Promised Land 2013

Drama
USA
106 MIN
Engelska
Promised Land poster

Synopsis

Matt Damon spelar en hänsynslös affärsman som lurar jordbrukare i småstäder att skriva över sin mark till ett energibolag som utför fracking - hydraulisk spräckning - en kontroversiell metod för att utvinna naturgas som får konsekvenser på miljön.
Ditt betyg
2.9 av 129 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Promised Land
Biopremiär
2 augusti 2013
DVD-premiär
4 december 2013
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
NonStop Entertainment
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Victoria Machmudov

15 februari 2013 | 23:01

En icke optimal upplysning

Berlin 2013 - En film om naturgas, hyckleri och sliskiga, vinstdrivna typer låter knappast som en särskilt vinnande kombination men "Promised Land" förvånar med ett medmänskligt tillvägagångssätt. Efter "Will Hunting" och "Gerry" har ytterligare en kollaboration mellan Matt Damon och indieregissören Gus Van Sant ägt rum. De två titelkaraktärerna – spelade av John Krasinski och Matt Damon – har tillsammans bearbetat Dave Eggers historia och författat manuset med själ och hjärta.

I den amerikanska småstaden McKinley tågar Steve Butler (Matt Damon) och Sue Thomason (Frances McDormand) in för att övertala invånarna som lider av ekonomisk torka om att slopa kol och olja och istället byta ut energikällan mot naturgas. Att sluta avtal med representanterna från jätteföretaget Global Crosspower Solutions är det bästa alternativet och skulle bli en win-win situationen för båda. Hydraulisk spräckning (en metod som används för att utvinna detta fossila bränsle) innebär att hål borras djupt ner i marken på deras gårdar som sitter på enorma resurser, i utbyte mot pengar som kan säkra hela familjers framtid.

Skepticismen är märkbar men Steve och Sue har olika motiv för att vägra kapitulera och jobbar hårt och taktiskt mot en deadline med att knacka dörr för att värva väljare. De fajtas mot en miljöaktivist (John Krasinski) med många åsikter som påstår att borrandet är skadligt och urholkar jorden, innan frågan avgörs i en omröstning. Han snor inte bara lokalbefolknings förtroende från den hederliga helyllekarlen i flanell, utan trasslar även till det för motståndaren i förbindelsen mellan honom och flörten Alice (Rosmarie DeWitt). Samtidigt brottas Steve med ett etiskt dilemma som tynger samvetet.

Gus Van Sant har med åren fått en allt större budget att handhålla med och flera nollor har adderats på lönecheckarna. Det är med sorg i blicken man ser den forna regissören - som var så mycket bättre förr med "På drift mot Idaho" och "Elephant", innan de mer konventionella, mainstream-filmerna sattes i bruk - tyna bort.  

Med det konstaterat är "Promised Land" aningen utspädd och mesig, något som möjligen kan ha att göra med den propaganda-liknande avsikten att sprida kunskap och medvetenhet kring farliga kemikaliers påverkan på naturen. Denna gång går han ifrån komfortzonen och det handlar alltså varken om död eller ung, upp över öronen förälskelse - ämnen som präglat merparten av karriären. I stort sätt är det enhetligt med humor, många oväntade vändningar och hög klimatpolitisk aktualitet.

| 15 februari 2013 23:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Promised Land