Populärmusik från Vittula 2004

Drama Komedi
Sverige
105 MIN
Svenska
Populärmusik från Vittula poster

Synopsis

Populärmusik från Vittula är en tankeväckande och drastisk berättelse om barndomsvännerna Matti och Niila, om deras uppväxt i en hård och konservativ miljö i 60- och 70-talets Tornedalen och om deras stora dröm om att bli rockstjärnor.

Historien utspelar sig i Tornedalen i norra Sverige nära finska gränsen, en plats där befolkningen känner sig utanför det övriga Sverige, underlägsna och annorlunda, varken som riktiga svenskar och inte heller som finnar. Det är 60-talets mitt och asfalten och rockmusiken gör entré. Baserad på Mikael Niemis bästsäljande bok.
Ditt betyg
2.5 av 382 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Populärmusik från Vittula
Biopremiär
24 september 2004
DVD-premiär
19 januari 2005
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

När rocken kom till byn

Äntligen är den här: filmen baserad på Mikael Niemis populära bok ”Populärmusik från Vittula”. Enbart i Sverige har den tryckts i 750.000 ex. För oss som inte är så duktiga på att läsa böcker passar det väl med filmen som man avverkar på ca 1.45 h.

Pajala; en liten by långt upp i Norrland där alla känner varandra och där det är långt till närmaste stad. Här lever man i sin egen värld. Här är det mest tyst och lugnt. Minsta lilla händelse eller främmande besök känns spännande och viktigt. Kyrkan är fortfarande dominerande. Familjen är viktig och man håller sig mest till sina närmaste.

Mikael Niemis delvis självbiografiska bok som nu filmatiserats handlar om livet i byn under 60-talet och framåt sedd ur två pojkars perspektiv. Matti och Niila lär känna varandra i sandlådan vid 6-årsåldern. Matti är den mer snälle och lugne medan Nilla är den lite galnare och spontane. De växer ihop, går i samma klass, lär sig tycka om flickor och spelar musik tillsammans.

Det finns många historier från de tidiga åren som pojkarna väl minns. Ett av de första är när byn för första gången får besök av en svart afrikansk präst! Det är det mest spännande som hänt i kyrkan på åratal. Alla är där för att se den nya predikanten. Ett problem är dock att han inte talar svenska och ingen annan pratar andra språk än finska och svenska!

En annan viktig händelse är när pojkarna för första gången upptäcker den nya vilda rock’n’rollmusiken. En ny värld öppnar sig för dem. Tyvärr är alla inte lika förtjusta i nymodigheter. Vissa som Niilas pappa ser det som satans verk som måste hållas borta. Han är för övrigt onödigt sträng och ser till att Niila och de övriga barnen lyder honom oavsett vad han säger. Olydnad innebär ofta fysiskt straff. Niilas farmor är snällare men inte lätt att bli av med!

När man är tonåring och passerar barndomen börjar man även skapa drömmar. Man vill ut och upptäcka världen. Man vill åka iväg, nå framgång och göra allt man bara drömmer om. För killarna är drömmen att bilda ett musikband och bli rockstjärnor. De ska bli stora och omtyckta av hela världen. De ska ut och spela och få tjejerna att falla ner för deras fötter. Bandet är dock som vilken annan samling individer som helst: ibland kommer man väl överens och ibland bråkar man och är oense. Tills man lär känna sig själv så pass mycket att man vet vad man vill: om man vill fortsätta med sitt gäng eller om man satsar på sig själv och går sin väg. Det är ett val och det är oundvikligt.

”Populärmusik från Vittula” är en fin film. Den har mycket värme och humor men också allvar och tar upp viktiga ämnen som barnuppfostran, familjen och kyrkans roll i det lilla samhället. Det är också en vacker film dels för sitt vackra foto och dels för att den på ett elegant sätt visar hur det lilla samhället och dess människor växer och utvecklas. För mig som inte har läst boken är det svårt att jämföra filmen med boken men filmen är utmärkt. Den är lätt att ta till sig och att älska. Den går säkert också hem i Hollywood så det skulle inte vara förvånande om rättigheterna snart säljs till nåt amerikanskt bolag, om de redan inte gjort det. Det är lätt att känna igen många egenskaper och beteenden hos karaktärerna. Sevärd och fin film som rekommenderas.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Populärmusik från Vittula
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu