Our Idiot Brother 2011

Drama Komedi
USA
86 MIN
Engelska
Our Idiot Brother poster

Synopsis

Efter ett avtjänat fängelsestraff söker Ned upp sin flickvän, bara för att upptäcka att en annan man tagit hans plats. För att få tak över huvudet söker Ned upp sina tre ambitiösa systrar som är måttligt roade av att få honom på halsen. Inte helt överraskande får hans besök saker att hända och sanningar att uppdagas…
Ditt betyg
2.8 av 249 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Our Idiot Brother
Biopremiär
28 oktober 2011
DVD-premiär
7 mars 2012
Digitalpremiär
7 mars 2012
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

25 oktober 2011 | 18:01

Drömskådespelare lyfter rar komedi

Upplägget må låta som en pubertal kiss- och bajskomedi med valfri värdelös komiker. Men den här filmen om tre systrar som försöker hantera sin välmenande men hopplöst naiva och otursförföljda bror är både rolig, charmig, rar och gripande på sina ställen. Även om storyn inte engagerar fullt ut.

Ned (Paul Rudd) är en tillbakalutad, livsnjutande hippie som tror det bästa om folk och alltid menar väl. Fånigt nog åker han dit när han luras till att sälja gräs till en polis. När han släpps månader senare står han utan jobb och flickvännen har sparkat ut honom och tagit hunden. Han vänder sig till sina systrar för att få husrum och kunna starta om på nytt. Men hans väl ärliga uppsåt sätter käppar i hjulet för både Miranda (Elizabeth Banks), en självupptagen karriärkvinna, Natalie (Zooey Deschanel), en bisexuell slacker, och Liz (Emily Mortimer), en olycklig hemmafru, och snart slåss de om vem som ska ta hand om deras ohängde bror.

Det finns något härligt unikt och uppfriskande med ”Our Idiot Brother” inom det faktum att det varken är en pubertal, slapstickfylld komedi med Adam Sandler/Ben Stiller/etc eller någon självgod, sentimental romcom. Här finns en genuin avsikt att berätta en rak och ärlig historia om en dysfunktionell familj och hur de utvecklas när deras förvirrade liv korsas.

Filmens starkaste fördel ligger i en drömensemble av underskattade karaktärsskådespelare. Rudd tar en välbehövd paus från Judd Apatow-landet och gör en sympatisk, trovärdig vardagshjälte som må se ut som en lillebror till The Dude i ”Big Lebowski” men har sin egen charm och personlighet. Banks (här en kopia av indieskådisen Parker Posey), Deschanel och Mortimer får här mer utrymme än de brukar begåvas med och gör sina systrar till mer än tröttsamma stereotyper. Birollsproffs som Rashida Jones (Rudds flickvän från ”I Love You Man” som här spelar Deschanels flickvän), Adam Scott, Steve Coogan, Hugh Dancy, Shirley Knight och T.J. Miller (stjäl varje scen han är med i som den medgörlige nye pojkvännen till Neds ex) hjälper lång väg.

Filmens stora brist är dock storyn. Den är tyvärr ganska förutsägbar och det klickar liksom aldrig riktigt till, eller händer något avsevärt. Den tar sig fram tack vare sina färgstarka karaktärer och en myspysig, lagom kombination av humor och drama där man trots allt bryr sig om Ned och hans familj trots att deras liv inte är särskilt uppseendeväckande. Det är lite som ett långt avsnitt av en lättsmält men lite lättglömd TV-serie. Men den är absolut sevärd om inte för dess fantastiska samling skådespelare.

| 25 oktober 2011 18:01 |