Port Authority 2019

Romantik Drama
USA
94 MIN
Engelska
Port Authority poster

Synopsis

En kärlekshistoria som utspelar sig på New Yorks ballroom-scen. 20-årige Paul anländer till busstationen och möter 22-åriga Wye. En intensiv romans följer, men när han upptäcker att hon är transsexuell tvingas han att konfrontera sin egen identitet.
Ditt betyg
3.0 av 1 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

19 maj 2019 | 11:00

Vilse i New York

Våld, romantik, obekväma situationer och mycket vogue i en sevärd men splittrad film om utstötta kids i Harlem.
20-årige Paul (Fionn Whitehead) anländer med buss till New York, med bara en väska som packning och ett sår på kinden. Hans syster som skulle möta upp honom dyker aldrig upp. Paul hamnar i slagsmål på tunnelbanan och blir sen tipsad om ett billigt vandrarhem.

Vår hemlöse, hemlighetsfulle huvudperson dras så småningom in i New Yorks ballroom-kretsar, där vackra Wye (Leyna Bloom) har fångat hans blick. Det är där svarta queer-kids hittar sin familj och kan uttrycka sig genom dans och vogue-tävlingar. Ryan Murphys sevärda tv-serie ”Pose” utspelas i samma miljöer men på 80-talet, och de verkar inte ha förändrats alls sedan dess.

Ballroom-scenen är full av liv, musik, glitter, trasiga men kreativa själar och en stark gemenskap. Det är där som de som inte platsar in någon annanstans kan hitta sig ett hem. Det blir därför en intressant kontrast när Paul, som vit straight kille, släpps ner där fast han ser lika vilsen ut som en eskimå i Saharaöknen. Samtidigt är det synd att filmen ska följa just en vit grabb och hans historia, när den här världen har så många fler intressanta personer som sällan skildras på film.

Pauls två relationer står i fokus. Dels med Lee, en nyfunnen ”vän” som ordnat med bostad och jobb, men är homofob. Dels med Wye, den streetsmarta tjejen från hbtq-samhället i Harlem.

Det är två olika världar som inte borde mötas, så han blir snabbt intrasslad i sina egna vita lögner för att hålla dem isär. Flera obekväma situationer följer. Men en del twistar går snabbt att räkna ut. Paul börjar jobba med ett gäng av tuffa killar som åker runt och vräker människor ur deras hem. Wye och hennes brokiga regnbågsfamilj har just fått en vräkningsorder uppsatt på dörren. Här väntar en dramatisk konfrontation som man kan se komma långt i förväg.

Våld och fumlig romantik går hand i hand i Danielle Lessovitz långfilmsdebut, som har självaste Martin Scorsese som producent. ”Port Authority” är en skildring av New Yorks sidor som vi sällan får se. Den fångar också hur svårt och skrämmande det kan vara att bygga relationer och skapa sig ett hem på en ny och ovälkomnande plats. Men en stel huvudperson, som sällan lyfter på locket till sitt inre, gör det svårt för publiken att riktigt sympatisera med hans berättelse.
| 19 maj 2019 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Port Authority
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu