Rika vänner 2006

Romantik Drama Komedi
USA
88 MIN
Engelska
Rika vänner poster

Synopsis

Jennifer Aniston, Frances McDormand, Joan Cusack och Catherine Keener spelar huvudrollerna som fyra gamla väninnor. Tre av dem tycker sig ha hittat rätt i livet bland designerkläder och välgörenhetstillställningar. Dessutom ägnar de en hel del tid åt sina äkta män och barn. Men med åren inträffar saker som gör att de kanske måste ifrågasätta den bekväma livsstil de valt. Den fjärde lever ett helt annat liv ...
Ditt betyg
2.3 av 93 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Friends with Money
Biopremiär
2 juni 2006
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Kim Nilsson

1 januari 2008 | 00:00

Vänner-stjärnan är avis på rika vänner

Har ni några vänner som har otroligt mycket pengar? Jaha, men det var väl kul, vad kan hända i deras hus månntro? Det är ungefär på den nivån som regissören Nicole Holofcener lägger sig. Istället för ett realistiskt och intelligent ensembledrama a la ”Short Cuts” och ”Magnolia”, får vi nu en såpbubblelätt blick över de finare kvarteren i Los Angeles. Att hon gjort en hel del avsnitt av ”Sex and the City” känns verkligen igen, den här gången är dock de fyra kvinnorna till tre fjärdedelar är gifta med barn och alla i någon sorts livskris. Förutom städerskan Olivia som spelas av Jennifer Aniston, som är singel, gräsrökare och allmänt olycklig.

Bland de gifta hittar vi Franny (Joan Cusack) som tydligen fortfarande har fantastiskt bra sex med sin make och full hemhjälp för både barn och hus trots att hon inte jobbar. Stackars Christine (Catherine Keener) kommer efter tag på att en utbyggnad på hennes hus förstör grannsämjan medan hennes man (Jason Isaacs) tycker att hennes rumpa börjar bli stor. Och sedan har vi inte minst Jane (Francis McDormand), en kläddesigner som i skitigt hår upplever en smått aggressiv 40-årskris och inte blir det bättre av att alla tror att hennes make Aaron (Simon McBurney) är gay så det skriker om det.

Ibland träffas paren på tjusiga middagar, ibland i andra konstellationer. Utmed filmens gång stöter de på moraliska dilemman, uppvaknanden och lite kinky sex. Inget vi inte har sett förut alltså och Holofcener verkar inte ha för avsikt att utmärka sitt alster speciellt. Där hon har lyckades bäst är i historien om Jane. Det går inte att glömma hur McDormands plågade och vilsna karaktär får spader i en klädbutik och samtidigt bryter näsbenet. McDormand är också den av de fyra huvudaktriserna som klarar sig bäst. Hennes tolkning är den enda som berör. Däremot är sidostoryn om hennes mans vara eller icke vara som homosexuell varken vidare rolig eller klipsk. Bara ett billigt sätt att få publiken att dra på smilbanden.

Utmärkta Joan Cusack får tyvärr alldeles för lite speltid för att kunna göra något speciellt med sin roll. Catherine Keener verkar mest uttråkad medan Jennifer Aniston verkar tro att man måste se ut som en zombie för att spela trasiga individer. Hennes historias slut är också så osannolikt töntig att det räcker och blir över.

Och vem har sedan kommit på den usla titeln? Det verkar gå inflation på konstiga titlar. Minns ”Nära och kära” (”Prime” i original) och nu ”Rika Vänner” aka ”Friends with money”. Och som grädde på moset så spelar Jennifer Aniston ifrån kultserien ”Vänner” en av rollerna? Det är så dålig marknadsföring att man mår fysiskt illa. Men till skillnad ifrån ”Nära och kära” som trots allt hade en fin film bakom sitt sugiga namn så är titeln ”Rika vänner” i ungefär samma klass som sin rulle.

Filmen inledde tydligen filmfestivalen i Sundance tidigare i år och fin kritik ifrån amerikanska kritiker. Underligt, eftersom Sundance just gjort sig kända för sin strävan att ta fram nya och spännande filmer. I dess kölvatten har saker som ”Saw” och kommande ”Wolf Creek” sålts och gjort succé. När man nu istället väljer att lägga fram mikroljumna rester ifrån gårdagens oätliga lunch som sitt främsta kort, då är det inte konstigt att man blir förvånad. Fast på fel sätt.

| 1 januari 2008 00:00 |