Restless 2011

Drama
USA
91 MIN
Engelska
Restless poster

Synopsis

En tonårspojke, som är traumatiserad av bilolycka som dödade båda hans föräldrar, blir förälskad i en tonårsflicka som är dödssjuk.
Ditt betyg
3.1 av 65 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

8 november 2011 | 03:22

Lekfullt och vackert om döden

Cannes 2011 - Med "Restless" landar Gus Van Sant någonstans mellan sina konstnärliga, djupa indiefilmer och mer lättillgängliga, kommersiella verk. Det är en finstämd, intelligent och annorlunda film om hur man som ung och vilsen hanterar döden och den låter även Henry Hopper visa att han kommer kunna gå minst lika långt som far sin.

Enoch (Hopper) är en kringdrivande, föräldralös yngling med ett vietnamesiskt spöke (Ryo Kase) som enda vän och fördriver tiden med att våldsgästa begravningar och studera de avlidna och dess sörjande anhöriga. På en av dessa tillställningar träffar han Annabel (Mia Wasikowska), en liksom honom udda figur som gärna hänger på kyrkogårdar men är mer optimistisk och fascinerad av att studera fåglar. Det underliga paret ter sig till varandra och ljuva känslor uppstår så småningom - men Annabel lider av en obotlig form av cancer som ger henne enbart några få månader kvar att leva.

Den här storyn i fel händer hade lätt kunnat bli en såsig Hollywood-melodram (vilket det redan känns som det gjorts tidigare) men här undviker man tröttsamma klichéer och enkla genvägar (man driver t.o.m. med dramatiska dödsscener i en elak men inspirerad sekvens). Den cancersjuka Annabel görs aldrig till ett offer utan förblir en positiv solstråle som man liksom Enoch faller handlöst för utan möjlighet att värja sig. Enoch blir inte heller någon stereotypiskt "Donnie Darko"-emo utan en trovärdigt förvirrad, frustrerad och ensam pojke som precis som vilket barn som helst hanterar döden på sitt egna, problematiska sätt.

Att huvudrollsinnehavaren heter Hopper i efternamn är ingen slump. Henry är således son till legenden Dennis men här finns inte ett spår av ett kändisbarn som behöver stå i skuggan av berömd släkting. Hopper är en unik, fantastisk skådespelare som fullständigt äger filmduken och gör ett livs levande, ärligt porträtt av en spännande karaktär. Ett oundvikligt genombrott och en klockren start på karriären. Han matchas väl av Wasikowska som här bevisar att hon passar minst lika bra om än inte t.o.m. bättre i smalare sammanhang och i färgstarkare, livfullare roller.

Gus Van Sant är en minst sagt ojämn regissör som gärna varvar intressanta, stjärnfyllda Hollywood-filmer ("Will Hunting", "Milk") med tyngre indierullar ("Elephant", "Paranoid Park"), och även obegripliga kalkoner ("Psycho"-remaken gjorde ingen glad). Denna blir en slags kombination, en publikvänlig film som ändå håller sig till sin egen stil. Knepet är att liksom fjolårets "Rabbit Hole" hantera ett så svårt och svart ämne som döden ur ett modigt realistisk och klarsynt perspektiv. Men medan "Rabbit Hole" handlade om deprimerade vuxna så är denna ungdomsfilm mer lekfull och uppfinningsrik. Det är en film om att ta vara på livet och acceptera döden men det hamras aldrig in med moralhammare utan är ett lagom flirtigt, lite sorgset och smått mystiskt leende likt det på Wasikowskis läppar.

| 8 november 2011 03:22 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Restless