Parental Guidance (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
När de mer traditionella morföräldrarna Artie (Billy Crystal) och Diane (Bette Midler) blir fast med barnpassningen av deras hyperaktiva dotters (Marisa Tomei) överbeskyddade barn, får de mer än vad de räknat med. Det går från hektiskt till hysteriskt när Artie inser att barnen tagit över hemmet med sin moderna teknik. Men han spelar efter sina egna regler, som inkluderar sötsaker, gammaldags lekar samt tuff kärlek, och lyckas till slut överlista barnen och uppnå det omöjliga – att föra familjen närmare varandra!
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: PARENTAL GUIDANCE

En familjekomedi från förr
Bette Midler och Billy Crystal skiner som om 80-talet aldrig tagit slut, i en komedi om föräldraskap. Kulturkrocken när gammelmodiga morföräldrar ska ta hand om överbeskyddade barnbarn blir mer mystrevlig än gapskrattig, men framförallt är det en oväntat rörande film.

När Phil och Alice får en plötslig jobbresa framför sig uppstår frågan: vem ska ta hand om parets tre barn? Motvilligt ringer hon sina föräldrar som av någon anledning aldrig varit en stor del av familjens liv. Artie (Billy Crystal) har just fått sparken från sitt jobb som sportkommentator (de söker en yngre förmåga som kan det där med sociala medier), och han och frugan välkomnar miljöombytet och en chans att bekanta sig med sina små, teknikgalna barnbarn.

Min mamma är nog inte ensam om att se en film i halvåret, trots alla mina försök att pracka på henne bra filmer. Är det inte en deckare som råkar gå på TV, så är hon ute efter feelgood. Jag tror många "medelsvenssons" i en viss ålder slår på en film enbart som avkoppling, och då gäller säkra kort. En film som "Parental Guidance" lär gå hem hos många, då den har mycket att säga om relationer till barn och barnbarn. För mitt i alla väntade kulturkrockar och rätt förutsägbara vändningar (gissa två gånger om den stammande lillgrabben lyckas överkomma sin nervositet?), finns här en kärna av värme och sammanhållning som är svår att värja sig mot.

Sen skadar det inte med två riktiga rävar i huvudrollerna. Komikern Crystal och sångdivan Midler har varit sparsamma med filmroller de senaste 10-15 åren, så comebacken blir desto trevligare. Och de är i fin form! Man kan lätt undra varför de två aldrig jobbat ihop tidigare, för personkemin än härlig.

Det behöver ju inte vara krångligare än så. Gapiga Will Ferrells och Vince Vaughns i all ära, ibland är det trevligt att knäppa på en film där den värsta tänkbara svordomen är ett "herrejöstanes". "Parental Guidance" är en sådan snäll och harmlös komedi - ni vet sajterna där kristna morsor tipsar varandra om filmer med goda budskap, jag tror de jublar.

Men låt inte det avskräcka någon moralkakorna står en aldrig upp i halsen som det lätt kan bli annars, allt tack vare att karaktärerna här byggs så mänskliga med både brister och känslor. Trots alltid perfekt hår.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
magiul
Oerhört harmlös film som aldrig överraskar men heller aldrig gör fel. Men i slutändan blir det lite för standardmässigt för att filmen ska lämna något bestående intryck. Den stora gåtan är varför Crystal och Midler inte gör fler filmer då de som väntat är precis lika bra nu som förr. De får 4/5. Filmen får nöja sig med svag 3/5. De rörande ögonblicken räddar filmen från ett lägre betyg.
Jedi.Smilla
MZ 4/5!?!? :O What's up with that!?
1/5 från mig.. orkade it ens kolla klart.. Burop från mig
David Brent
Småtrevligt och småroligt hela vägen. Dock så störde jag mig på att den var väl övertydlig och sentimental mellan varven. Den spretade lite regimässigt. Men Billy Crystal är i toppform och visar vilket geni han är när han har något att jobba med. Lite ojämn och smörig, men en trea är den värd, för den hade en hel del riktigt bra stunder däremellan.
Visa fler (1)

Veckans populära filmer

Visa fler