Om konsten att flyga till Kabul 2006

78 MIN
Om konsten att flyga till Kabul poster

Synopsis

Om konsten att flyga till Kabul är en fullständigt galen, underbar, hoppingivande, nervkittlande och rolig film om en kvinnas sanslösa idé som hon ska förverkliga till varje pris. Men det är också en film om vem som äger vad. Är luften fri eller delar stormakterna upp den med penna och linjal? Och vad är konst? Får man använda sig av vanliga människor och deras drömmar hur som helst?
Ditt betyg
2.8 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Smiling in a Warzone
Biopremiär
28 april 2006
Distributör
Triangelfilm
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Köpenhamn-Kabul ladies only

Vad har Danmark och Afghanistan gemensamt? Inte mycket vid en första jämförelse. Afghanistan har varit krigsdrabbat i över två decennier med många dödsoffer och miljoner krigsflyktingar som följd och en till nyligen brutal extremregim som hade förbjudit allt skoj och självklart och förtryckt kvinnorna till att vara objekt utan egen vilja som skulle vara heltäckta från topp till tå. Danmark å andra sidan är mer känt för att vara ett öppet, jämlikt och liberalt samhälle. Kan kvinnor i dessa två länder ha gemensamma intressen?

Landskapen i dessa två länder skiljer sig också väsentligt åt; Danmark är mest platt, grönt och ligger vid havet till skillnad från Afghanistan som är bergigt med en obefintlig infrastruktur som slagits i spillror efter alla år av krig. Varför jag gör dessa jämförelser är viktigt för att få en bakgrund till filmen ”Om konsten att flyga till Kabul”.

Hösten 2001, kort efter USA:s invasion av Afghanistan föll talibanregimen och dess idiotiska lagar. Efter åratal av förtyck fick kvinnorna återigen vissa rättigheter och möjlighet att gå i skolan och skaffa sig arbeten. Media rapporterade om den nya friheten genom att skriva i tidningar, göra tv- och radioinslag. Den unga danska Simone var en av alla dem som följde rapporteringen. En tidningsartikel som fångade hennes uppmärksamhet extra mycket var en intervju med en 16-årig afghansk flicka vid namn Farial som sa att hon ville bli pilot. Simone, själv pilot och konstnär med specialisering på att måla kvinnliga pionjärer inom flyget kände genast att hon skulle kunna hjälpa den flickan. Varför skulle inte hon kunna flyga ner hela vägen till Afghanistan för att ge flickan hennes första flyglektion? Tanken var tokig men ibland ska man vara tokig för att förverkliga en idé.

Efter vissa förberedelser flög till slut Simone med sin pojkvän i sin gamla flygplan ner dit. Byråkratin och den administrativa delen skulle visa sig ställa till problem vid fler tillfällen. När Simone och hennes pojkvän befann sig i östra Turkiet på väg mot Iran fick hon snabbt skaffa sig lämplig islamisk klädsel för att bli insläppt, vilket ändå visade sig vara lite fel vald. Att få visum var inte heller givet och det visade sig även när hon var i östra Iran på väg mot Afghanistan.

När hon till slut lyckas ta sig in känner man som tittare en stor glädje och lättnad. Hindren har varit många. Man blir klart glad och lite rörd när hon äntligen får möta Farial och det går inte att ta miste på hennes glädje. Det är en resa som tagit över tre månader.

Musiken som ackompanjerar de långa flygscenerna är helt rätt valt och ger en associationer till 40-talets flygningar. Så gammalt är också Simones eget plan som är gjort av kanvas! Vid ett tillfälle är hon t ex tvungen att få upp det till över 4000 meters höjd vilket hon aldrig provat tidigare. Det är därför imponerande att hon lyckas flyga hela vägen ner till Afghanistan med ett sådant gammalt plan.

”Om konsten att flyga till Kabul” är en välgjord och sann berättelse som imponerar. Simone är lugn men vet att hon ska dit ändå. Det är lätt att förlora kontrollen men Simone är hela tiden behärskad och har planerat för allt. Dyker det upp oväntade saker får man ta det med en klackspark och göra sitt bästa för att lösa dem. Det finns en lösning till alla problem tycks vara hennes motto. Det är en skön inställning.

”Om konsten att flyga till Kabul” handlar om två kvinnor från helt olika världar och med olika förutsättningar men framför allt om två individer som har ett gemensamt intresse: kärleken till att flyga, prova sina vingar och njuta av friheten där uppe i skyarna.

| 1 januari 2008 00:00 |