Pingvinerna från Madagaskar 2014

Pingvinerna från Madagaskar poster

Synopsis

Världens mest älskade fåglar, Pingvinerna från Madagaskar, är nu tillbaka i sin första egna storfilm på bio och de ger sig ut på ett superhemligt uppdrag för att rädda världen.
Ditt betyg
2.8 av 506 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Penguins of Madagascar
Biopremiär
25 december 2014
DVD-premiär
27 april 2015
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

4 december 2014 | 10:00

Tecknat på speed

Alla känner väl till de psykotiska pingvinerna från Dreamworks "Madagaskar"-serie. När de nu får en egen film blir det, inte helt oväntat, en fartfylld historia där en actionscen avbyter en annan, och där handlingen är mer eller mindre oväsentlig. För de vuxna i publiken blir det passabelt, en film som man utan knussel kan ta med barnen på, och som de säkerligen kommer att uppskatta mycket.
När pingvinerna Skipper, Kowalski, Rico och Private får en egen film blir det tecknat på speed. De frack-klädda djuren är, som alla säkert redan känner till, "Madagaskar"-filmernas skruvade superhjälteteam, eller ”antihjälte” kanske är en bättre benämning. När de nu intar huvudrollerna är det som om något klippt ut alla actionscener ur en vanlig animerad rulle och paketerat med en slags ursäkt till kringhistoria.

Efter en liten tillbakablick, tar handlingen vid i slutet av ”Madagaskar 3” när vår galna kvartett skjuter iväg sig själva ur circus-kanonen för att uppleva nya äventyr. Värdiga sitt rykte som utbrytarkungar, så hamnar de – föga förvånande – bakom murarna på Fort Knox. 

Väl där får de stifta bekantskap med bläckfisken Dave aka Dr Octavius Brine (röst av John Malkovich), som de inte alls minns från sina dagar på Central Park Zoo. Dave däremot minns pingvinerna mer än väl – de gulliga små djuren som ständigt stal hans uppmärksamhet, tills han förpassades till ett undanskuffat hörn i något som rättvist nog kan kallas djurparkens avlopp, på en så minimal yta att han inte ens kunde sträcka på tentaklerna. 

Hämnden har han gruvat på länge, och det blir upp till våra ”hjältar” att stoppa hans bostavligen monstruösa plan. Hjälp får de motvilligt ta emot av ett nytt gäng karaktärer – fyra kanadensiska agenter som kallar sig The North Wind (där en av originalrösterna görs av Peter Stormare). 

Det blir både de goda mot de onda, samt de goda mot de andra goda, där rivaliteten om vem som bäst kan skydda världen från Dave tar upp minst lika mycket spelrum. 

Själva handlingen innehåller inte så mycket mer och istället fylls minuterna – de är i detta sammanhang lagom få, 92 stycken – med slapstick-skämt och actionpackade episoder fulla av smällar och fyrverkerier. 

Humorn kretsar mycket kring hur många olika föremål pingviner kan svälja samt deras förkärlek för ostbågar. Precis lagom okomplicerat för att den yngre skaran ska hinna uppfatta dessa korta avbrott mittemellan alla explosioner. Vuxna ska inte direkt räkna med att skratta rakt ut, men med jämna mellanrum dyker det upp detaljer och scener som är fyndiga nog för att även tilltala oss. Skype-scenen är förstås en klassiker som alla kan känna igen sig i och dra på smilbanden åt, och det finns ett par godbitar till som inte redan avslöjats i trailern. 

Behållningen av den här bioupplevelsen är annars begränsad till ett avbrott i vardagen. ”Pingvinerna från Madagaskar” är en oförargerlig historia som inte trampar på några ömma tår, men heller inte tar ut svängarna för att ge oss något nytt. Ambitionen hade kunnat sättas lite högre kan man tycka, i att åtminstone utveckla karaktärerna något mer – det som brukar vara animerade filmers styrka. När allt är sagt och gjort är det egentligen bara minstingen, Private, av de fyra polardjuren som man verkligen kommer ihåg namnet på, och det kanadensiska teamet känns väldigt tunt och platt, med väldigt lite humor att hämta.


Men som sprudlande sockerdricka för de yngre, blir det här godkänt. 
| 4 december 2014 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Pingvinerna ger sig ut på ett nytt äventyr där de möter den onde Dave Octavius Bläck som planerar att ta över världen och stjäla alla pingviner, men när Pingvinerna blir räddade av en hemlig agent-team Nordanvinden och om Dave ska stoppas som måste de jobba ihop att rädda världen, alla pingviner och även Basse. Filmen har väldigt fina animationer, supersöt charm och spänning med stil av Mission Impossible. De svenska rösterna är mycket passande till Pingvinerna och till alla andra karaktärer. Om man älskar alla Madagaskar filmerna, så tycker jag att man ska verkligen se den här som en av de roligaste och bästa animerade filmerna. Betyg: En stark Fyra.
Läs mer