Rio Bravo 1959

Action Drama Västern
USA
141 MIN
Engelska
Spanska
Rio Bravo poster

Synopsis

När sheriff Chance arresterar Joe, en brutal mördare, finner han staden blockerad av Joes bror och andra ranchägare. Brodern tänker försöka frita Joe innan den federale sheriffen anländer. Till sin hjälp har Chance bara en gamling, en pojkvasker och sin alkoholiserade vice-sheriff...
Ditt betyg
3.6 av 165 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Rio Bravo
Biopremiär
2 november 1959
DVD-premiär
12 september 2001
Språk
Engelska, Spanska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

11 juli 2010 | 19:48

Howard Hawks i sitt livs form

En biografisk bit om mig är, att jag under cirka 1.5 år pluggade filmvetenskap i Växjö, och det var under den här tiden som jag först kom i kontakt med "Rio Bravo". För det är jag evigt tacksam, ty Howard Hawks vilda västern-skröna är ett av Hollywoods allra mesta mästerverk.

Hawks har med tiden blivit en av mina favoritregissörer, tack vare tidlösa titlar som Humphrey Bogart-drivna "Att ha och inte ha" och "Utpressning", för att inte tala om underbara "His Girl Friday" och givetvis "Rio Bravo". Det hade aldrig gått utan stöd av makalösa manusförfattare, för t ex "The Big Sleep" som "Rio Bravo" är det duon Leigh Brackett & Jules Furthman som plitat ner historien.

Duon placerar John Wayne som sheriff i en liten stad i Texas, där en mördare hålls inspärrad medan man väntar på att han ska hämtas fem dagar senare. Problemet är att mördarens bror, ranchägaren, inte riktigt gillar det där utan planerar frita mördaren ifråga. John Wayne hade knappast varit John Wayne om han accepterat det, och tänker därmed göra allt för att stoppa fritagningsförsöket - kosta vad det kosta vill. Till sin hjälp har han en alkoholist gestaltad av Rat Pack-medlemmen Dean Martin och en gammal man i form av Walter Brennan. Nej, det är ingen som tror det kommer bli enkelt.

Det här var en av de filmer som (bredvid exempelvis "The Searchers") lärde mig att Wayne var en skådespelare att räkna med. Jag levde i någon underlig, omotiverad, villfarelse att det inte fanns någon direkt cineastisk grund för hans populäritet. Att han personifierade någon typiskt amerikansk myt och det var allt. Icke. Wayne var en enorm aktör med en pondus och karisma som gjorde honom unik. Myten har en grund och ett av dess bästa exempel är just "Rio Bravo".

Någonting som Wayne och Martin har gemensamt, är att de båda satte mina förutfattade meningar på skampåle. Gamle Dino är även han en förbaskat bra skådespelare, som skildrar sin suput med trovärdighet och äkta skit. Ja, kanske hade han livserfarenhet att ta ifrån, kan jag tänka. Likväl en insats att imponeras av.

Och ända sedan jag såg henne har jag varit förälskad i Angie Dickinson. Vill jag tillägga. Hon är min typ av kvinna, förvisso vacker men bär det dessutom med styrka och attityd, och med talangen hon har förvånar det mig att hennes avtryck i Hollywoods historia inte varit större.

Det här är delarna, imponerande var för sig, som Howard Hawks bygger ihop till en sagolikt tajt film med ett fotografiskt arbete värt sin egen delkurs på filmvetenskapen. Det här är en av de bästa när han är som bäst.

| 11 juli 2010 19:48 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Rio Bravo
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu