Rio Bravo (1959)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
På ena sidan finns en armé med beväpnade män som har mord i sinnet, på andra sidan sheriffen John T. Chance och hans två vicesheriffer: en alkoholist och en halvt invalid. Vem tror du kommer att vinna?

John Wayne är Chance i "Rio Bravo", en riktig västernklassiker full med hjältar och starka personligheter. Han har sällskap av Dean Martin som spelar den alkoholiserade vicesheriffen, och Walter Brennan som spelar den slätstrukne mannen som har svårt att få någonting gjort, Ricky Nelson den unga nykomlingen, som tror att han kan allt, och Angie Dickinson, den vackra kvinnan med ett gott öga till Chance.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: RIO BRAVO

Howard Hawks i sitt livs form
En biografisk bit om mig är, att jag under cirka 1.5 år pluggade filmvetenskap i Växjö, och det var under den här tiden som jag först kom i kontakt med "Rio Bravo". För det är jag evigt tacksam, ty Howard Hawks vilda västern-skröna är ett av Hollywoods allra mesta mästerverk.

Hawks har med tiden blivit en av mina favoritregissörer, tack vare tidlösa titlar som Humphrey Bogart-drivna "Att ha och inte ha" och "Utpressning", för att inte tala om underbara "His Girl Friday" och givetvis "Rio Bravo". Det hade aldrig gått utan stöd av makalösa manusförfattare, för t ex "The Big Sleep" som "Rio Bravo" är det duon Leigh Brackett & Jules Furthman som plitat ner historien.

Duon placerar John Wayne som sheriff i en liten stad i Texas, där en mördare hålls inspärrad medan man väntar på att han ska hämtas fem dagar senare. Problemet är att mördarens bror, ranchägaren, inte riktigt gillar det där utan planerar frita mördaren ifråga. John Wayne hade knappast varit John Wayne om han accepterat det, och tänker därmed göra allt för att stoppa fritagningsförsöket - kosta vad det kosta vill. Till sin hjälp har han en alkoholist gestaltad av Rat Pack-medlemmen Dean Martin och en gammal man i form av Walter Brennan. Nej, det är ingen som tror det kommer bli enkelt.

Det här var en av de filmer som (bredvid exempelvis "The Searchers") lärde mig att Wayne var en skådespelare att räkna med. Jag levde i någon underlig, omotiverad, villfarelse att det inte fanns någon direkt cineastisk grund för hans populäritet. Att han personifierade någon typiskt amerikansk myt och det var allt. Icke. Wayne var en enorm aktör med en pondus och karisma som gjorde honom unik. Myten har en grund och ett av dess bästa exempel är just "Rio Bravo".

Någonting som Wayne och Martin har gemensamt, är att de båda satte mina förutfattade meningar på skampåle. Gamle Dino är även han en förbaskat bra skådespelare, som skildrar sin suput med trovärdighet och äkta skit. Ja, kanske hade han livserfarenhet att ta ifrån, kan jag tänka. Likväl en insats att imponeras av.

Och ända sedan jag såg henne har jag varit förälskad i Angie Dickinson. Vill jag tillägga. Hon är min typ av kvinna, förvisso vacker men bär det dessutom med styrka och attityd, och med talangen hon har förvånar det mig att hennes avtryck i Hollywoods historia inte varit större.

Det här är delarna, imponerande var för sig, som Howard Hawks bygger ihop till en sagolikt tajt film med ett fotografiskt arbete värt sin egen delkurs på filmvetenskapen. Det här är en av de bästa när han är som bäst.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Anders Falun
Klassisk western ifrån de sista dagarna från Hollywoods studioperiod.  Wayn går på tomgång och ren rutin. Han spelar som så ofta sig själv och muttrar sig igenom filmen. Scenerna mellan honom och den kvinnliga huvudrollen spelad av Dickinson är bedrövliga och unkna tom för patriarkala Hollywood. Behållningen är naiva Nelson och charmiga Martin som spelar alkoholiserad cowboy med bravur. Filmen lider av att skurkarna är trista och alldeles för bleka för att göra det minsta intryck på mig som åskådare. 
Historien är inget nytt under solen men fungerar då den är så väl förknippade med en av Hollywoods klassiska genrer - Western filmen. 
Hjältarna kämpar mot en stöddig ranchägaren som ställer sig över lagen och utnyttjar människorna i den lilla staden väster ut. 
Trevligt sångnummer av Nelson och Martin ...
5365
Nja, generellt har jag svårt för äldre westernfilmer, var väl först med leones filmer och sedan tex det vilda gänget, Häng dom högt, mannen med oxpiskan m.f jag hitta rätt i denna genre.
men en 2 ska den få..
lindersson
Glömde visst den fantastiskt vackra Angie Dickinson som också gjorde en bra insats.
Visa fler (7)

Veckans populära filmer

Visa fler