People Mountain People Sea 2013

People Mountain People Sea poster

Synopsis

Silverlejonbelönat mordmysterium om Lao Tie som rör sig från en knivig situation till en annan när hans bror mördas. Jakten efter den skyldige tar Lao från en bergsby på landsbygden till Chongquing, en labyrintliknande stad där över 30 000 invånare trängs på liten yta. Melankolisk och vacker skildring där man bortom ljuset och dammpartiklarna finner ett överbefolkat samhälle utan styre.
Ditt betyg
2.3 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Ren shan ren hai
Land
Kina
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

10 november 2011 | 15:01

En stillsam hämndhistoria

#SFF11 - Mordet på Lao Ties bror blir startskottet för "People Mountain People Sea", en något annorlunda hämndhistoria, på både gott som ont. För visst är det snyggt när kameran stilla följer Laos jakt och inte ens ökar tempot de få stunder när jägaren själv gör det. Och det görs mot en vacker bakgrund, och det görs med talang. Inget snack.

Fast samtidigt kommer det med en känsla av att det har gjorts förut och efter en stunds stilla fascination började uttråkningen vissla. Efter ett par av de scener som passat bättre som slut kommit och gått (vilar Peter Jacksons ande över filmen?) börjar frågan om vad poängen är dyka upp.

Och kanske är frågan om poängen själva poängen. Det är inte ett ovanligt budskap i hämndhistorier, i frågeställningen finns absolut poänger att göra, det behövs däremot någonting mer. Någonting mer som driver.

Samtidigt är det inte en tråkig rulle rakt igenom. Utmed finns starka scener, roliga scener med inslag av smått absurd, och mörk, humor. Det finns ett slut som jag verkligen gillar och som resten av filmen, när man tänker efter, väldigt naturligt leder upp till.

Och det sparsmakade användandet av musik är lysande i hur den stärker de tillfällen de används. Som explosioner.

Men det räcker inte. Det hjälper till men det räcker inte.

Filmer med långsamt tempo brukar ofta kritiseras med att ingenting händer. Jag brukar i gengäld försvara det med att mycket händer och gör så under ytan. I "People Mountain People Sea" händer det onekligen saker men, nej, det känns faktiskt alldeles för sällan så.

| 10 november 2011 15:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera People Mountain People Sea
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu