Sammys äventyr - Den hemliga vägen 2010

Äventyr Animerat
Belgien
88 MIN
Svenska
Engelska
Sammys äventyr - Den hemliga vägen poster

Synopsis

När sköldpaddan Sammy kravlar sig till havet kort efter att ha kommit till världen på en strand i Kalifornien, hinner han både träffa och förlora Shelly – sitt livs kärlek. På sin resa genom jordens oceaner, ger sig Sammy i kast med alla möjliga faror i hopp om att få möta Shelly igen. Och så en dag, efter att ha klarat alla äventyr helskinnad, finner han Shelly. Och det visar sig att hon inte har glömt honom heller!
Ditt betyg
2.5 av 153 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Sammy's avonturen: De geheime doorgang (Sammy's Adventures: The Secret Passage)
Biopremiär
29 oktober 2010
Språk
Svenska, Engelska
Land
Belgien
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

26 oktober 2010 | 17:20

Sött äventyr för de minsta

I en tid där de flesta barnfilmer är antingen modernt självironiska med vuxenhumor eller fyllda av intelligensbefriad slapstick och specialeffekter så är det positivt överraskande med en barnfilm som sätter barnen och deras fantasi i första hand. "Sammys äventyr" är en traditionell, gammaldags fabel med både humor, spänning, moral och budskap för de minsta.

Sköldpaddan och nyblivna morfadern Sammy ser tillbaka på sitt liv och berättar med nostalgi historien om hur han som nykläckt unge tog sig ut till havet, för en kort stund träffade sitt livs stora kärlek och sedan färdades på ett vilt äventyr jorden runt där han träffat på både vänner och fiender i form av glada bläckfiskar, bitska hajar, glupska fåglar, kaxiga katter och vänliga hippiemänniskor.

För en gångs skull är den här barnfilmen inte baserad på någon bok, datorspel eller annat populärt fenomen utan en originalhistoria (likt "Dumma mej" och Pixars filmer). Visst dras likheter direkt till den i ärligenhetens namn klart överlägsna "Hitta Nemo" och Disneys gamla djurfilmer men filmen har ändå en befriande och ärligt barnslig attityd, samtidigt som den lyckas förmedla starka budskap till barnen både hur det är att växa upp och ur rena biologisyften.

Sammy är en ganska vanlig men charmig huvudkaraktär som det är lätt att sympatisera med. Man får följa hans långa, omtumlande uppväxt och känslorna som svallar när man lär sig om det goda och onda i livet. Hans resa blir även en historisk titt på världen ur miljöperspektiv och vi påminns om farorna med bl.a. oljeutsläpp och valfiske. Det blir inte påklistrad propaganda utan mer ett intressant påpekande ur ett djurs synvinkel.

Att äldre barn och vuxna lär dra direkta jämförelser till Pixars megahit "Hitta Nemo" är uppenbart och en aning sorgligt då den saknar den filmens färgstarka karaktärer och rappa, smarta manus. Att man (med undantag för den alltid pålitlige Sven Wollter) valt så tama, personlighetslösa kändisröster som Danny Saucedo, Marie Serenholt och Benjamin Wahlgren till huvudrollerna kan bara ses som en stor, allt för vanlig kommersiell blunder. Originalet har klart bättre röstskådespelare i rollistan - när ska de svenska översättarna lära sig egentligen?

"Sammys äventyr" bör inte misstas för en ny, animerad megafilm för alla. Den är inte hipp, rapp eller självironisk och saknar både filmreferenser och minnesvärt knäppa bifigurer. Den är till för yngre barn endast men för den målgruppen är den ett perfekt tecknat äventyr med både humor, spänning och lagom dramatik kompat av glada poplåtar och med söta djur i huvudrollerna. Och föräldrar, se upp - en skalförsedd reptil lär hamna på julens önskelista efter den här.

| 26 oktober 2010 17:20 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Sammys äventyr - Den hemliga vägen