Saved! 2004

Komedi
USA
92 MIN
Engelska
Saved! poster

Synopsis

Den skötsamma Mary går på en kristen skola, har kristna värderingar och en kristen pojkvän. Allt i hennes liv är perfekt, tills en dag då hon får reda på att pojkvännen kan vara homosexuell. Hon gör allt för att rätta till detta, till och med sin oskuld är hon beredd att offra...
Ditt betyg
3.0 av 48 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Saved!
Biopremiär
1 januari 2005
DVD-premiär
15 februari 2006
Språk
Engelska
Land
USA
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Johan Lindström

1 januari 2008 | 00:00

En frisk fläkt bland alla ungdomskomedier

Tänk er vilken amerikansk ungdomsfilm som helst. Ni vet när föräldrarna inte förstår, kärleksproblemen hopar sig och det är allmänt jobbigt i skolan. Visst, det har setts ett antal gånger förut men filmen ”Saved!”, med bl.a. Macaulay Culkin och Mandy Moore, innehåller en jäkla massa kristendom som aldrig tidigare skådats.

Låt dig nu inte avskräckas av allt Jesus-snack, här har man istället försökt sig på en lite mer ironisk och tills viss del även kritisk del av kristendomen. Givetvis så amerikanskt det bara kan bli. Men ändå.

Mary försöker rädda sitt förhållande med sin pojkvän som just kommit ur garderoben med misstankar om sin homosexuella läggning. Som räddningsaktion har Mary sex med honom vilket oturligt nog resulterar i en alltför tidig graviditet. Inte nog med att hon är ung och gravid, hon går också på en superkristen skola och hennes bästa kompis är den superkristnaste tjejkompisen man kan tänka sig. Det är som upplagt för problem.

Jag gillar rollistan och inte ens Mandy Moores inverkan lyckas sabba gemenskapen som skapats, och faktum är att hon klarar sin roll som subba ganska så bra. Här får ordet subba en helt ny mening, för här har man lyckats rubba på alla klassiska klichéer och tagit det hela en nivå högre. Mandy spelar här bästa kompisen som är kristen som få och har en ganska vrickad syn på mycket, vilket man här får fram genom en skön dialog och ett härligt manus. Hon är bitchig på ett alldeles underbart kristet sätt.

På det hela taget så är ”Saved!” ett försök att ge kristendomen en liten törn, och då menar jag inte det själva faktum att man är troende utan mer vilka konsekvenser det blir om man tar troendet för långt. Många stunder lyckas man ganska bra med det men samtidigt så känns det som man inte vågar gå hela vägen. Istället för ett par riktiga käftsmällar så blir det mest ett par knuffar mot axeln och man kan känna att det fegas lite för mycket ibland.

Men trots det är ”Saved!” en frisk fläkt bland alla ungdomskomedier som hela tiden strömmar till biograferna och videobutikerna. För i all ljummen kritik så finns det en hel del komiska ögonblick som framkallar skratt samtidigt som en viss eftertanke infinner sig. Det är en komedi som vågar sticka ut och vågar vara lite kontroversiell, men tyvärr på ett alldeles för amerikanskt sätt.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Saved!
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu