Policeman 2011

Drama
Israel
105 MIN
Hebreiska
Policeman poster

Synopsis

Israel är inte bara i konflikt med Palestina, landet har även stora sprickor i sin fasad hemmavid. Nadav Lapids prisbelönta film handlar om yta och konflikt. Yaron, en ytterst vältränad polis, börjar långsamt ifrågasätta sina rigida värderingar samtidigt som desillusionerade Israeliska aktivister planerar terroristdåd mot byråkrater. Det hela leder till en exceptionell final.
Ditt betyg
2.8 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Ha-shoter
Språk
Hebreiska
Land
Israel
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

13 november 2011 | 12:01

Intressant från Israel

#SFF11 - Jag känner att en film alltid i största möjliga mån ska bedömas utifrån egna meriter, på egna ben, men det kan bli knepigt när man inte är närmare bekant med ett lands filmindustri i övrigt. Som Israel, och den här historien om en antiterroristgrupp och dess sammandrabbning med unga aktivister som planerar terrordåd.

Det är ett drama med smått absurda drag, när vi inledningsvis får följa Yaron, en vältränad polisman som älskar sin kropp och snart, vilken minut som helst, ska bli pappa, och när han möter sina vänner, sina kolleger, gruppen i vilken lojaliteten är stor nog att trampa över diverse lagliga och moraliska gränser, är det med parodiskt överdrivet manliga kramar och ryggdunkningar.

Men ju längre filmen rullar, desto tydligare blir det att stilen är högst medvetet vald, ett konstnärligt beslut, utan att för den sakens skull lämna realismen därhän. Förhöja verkligheten genom utmärkande, avvikande, drag.

Skådespeleriet hör dit, för mig verkade det som en blandning av professionella och amatörer, eller återigen så var det konstnärliga direktiv från regissören (tillika manusförfattare) Nadav Lapid. Direktiv om improvisation? Hur som haver fungerar det inom ramarna för det där absurda, för det som befinner sig lite till vänster om verkligheten. 

Jag är i ärlighetens namn ännu inte helt hundra på vad jag verkligen känner för "Policeman", den behöver antagligen en omtitt, och en omtitt skulle kunna leda till bättre betyg, men det är ett utan tvivel ett intressant verk, en kommentar på Israel inifrån Israel, väl värd att ge en chans.

| 13 november 2011 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Policeman
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu