Rabies 2010

Skräck
Israel
90 MIN
Hebreiska
Rabies poster

Synopsis

Är du redo för ond bråd död – på hebreiska? Israels första slasherfilm levererar nämligen tonvis av ”det röda guldet”. Ett tonårsgäng stannar bilen vid en skogsdunge och hamnar i konflikt med poliser, syskonpar och en våldsam psykopat. Mycket medveten genrebrytare som hela tiden ligger steget före publikens förväntningar och som inte följer några regler.
Ditt betyg
2.6 av 18 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Kalevet
DVD-premiär
9 mars 2012
Språk
Hebreiska
Land
Israel
Distributör
Njutafilms
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

20 november 2011 | 14:01

Våldsam lek med skräckgenren från Israel

#SFF11 - "Rabies", Israels debut i slashergenren är en allt annat än vad någon kan förvänta sig. Vad som vid första anblick ser ut att vara ännu en ”Saw”-kopia om en blodtörstig psykopat urartar i spännande, oförutsägbar thriller med glimten i ögat och en rejäl dos svart humor.

I en öde skog (den typ där mobiltäckningen är usel) ramlar kvinnan i ett flyende kärlekspar rakt ner i en grop utgrävd av en mystisk galning. Så småningom dyker ett gäng tonåringar, två poliser och ett annat kärlekspar upp på varsina håll och när mannen i paret ber om hjälp utlöser det en rad av oförutsedda, våldsamma handlingar.

Häromåret kom amerikanska skräckkomedin ”Tucker & Dale vs. Evil” om några ungdomar som oavsiktligt har ihjäl sig själva när de försöker rädda sin väninna från två vänliga rednecks. Den här filmen fungerar lite på samma sätt även om den humorn här är mer svart, subtil och inte lika uppenbar.

Samtidigt som ambitionen och stämningen för en seriös film så är det en lekfull och uppfinningsrik film där man gång på gång retar och lurar publiken med smått galna om än inte helt realistiska infall där det aldrig är helt klart om vem som är filmens skurk. Den mystiska psykopaten är mest en bakgrundsfigur och fungerar mest som en utlösare av filmens våldsamheter.

Blodnivån är hög även om det aldrig blir ett omotiverat vältrande våld i likhet med den urmjölkade tortyrporren. Karaktärerna är liksom deras historier så vaga och utvecklade som det behövs. Det handlar om mänskliga – och omänskliga – handlingar i desperata situationer, satta i en miljö man vanligen använder i genrefilm. Inte för alla smaker, minst sagt, men svart – väldigt svart – underhållning för den som kan sin skräckis.

| 20 november 2011 14:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Rabies
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu