Rabies (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Är du redo för ond bråd död – på hebreiska? Israels första slasherfilm levererar nämligen tonvis av ”det röda guldet”. Ett tonårsgäng stannar bilen vid en skogsdunge och hamnar i konflikt med poliser, syskonpar och en våldsam psykopat. Mycket medveten genrebrytare som hela tiden ligger steget före publikens förväntningar och som inte följer några regler.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: RABIES

Våldsam lek med skräckgenren från Israel
#SFF11 - "Rabies", Israels debut i slashergenren är en allt annat än vad någon kan förvänta sig. Vad som vid första anblick ser ut att vara ännu en ”Saw”-kopia om en blodtörstig psykopat urartar i spännande, oförutsägbar thriller med glimten i ögat och en rejäl dos svart humor.

I en öde skog (den typ där mobiltäckningen är usel) ramlar kvinnan i ett flyende kärlekspar rakt ner i en grop utgrävd av en mystisk galning. Så småningom dyker ett gäng tonåringar, två poliser och ett annat kärlekspar upp på varsina håll och när mannen i paret ber om hjälp utlöser det en rad av oförutsedda, våldsamma handlingar.

Häromåret kom amerikanska skräckkomedin ”Tucker & Dale vs. Evil” om några ungdomar som oavsiktligt har ihjäl sig själva när de försöker rädda sin väninna från två vänliga rednecks. Den här filmen fungerar lite på samma sätt även om den humorn här är mer svart, subtil och inte lika uppenbar.

Samtidigt som ambitionen och stämningen för en seriös film så är det en lekfull och uppfinningsrik film där man gång på gång retar och lurar publiken med smått galna om än inte helt realistiska infall där det aldrig är helt klart om vem som är filmens skurk. Den mystiska psykopaten är mest en bakgrundsfigur och fungerar mest som en utlösare av filmens våldsamheter.

Blodnivån är hög även om det aldrig blir ett omotiverat vältrande våld i likhet med den urmjölkade tortyrporren. Karaktärerna är liksom deras historier så vaga och utvecklade som det behövs. Det handlar om mänskliga – och omänskliga – handlingar i desperata situationer, satta i en miljö man vanligen använder i genrefilm. Inte för alla smaker, minst sagt, men svart – väldigt svart – underhållning för den som kan sin skräckis.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
9308-0
Överraskar positivt! Hade inga större förväntningar på en Israelisk skräckis men,,,kan säga att jag hade fel! Denna var riktigt bra!! Stark 3a!
H A N N E S
Är sjukt pepp på den här!

Veckans populära filmer

Visa fler