Open Range (2003)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Boss och Charley driver boskap över de öppna vidderna och lever som "freerangers". Efter ett våldsamt regnoväder skickar de en medhjälpare till en närbelägen liten stad efter förnödenheter, men han kommer inte tillbaka. När de hittar honom har han blivit svårt misshandlad av lokala ranchägare. Det visar sig att den lilla staden styrs hårt och brutalt av en korrumperad sheriff och en tyrannisk och mäktig ranchägare som inte tolererar "freerangers". Boss och Charley, som har ett förflutet som hårdföra revolvermän, tvingas ta till vapen för att försvara både sina liv och den livsstil de representerar. För regin har självaste Oscarvinnaren Kevin Costner (Dansar med vargar) ansvarat. Han spelar även huvudrollen som Charlie och som Boss ser vi den rutinerade skådespelaren Robert Duvall (The 6th day, A Civil Action, (Gone In Sixty Seconds) som bjuder på en bländande rolltolkning. I filmen medverkar även vackra Annette Bening, James Russo och Michael Gambon. En storslagen film som förenar skoningslösa mäns brutalitet med en omutbar och sympatisk hederskodex - den ultimata drömmen om frihet, till varje pris.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: OPEN RANGE

Välgjord och fängslande

Just när skämten om vattenvärldar och postmän klingat ut och Kevin Costner fallit i glömska springer han hem en homerun med ”Open Range”.

Fyra kofösare mitt ute i ingenstans. När en av dem inte återvänder efter en provianttur lämnar Charley White (Kevin Costner) och Boss Spearman (Robert Duvall) de öppna betesmarkerna och rider in till staden, där de hittar honom svårt misshandlad i ett fängelse. Staden styrs av en korrumperad sheriff (James Russo) och, i bakgrunden, en hänsynslös ranchägare (Michael Gambon). Mittemellan de två sidorna står läkarsyskonen Barlow. Annette Bening spelar systern och smälter, lite oväntat, väl in i westernlandskapet. Ingen blir förvånad om jag berättar att hon och Costner så småningom börjar kalla varandra vid förnamn. Och ingen blir förvånad om jag berättar att det tar fokus från den alltmer upptrappade konflikten.

En sak jag speciellt uppskattar med ”Open Range” är att livets små vedermödor inte ignoreras utan inkorporeras i intrigen. Som att det är översvämning i staden och Costner och Duvall måste lägga ut plankor för att ta sig in på saloonen. Hur plankorna flyter iväg och ställer till med elände. Hur en hund driver förbi och måste räddas.

Och vilka skådespelare! Costner är butter och stingslig som bara han kan vara. Duvall spelar den jovialiskt skrockande (men livsfarlige) Spearman med en självklar auktoritet. De har ridit tillsammans i tio år och som vanligt är det lite fånigt att de nu helt plötsligt ska talas vid och öppna upp sig. Samtidigt är det befriande med en western där karaktärerna faktiskt talar med varandra och inte bara står och kisar mot solen, tysta och sammanbitna. I biroller brinner Diego Luna lika starkt som i ”Din Morsa Också!” och den oefterhärmlige och djupt saknade Michael Jeter stjäl varje scen han är med i. Synd då att Michael Gambon fått samma typ av otacksamma, onyanserade skurkroll som Ray Winstone i ”Åter Till Cold Mountain”.

”Open Range” är en typisk western. Med drömmar om att dra sig tillbaka, kanske öppna en saloon. Med diskussioner huruvida man ska fly eller illa fäkta. Med actionscener som kommer snabba och överraskande, som en crosschecking av Rob Niedermayer. En gammaldags historia. Välgjord och fängslande. Efter lättsamma ”Silverado”, ledsamma ”Dansar Med Vargar”, långsamma ”Wyatt Earp” är ”Open Range” Kevin Costners hittills bästa western.

ONÖDIGT VETANDE Kevin Costner tackade nej till en roll i "Kill Bill" för att kunna göra "Open Range".

Christoffer Andersson Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
the_medunjan
En riktig bra western! Men Wyatt Earp är snäppet bättre. Jag gillar att den "tar tid på sig" :) Men Open Range är verkligen jättebra!
Ljusbus
Hade inte så höga förväntningar, men blev ändå besviken.

För det första var den väldigt snygg, lik "Dansar med vargar" med många storslagna vyer, vilket jag gillade mycket. Costner och Duvall var båda bra, men kemin mellan dem kunde varit betydligt bättre!

Detta var en film kände jag, med ett stabilt hantverk, som var hyfsad eller bra på de flesta punkter, men som aldrig höjer sig till någon högre nivå på något sätt. Manuset var sådär, och det var till stort där den föll för mig. Storyn är för ointressant, filmen för lång. Det kändes som scenerna drogs ut bara för saken skull, man kunde klippt bort väldigt mycket. Dialogen var för det mesta totalt ointressant och hade definitivt behövts jobbas på.

Sen själva slutet, de avslutande actionscenerna, förutom att även de vara för långa, kändes de dåligt regisserade och ganska tråkiga faktist.

Nä, är besviken, tyckte den öppnade ganska starkt, och kändes som det fanns massvis med potential här som kunnat göra en bättre film, framför allt mer intressant ur både story- och dialogsynpunkt.
Anton S
Själv tycker jag denna film är helt underbar! Ett mästerverk! Robert Duvall och Kevin Costner är storartade! I synnerhet Duvall. Nä, slår till med en skinande femma i betyg.
Visa fler (1)

Veckans populära filmer

Visa fler