Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge 2017

Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge poster

Synopsis

Otursförföljde kapten Jack Sparrow får oddsen emot sig när dödliga spökpirater, under ledning av hans gamle fiende kapten Salazar, flyr från Djävulstriangeln för att döda havets alla pirater… inklusive honom. Det enda sättet att överleva är att hitta den mytomspunna Poseidons treudd och ta kontrollen över havet.
Ditt betyg
3.1 av 366 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Daniel S Ogalde

22 maj 2017 | 15:25

Piraterna som aldrig växer upp

Det blev till slut de Oscarsnominerade ”Kon-Tiki”-norskarna Joachim Rønning och Espen Sandberg som fick den ärofyllda men också utmanande uppgiften att regissera vad många anser vara en bleknande filmserie - stjärninjektioner som Penelope Cruz till trots. När nu hon lämnat piratkläderna bakom sig är det dags för hennes make, Javier Bardem, att leka maskerad. Något han sköter minst lika bra som Johnny Depp, som vi får återse i sin titelroll som Jack Sparrow.
Med den femte upplagan i "Pirates of The Caribbean" har den norska regissörsduon velat gå tillbaka till rötterna, till det som en gång gjorde de första filmerna så framgångsrika. Det är åtminstone vad man påstår och visst kan vi nostalgiskt lagda se hur både Jack Sparrow, Will, Barbossa och Elizabeth nu inte bara får sina sina minnesvärda slut utan även tycks lämna över piratsvärdet till nästa generation.
 
I "Pirates of The Caribbean: Salazar's Revenge" är det nämligen Wills son, gestaltad av den australiensiske hunken Brenton Thwaites,  som axlar huvudrollen vid sidan av Kaya Scodelario, filmens tuffa girl-power-alibi. 

För medan Will sakta men säkert förvandlas till en krabba på det förbannade skeppet "The Flying Dutchman" har hans junior hittat ett sätt att bryta förbannelsen och rädda sin far - genom att hitta Poseidons treudd. Frågan är bara hur. Men som så många gånger förr, vi talar ändå om Disney, så befinner sig stjärnorna på rätt plats i himlavalvet och vår hjälte får sällskap av en coolare hjältinna, den unga astronomen Carina, som verkar kunna leda honom rätt.
 
Att Jack Sparrow (no credit needed) ska med på resan kanske inte har sin logiska förklaring men likväl sin dramaturgiska självklarhet, vem skulle annars släppa lös sin ärkefiende kapten Salazar (Javier Bardem) och hans odöda på haven.

För de som en gång låtit sig charmas av inte bara Jack Sparrows smått burleska överspel utan också den fantastiska piratvärld där monster, sjöjungfrur och skatter tycks finnas lite varstans, är den senaste filmen ett säkert kort. Vi får definitivt den action, den humor och även den romantik som gjorde de föregående filmerna till sådana älskvärda klassiker. Med det sagt är överraskningselementen få, utan snarare är det Javier Bardem som med sin insats som en av de läskigaste skurkarna i serien, får filmen att lyfta något extra.

Till skillnad från exempelvis Harry Potter tycks Disney inte ha några intentioner att låta våra pirater växa upp. Även med en skurk som tycks bittrare än det jävligaste av ex, så går det enbara att konstatera att det här varit, är och alltid kommer att förbli barnfilmer. Vi vet vad vi får och för en okräsen biopublik kommer det vara mer än tillräckligt. Något Oscarsnominerat skådespeleri är det knappast tal om och karaktärerna är på många sätt kopior av sina föregångare medan actionscenerna är gränslöst överdrivna.
 
Det här är piratversionen av "Fast and The Furious" och som Brenton Thwaites själv uttryckte det i en intervju: "Att arbeta med Pirates of The Caribbean-serien är ett säkert kort". Jo, det tycker vi också.
| 22 maj 2017 15:25 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (8)
2
Nu har vi sett det här 2-3 ggr för mycket. Jack Sparrow är bara irriterande och man är sedan länge trött på alla de gamla karaktärerna. Sen är filmen långsam och för over the top. Som sagt, allt har setts förr och denna del är sämst hittills. 2/5
Läs mer
2
Misslyckat försök att dölja ett svagt manus med överdrivet mycket "humor"...
Läs mer
4
Nu är det dags att återvända till Karibien och möta den otursföljde Jack Sparrow och hans möte med sin gamla nemesis: Kapten Salazar. Jag själv älskar filmerna men efter den fjärde så tycker jag att man borde lagt ner det helt och hållet. Men det är ju alltid kul om vad som händer härnäst i franchisen. Handlingen: Kapten Jack Sparrow lever glada livet tills hans ärkefiende Kapten Salazar lyckas fly från Bermuda-triangeln och svär på att leta reda på Jack och döda honom oavsett vad som händer. För att undvika detta beslutar Jack att resa till okända vatten och leta reda på Poseidons treudd som sägs ha makten att kontrollera haven. Med sig på detta äventyr har han sin gamla besättning plus en lättretlig vetenskapskvinna och sonen till William Turner ( kapten på Holländaren.) Handlingen är ju rätt förutsägbar men också väldigt kul att se på och känna att nu händer det något nytt. Pirater och gamla legender är aldrig dåligt. Det är ju också kul att se Johnny Depp som Jack Sparrow efter alla dessa år som man har väntat. Dock är jag inte helt nöjd med dem nya karaktärerna men deras insatser är ju helt okej. Jag rekommenderar denna piratsaga men mest för att det är det avslutande kapitlet i historien om Jack Sparrow och hans äventyr...
Läs mer
Visa fler