av kontinuitet. Men filmen är inte helt utan charm, och här finns även en hel mängd små roliga kommentarer om man är snabb nog att snappa upp dem.

Filmen börjar med Scooby-Doo som herrelös valp på Venice Beach. En bit bort finns Shaggy, en ensam liten pojke som lyssnar pa en motivationspodcast om hur han ska få vänner. Deras vägar korsas och resten är historia. Inledningen är både gullig och lovande, likaså hur de möter Fred, Velma och Daphne och startar Mystery Inc. Men när äventyren tar vid som unga vuxna går det för snabbt och handlingen blir för vimsig. 

Här finns några rätt roliga metaskämt som att Shaggy låter som en medelålders man tänker sig att en ung hipster pratar, eller när gänget hamnar i en diskussion om man ska betala för sitt Netflix-konto eller ej. Andra skämt faller under bältet som när Scooby-Doo inte kan säga “D” så att ärkefienden Dick Dastardly får hamra in “I am Dick!” Här finns för övrigt en blinkning till svensk design när Scooby-Doo och Shaggy beamas upp till ett kalt, stilrent utrymme och Scooby-Doo tror att de är på IKEA. 

Rösterna görs proffsigt av välkända skådisar som Will Forte (Shaggy), Gina Rodriguez (Velma), Amanda Seyfried (Daphne) och Zac Efron (Fred) samt Frank Welker som Scooby-Doo, vilket han även gjort i tidigare filmer och serier. Filmen är alltigenom fint animerad och visuellt imponerande. Det största problemet är tempot och det vimsiga manuset som gör att man aldrig riktigt kommer in i handlingen. Upplevelsen känns mera som att en massa filmrutor bara flimrar förbi.

Synd på en såpass älskad klassiker - ett lugnare tempo hade legat bättre i linje med det enkla och gammaldags konceptet som trots allt ligger till grund for Scooby-Doo.
| 12 augusti 2020 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Scoob!
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu