Pingvinerna från Madagaskar (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Världens mest älskade fåglar, Pingvinerna från Madagaskar, är nu tillbaka i sin första egna storfilm på bio och de ger sig ut på ett superhemligt uppdrag för att rädda världen.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: PINGVINERNA FRåN MADAGASKAR

Tecknat på speed
Alla känner väl till de psykotiska pingvinerna från Dreamworks "Madagaskar"-serie. När de nu får en egen film blir det, inte helt oväntat, en fartfylld historia där en actionscen avbyter en annan, och där handlingen är mer eller mindre oväsentlig. För de vuxna i publiken blir det passabelt, en film som man utan knussel kan ta med barnen på, och som de säkerligen kommer att uppskatta mycket.
När pingvinerna Skipper, Kowalski, Rico och Private får en egen film blir det tecknat på speed. De frack-klädda djuren är, som alla säkert redan känner till, "Madagaskar"-filmernas skruvade superhjälteteam, eller ”antihjälte” kanske är en bättre benämning. När de nu intar huvudrollerna är det som om något klippt ut alla actionscener ur en vanlig animerad rulle och paketerat med en slags ursäkt till kringhistoria.

Efter en liten tillbakablick, tar handlingen vid i slutet av ”Madagaskar 3” när vår galna kvartett skjuter iväg sig själva ur circus-kanonen för att uppleva nya äventyr. Värdiga sitt rykte som utbrytarkungar, så hamnar de – föga förvånande – bakom murarna på Fort Knox. 

Väl där får de stifta bekantskap med bläckfisken Dave aka Dr Octavius Brine (röst av John Malkovich), som de inte alls minns från sina dagar på Central Park Zoo. Dave däremot minns pingvinerna mer än väl – de gulliga små djuren som ständigt stal hans uppmärksamhet, tills han förpassades till ett undanskuffat hörn i något som rättvist nog kan kallas djurparkens avlopp, på en så minimal yta att han inte ens kunde sträcka på tentaklerna. 

Hämnden har han gruvat på länge, och det blir upp till våra ”hjältar” att stoppa hans bostavligen monstruösa plan. Hjälp får de motvilligt ta emot av ett nytt gäng karaktärer – fyra kanadensiska agenter som kallar sig The North Wind (där en av originalrösterna görs av Peter Stormare). 

Det blir både de goda mot de onda, samt de goda mot de andra goda, där rivaliteten om vem som bäst kan skydda världen från Dave tar upp minst lika mycket spelrum. 

Själva handlingen innehåller inte så mycket mer och istället fylls minuterna – de är i detta sammanhang lagom få, 92 stycken – med slapstick-skämt och actionpackade episoder fulla av smällar och fyrverkerier. 

Humorn kretsar mycket kring hur många olika föremål pingviner kan svälja samt deras förkärlek för ostbågar. Precis lagom okomplicerat för att den yngre skaran ska hinna uppfatta dessa korta avbrott mittemellan alla explosioner. Vuxna ska inte direkt räkna med att skratta rakt ut, men med jämna mellanrum dyker det upp detaljer och scener som är fyndiga nog för att även tilltala oss. Skype-scenen är förstås en klassiker som alla kan känna igen sig i och dra på smilbanden åt, och det finns ett par godbitar till som inte redan avslöjats i trailern. 

Behållningen av den här bioupplevelsen är annars begränsad till ett avbrott i vardagen. ”Pingvinerna från Madagaskar” är en oförargerlig historia som inte trampar på några ömma tår, men heller inte tar ut svängarna för att ge oss något nytt. Ambitionen hade kunnat sättas lite högre kan man tycka, i att åtminstone utveckla karaktärerna något mer – det som brukar vara animerade filmers styrka. När allt är sagt och gjort är det egentligen bara minstingen, Private, av de fyra polardjuren som man verkligen kommer ihåg namnet på, och det kanadensiska teamet känns väldigt tunt och platt, med väldigt lite humor att hämta.


Men som sprudlande sockerdricka för de yngre, blir det här godkänt. 
Senaste kommentarer
vinterblod
Ingen som tänkte på "Nikolas, cage them!" 
Hahaha
vinterblod Svar på vinterblod för
Drew, Berry, more power 😁
DCJ
Den va rolig och bjöd på en hel del skratt, men föredrar Madagaskar filmerna före denna. Blev aldrig helt engagerad i den, tycker dom är roligare som birollsinnehavare, som också redan skrivits här. Men en stabil 3:a får den.
jimmyjh
Eftersom pingvinerna är mina favoriter från Madagaskarfilmerna så var det riktigt kul att se de i en egen film. Riktigt kul och underhållande film. 4 av 5 får den!!
Visa fler (2)

Relaterade filmer