Om Sara (2005)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Sara är runt 20 år när vi lär känna henne. Vi följer henne under 10 år, fulla av allt som livet ger till den som söker. Hon vill ha ett jobb med bra karriärsutsikter, en bra man att bilda familj med, och allt annat som livet ska föra med sig. Det fattas inte män i Saras liv, inte heller vilja eller längtan. Men att få allt hon önskar visar sig vara mer komplicerat än hon trott.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: OM SARA

Om att förlora kontrollen

"Det här är en film om förväntningar. Dels de förväntningar som våra föräldrar, vänner, vårt samhälle och kultur lägger på oss men framförallt de förväntningar som vi lägger på oss själva", säger Othman Karim om sin långfilmsdebut som regissör.

Upplägget till "Om Sara" fick han för fem år sedan när han arbetade med en dokumentär åt SVT. Inför dokumentären som skulle heta "Svenskjävlar" intervjuade han nästan 60 kvinnor i olika åldrar. Det är deras berättelser om livet, drömmar och besvikelser som tillsammans bildade manuset till filmen. Det märks redan i inledningen av filmen att den strävar efter att vara så realistisk som möjligt. "Om Sara" är smärtsamt verklighetstrogen. Den visar en råhet och brutalitet som man kanske helst vill slippa se. Första halvtimmen är nästan outhärdlig. Ingenting lämnas ute och svåra ämnen som självmordsförsök och våldtäkt visas på ett rättfram och ångestladdat sätt.

Filmen handlar som titeln antyder om Sara, en kvinna vi får följa från tjugoårsåldern och tio år framåt. Hon är självständig och målmedveten. Hon vill ha ett jobb med goda karriärsutsikter och en bra man att bilda familj med. Men i sin strävan efter dessa mål stöter hon hela tiden på motgångar. Tillslut förlorar hon tron på kärleken och blir alltmer desperat i sitt sökande efter att uppnå sina mål. Linda Zilliacus som spelar Sara gör ett lysande porträtt. Själv säger hon om sin roll att det är omöjligt att försöka planera in den stora kärleken så som Sara gör. Man måste våga låta saker ske. Det är våra egna krav och förväntningar som hindrar oss från att bli lyckliga.

"För Sara krävdes det en total krasch för att hon skulle tappa kontrollen, först då, när hon inte kunde planera längre, kunde allt bli rätt", menar Zilliacus.

Madeleine Rönnqvist Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!

Veckans populära filmer

Visa fler