Pray Away 2021

Dokumentär
USA
101 MIN
Engelska
Pray Away poster

Synopsis

Offer för, och tidigare ledare inom, den så kallade "omvändelseterapin" talar ut om dess bestående skadeverkningar på HBTQ-personer.
Ditt betyg
2.8 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Pray Away
Digitalpremiär
3 augusti 2021
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Netflix
Längd

Recensent

Annika Andersson

2 augusti 2021 | 10:00

Pray the gay away - stark dokumentär om omvändelseterapi

Stark film om “ omvändelseterapi” för homosexuella, och den såkallade ex-ex-gaygruppen som efter att ha “omvandlats” och varit språkrör för terapin under många år slutligen erkänt att den inte fungerar.
De flesta har nog hört talas om “omvändelseterapi” för homosexuella, även om fenomenet är amerikanskt och mest populärt i religiösa kretsar bland vettskrämda föräldrar som skickar dit sina LGTBQ tonårsbarn för att göra dem heterosexuella och därmed rädda dem från helvetet. 

Begreppet omvandlingsterapi är säkert bekant via filmer som “The Miseducation of Cameron Post”. Kristine Stolakis gripande dokumentär “Pray Away” följer en grupp prominenta ex-ledare från Exodus International, en religiös organisation med syfte att rädda sina anhängare från den ”homosexuella livsstilen”.

Filmen är traditionellt gjord, och pendlar mellan nutidsintervjuer och arkivmaterial från TV-sändningar där de medverkande gör PR för terapin. Vi får även träffa de medverkandes familjer och vara med när de bläddrar igenom gamla fotografier vilket framkallar ångest - här finns inte bara egna trauman utan även ångern över de trauman de åsamkat andra genom att ljuga om sin nya heterosexuella läggning.

Före detta Exodus-chefen John Paulk var tillsammans med sin fru Anne världens mest kända “ex-gay"-par och paradexempel på lyckad omvandlingsterapi. De syntes på TV-program och Newsweek-omslag och visade upp sin familjelycka och sina barn - tills han inte kunde stå emot lusten efter män och besökte en gaybar, vilket fångades på bild… 

Nu bor han i Oregon med sin manliga partner och erkänner att han inte varit ärlig en enda dag under dessa år. Samtidigt planerar Julie Rodgers bröllopet med sin kvinnliga partner medan hon ser tillbaka på åren som talesman för rörelsen. Hennes föräldrar skickade dit henne som 16-åring och det skulle ta många traumatiska år av självhat och självskadebeteende för att döva smärtan innan hon till sist fann styrkan att våga vara den hon är.  

Behandlingen, som bland annat bestod av att sluta spela softball (en alltför tuff sport för tjejer) och istället lära sig sminka sig för att se mer kvinnlig ut, hjälpte utifrån sett och såg bra ut på fasaden. Stunderna hon kände sig mest i sitt rätta jag var dock på kvällarna när ledningen går och lagt sig och hon kunde umgås med de andra tjejerna och prata fritt. Endast då kunde hon känna sig “queer”…

Berättartonen är jämn och lugn men allvaret bakom de olika personernas trauman smyger sig på mer och mer. Exodus må ha börjat som en bibelstudiegrupp för att hjälpas åt att omvända varandra men när rörelsen växte så snabbt med medlemmar som sökte hjälp, och med pressen från kyrkan att uppvisa resultat tycks linjen suddats ut mellan verklighet och önsketänkande så att de inblandade inte riktigt kunnat se klart och kunnat kännas vid sina läggningar längre. Hjärntvätt, helt enkelt!

Bisexuella Yvette Cantu Schneider till exempel, som rekryterades från Exodus som "ex-gay" talesman för den Washington-baserade fundamentalistiska lobbygruppen Family Research Council. När George W. Bush-regeringen kämpade mot samkönade äktenskap på 2000-talet behövde argumenten backas upp med vetenskap, och här fanns ju en terapiform med lyckade resultat. Men Yvette mådde allt sämre fysiskt och när hon till sist gick till en riktig licenserad terapeut fick hon diagnosen PTSD.

Sist men inte minst möter vi den ångerfulla ex-chefen Randy Thomas som stängde Exodus 2013, samt den före detta transpersonen Jeffrey McCall som hör till den nya generationens “predikanter” för omvandlingsterapi. Han har grundat den religiösa gräsrotsorganisationen Freedom March som återigen genom bön ska befria människor från kedjorna som håller kvar dem i hbtq-livsstilen…

Kampen för accepterande fortsätter med andra ord. 700 000 personer har genomgått terapin bara i USA, och självmordsrisken är dubbelt så hög bland dessa jämfört med resten av befolkningen. “Pray Away” (titeln kommer från slogan “pray the gay away”) står kanske inte ut som nydanande dokumentär, men den är oerhört välgjord och temat i sig är lika fascinerande för den utomstående som viktigt och relevant för de inblandade.

Dokumentären är i skrivandes stund rankad 100% på Rotten Tomatoes så den är nästan ett måste att se när den släpps på Netflix i början av augusti.
| 2 augusti 2021 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Pray Away
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu