Okänd soldat (1985)

4.0
Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Den andra filmatiseringen av Väinö Linnas klassiker med samma namn. Handlar om ett finskt kulsprutekompanis öden på fronten mot Ryssland under andra världskriget.
Visa hela synopsis

ALTERNATIV SAKNAS

ALTERNATIV SAKNAS

Betyg
4.0 av 1 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info
MovieZine-recension saknas, maila oss så lägger vi till titeln till önskelistan.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
ozjeppe
Detta är en riktig klassiker, som det är synd att bara jag verkar ha sett här. En outplånlig, brutalt realistisk filmatisering av Väinö Linnas finska nationalepos (har inte sett den första från 1955) som det skulle förvåna storligen om inte Steven Spielberg inspirerats mäkta av, när han gjorde "Saving Private Ryan"! En stridsvagnsscen är faktiskt plankad rakt av, till och med. 

Man behöver nog inte ha läst boken (jag har) för att märka man att en personlig vinkel saknas. Det är kargt och korthugget, okronologiskt, rapsodiskt och episodiskt (men ändå med den nästan poetiska dialogen soldaterna emellan), medan en central fylleslagsscen är alldeles för lång. Ändå, vilken slagkraft i stridsscenerna och vilket massivt intryck den gör - den sista halvtimmen är närapå outhärdlig med brännande, oförglömligt gripande scener. Regissör Mollberg kryper soldaterna så nära... och understryker inte minst i slutscenen att i krig är alla anonyma, ända in i döden - ingen glorifiering, ingen nostalgi så långt ögat når. En vrålstark 4/5.

Veckans populära filmer

Visa fler