Rio 2 - Prövar vingarna i Amazonas 2014

Äventyr Animerat
USA
101 MIN
Engelska
Rio 2 - Prövar vingarna i Amazonas poster

Synopsis

I "Rio 2" är det en riktig djungel där ute för Blu, Jewel och deras tre småttingar när de beger sig från den magiska staden Rio de Janeiro långt in i Amazonas för att träffa hela tjocka släkten. Pappa Blu, som känner sig helt vilse, måste nu möta sina mest fruktade motståndare… sin svärfar och elaka Nigel som är ute efter hämnd.
Ditt betyg
2.8 av 522 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Rio 2
Biopremiär
11 april 2014
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Jake Bolin

9 april 2014 | 16:30

Samma samba

Uppföljaren till "Rio" är precis som sin föregångare charmig, färgglad och överförtjust i brasilianska rytmer. Den dras också med samma problem som den första filmen: En alltför ensidig hjälte och ett manus som får "Ice Age"-serien att framstå som oändligt sofistikerat.

Man kan skaka hur många ljusblåa stjärtfjädrar som helst - förr eller senare är det bra att komma med något nytt. Det här vet säkert det kreativa teamet bakom "Rio" (2011) om, men eftersom den förra filmen gick hem med eftertryck i stugorna så skadar det väl inte att köra samma koncept en gång till? Ingen idé att spränga hjärnceller i onödan.

Missförstå mig rätt. "Rio 2" är älskvärd, publikfriande och ypperligt anpassad för familjens yngsta medlemmar. Den erbjuder mängder av tokroliga slapstickmoment och bedårande sekvenser med gulliga fåglar. Det är i egenskap av Pixarhärdad vuxen som jag konstaterar att den också är slö, med dussinskämt och i stort sett samma historia som förra gången.

Fast den här gången finns det två skurkaktiga birollskaraktärer som närapå gör att allt är förlåtet. Tyvärr får de synas alltför lite, men i den småtrevliga men idéfattiga helhet som resten av filmen utgör blir avtrycket desto tydligare.

Den melodramatiska kakaduan Nigel, skurken från förra filmen, har nämligen gett sig i slang med en minsta lika ondsint pilgiftsgroda vid namn Gabby. Denna skönsjungande, ytterst dödliga och pyttelilla Madame hyser romantiska känslor gentemot sin kompanjon, men kan på grund av sin giftiga natur varken röra vid honom eller någon annan varelse utan att ha ihjäl dem på kuppen. I fritt tolkade uppsättningar av "Romeo och Julia" stjäl detta antagonistpar showen framför den ständigt nervösa och velande papegojan Blue, som med hjälp av Jesse Eisenbergs ensidiga stämma försöker anpassa sig till ett liv i Brasiliens djungler och hålla ihop sitt äktenskap på en och samma gång.

Grodan Gabby är en sällan skådad och alldeles utsökt symbios av animation och röstskådespel, en birollskaraktär som är helt och hållet värdig att föra facklan vidare från den neurotiska ekorre som bröt sig ut från "Ice Age"-ensemblen och numera jagar sitt ekollon även utanför sin filmfranchise. Man kan bara hoppas på att få se mer av Kristin Chenoweths amfibie, även om man inte nödvändigtvis behöver se en till "Rio"-film.

Dessutom flankeras Nigel och Gabby av en lika lojal som stockdum myrslok. Filmskaparnas uppfinningsrikedom vad gäller användningsområden för denne myrsloks tunga är en av få saker i "Rio 2" som andas lekfullt nytänkande.

Det är också värt att nämna sköldpaddsduon som försöker briljera med capoeira-konster (det går ohyggligt långsamt) och som också vill göra high-five när allt är sagt och gjort (det går ännu långsammare).

Men i övrigt har vi sett detta förut. Tryggt, småkul och hastigt bortglömt.

| 9 april 2014 16:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Blu och de andra fåglarna bestämmer sig för att lämna Rio och bege sig till Amazonas för att leta upp andra fåglar av samma ras. Vägen till Amazonas är fylld av faror och väl där får Blu och de andra världens överraskning... En film som verkligen kändes som en Påskfilm, för dålig för att vara en sommarbiofilm eller Julmatinefilm. Men för bra för att bara släppas på DVD. Alltså filmen gick upp på biograferna under påskhögtiden :) Jag ska medge direkt att jag inte har sett den första filmen så jag kommer basera recensionen på vad jag tyckte om den här filmen och inget annat. "Rio 2" är visuellt sett väldigt välgjord och detaljrik något som överraskade mig en aning. Men när filmen drog igång så kändes den grymt spretig, det var många olika parallella handlingar vilket gjorde att filmen kändes ganska upphackad. Det var det klassiska "Meet the parents-temat", introduktionerna av de nya karaktärerna, den äregiriga skurken, osv, osv. Filmen bjöd på ett par skratt men på det hela taget kändes "Rio 2" lite trist och trött. Trots detta nådde den ändå upp till ett svagt godkänt. Detta på grund av det visuella. Recensionens längd speglar på något sätt min upplevelse av filmen: Det var inte så mycket jag tog med mig ut när filmen var slut :) Om ni vill se min videorecension kan ni klicka på nedan länk: https://www.youtube.com/watch?v=20Lpqs9Kxgo
Läs mer