Open Range 2003

Äventyr Romantik Drama
USA
132 MIN
Engelska
Open Range poster

Synopsis

Boss och Charley driver boskap över de öppna vidderna och lever som "freerangers". Efter ett våldsamt regnoväder skickar de en medhjälpare till en närbelägen liten stad efter förnödenheter, men han kommer inte tillbaka. När de hittar honom har han blivit svårt misshandlad av lokala ranchägare. Det visar sig att den lilla staden styrs hårt och brutalt av en korrumperad sheriff och en tyrannisk och mäktig ranchägare som inte tolererar "freerangers". Boss och Charley, som har ett förflutet som hårdföra revolvermän, tvingas ta till vapen för att försvara både sina liv och den livsstil de representerar. För regin har självaste Oscarvinnaren Kevin Costner (Dansar med vargar) ansvarat. Han spelar även huvudrollen som Charlie och som Boss ser vi den rutinerade skådespelaren Robert Duvall (The 6th day, A Civil Action, (Gone In Sixty Seconds) som bjuder på en bländande rolltolkning. I filmen medverkar även vackra Annette Bening, James Russo och Michael Gambon. En storslagen film som förenar skoningslösa mäns brutalitet med en omutbar och sympatisk hederskodex - den ultimata drömmen om frihet, till varje pris.
Ditt betyg
3.2 av 217 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Open Range
Biopremiär
19 maj 2004
DVD-premiär
21 juli 2008
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Christoffer Andersson

1 januari 2008 | 00:00

Välgjord och fängslande

Just när skämten om vattenvärldar och postmän klingat ut och Kevin Costner fallit i glömska springer han hem en homerun med ”Open Range”.

Fyra kofösare mitt ute i ingenstans. När en av dem inte återvänder efter en provianttur lämnar Charley White (Kevin Costner) och Boss Spearman (Robert Duvall) de öppna betesmarkerna och rider in till staden, där de hittar honom svårt misshandlad i ett fängelse. Staden styrs av en korrumperad sheriff (James Russo) och, i bakgrunden, en hänsynslös ranchägare (Michael Gambon). Mittemellan de två sidorna står läkarsyskonen Barlow. Annette Bening spelar systern och smälter, lite oväntat, väl in i westernlandskapet. Ingen blir förvånad om jag berättar att hon och Costner så småningom börjar kalla varandra vid förnamn. Och ingen blir förvånad om jag berättar att det tar fokus från den alltmer upptrappade konflikten.

En sak jag speciellt uppskattar med ”Open Range” är att livets små vedermödor inte ignoreras utan inkorporeras i intrigen. Som att det är översvämning i staden och Costner och Duvall måste lägga ut plankor för att ta sig in på saloonen. Hur plankorna flyter iväg och ställer till med elände. Hur en hund driver förbi och måste räddas.

Och vilka skådespelare! Costner är butter och stingslig som bara han kan vara. Duvall spelar den jovialiskt skrockande (men livsfarlige) Spearman med en självklar auktoritet. De har ridit tillsammans i tio år och som vanligt är det lite fånigt att de nu helt plötsligt ska talas vid och öppna upp sig. Samtidigt är det befriande med en western där karaktärerna faktiskt talar med varandra och inte bara står och kisar mot solen, tysta och sammanbitna. I biroller brinner Diego Luna lika starkt som i ”Din Morsa Också!” och den oefterhärmlige och djupt saknade Michael Jeter stjäl varje scen han är med i. Synd då att Michael Gambon fått samma typ av otacksamma, onyanserade skurkroll som Ray Winstone i ”Åter Till Cold Mountain”.

”Open Range” är en typisk western. Med drömmar om att dra sig tillbaka, kanske öppna en saloon. Med diskussioner huruvida man ska fly eller illa fäkta. Med actionscener som kommer snabba och överraskande, som en crosschecking av Rob Niedermayer. En gammaldags historia. Välgjord och fängslande. Efter lättsamma ”Silverado”, ledsamma ”Dansar Med Vargar”, långsamma ”Wyatt Earp” är ”Open Range” Kevin Costners hittills bästa western.

ONÖDIGT VETANDE Kevin Costner tackade nej till en roll i "Kill Bill" för att kunna göra "Open Range".

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Open Range
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu