Observe and Report 2009

Drama Komedi Deckare
USA
106 MIN
Engelska
Observe and Report poster

Synopsis

Säkerhetsvakten Ronnie Barnhardt blir tillkallad för att stoppa en blottare från att förvandla köpcentret till hans egen show. Men när Barnhardt inte kan överlämna förövaren till rättvisan tar man in en bitter polis för att lösa fallet.
Ditt betyg
2.2 av 184 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Observe and Report
DVD-premiär
4 november 2009
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

2 november 2009 | 15:53

Hjärtlöst och långtråkigt

Det är svårt att veta hur jag ska komma igång med den här recensionen. Det är svårt, för jag älskar Seth Rogen och vill helst inte ens koppla samman honom med den här dåliga ursäkten till barnförbjuden komedi.

Det är inte ovanligt att Hollywood på olika håll utvecklar liknande koncept samtidigt. Det hände med Robin Hood, med Truman Capote, det har hänt förr och senare och kommer hända igen. Att den även sker med väktare i köpcentrum, jag tänker på "Snuten i varuhuset" som också hade premiär i år, är inte så långsökt som man kan tro, för i åtminstone "Observe and Report" finns det ett lovande koncept och ett gäng bra idéer. Tyvärr är det idéer som inte kommer till sin rätt förrän som bäst mot slutet, och vad värre är, är att den egentligen tredje akten tyngs ner av de två helt humorbefriande föregående akterna och ett mäkta motbjudande inslag av sexuellt utnyttjande.

Seth Rogen spelar Ronnie Barnhardt, manodepressiv ansvarig säkerhetsvakt i ett köpcentrum. När både en blottare och en rånare sätter skräck bland kunder och handlare, och riktig polis, hanterar Ronnie inte situationerna riktigt lika bra som han tror.

Allt det här hade kunnat vara bra upplägg för en rolig och gränsretande komedi för vuxna. Borde vara - jag gillar filmer som inte bara spelar säkert. Problemet är, att den här under större delen av sin speltid inte är rolig. Den är humorlös, och den saknar helt hjärta. Ronnie är inte det minsta sympatisk, det saknas vettig förklaring till varför han ens fått behålla sitt jobb, vakterna under honom är inga ljushuvuden och bland övriga karaktärer i köpcentrat finns det få som ställs i positivt ljus. När inte ens Patton Oswalt, komiker och en annan av mina personliga favoriter, lyckas vara rolig vet man att det är illa ställt. Det otvivelaktigt värsta, vad som hindrar filmen från att få något annat än minsta möjliga betyg, är dock våldtäktscenen.

Se, Ronnie är nämligen hopplöst förälskad i Brandi på sminkavdelningen (spelad av Anna Faris, känd från fyra stycken "Scary Movie"), en kärlek som är obesvarad. Trots idogt nekande och uppenbar motvilja tackar Brandi ja till en middag, en middag där mycket alkohol och ett antal piller intas av den festglada blodinen. Brandi må säga fortsätt när Ronnie slutar slutar jucka, men det är mer än reflex än ett bevis på frivillighet, det vore generöst att säga att hon är vid medvetande när de senare har sex.

Jag kan inte med gott samvete fördöma domare som frikänner våldtäktsmän och anklagar offer med när det är för korta kjolar och lite för mycket alkohol inbladat, och samtidigt acceptera en sådan här scen. Att Brandi är dum, festglad, blondin och minst lika osympatisk som Ronnie, ger inte grönt ljus för sexuellt utnyttjande. Hela scenen spelas för skratt på ett sätt som skänker en minst sagt besk smak i munnen och stinker av en gammal rutten kvinnosyn som man kanske kunde komma undan med för 50 år sedans. Jody Hill, som både skrivit manus och regisserat, borde ha haft en större grad av medvetenhet än såhär, och jag hade definitivt hoppats att Seth Rogen skulle reagera.

Jag är grabb och visst gillar jag grabbiga komedier, när humöret är det rätta, och som tidigare skrivet gillar jag när man testar gränserna. "Observe and Report" misslyckas däremot fatalt på alla punkter och blir ifråga om sexscenen obehaglig, och ifråga om resten av filmen helt enkelt inte speciellt rolig. Det lilla positiva som existerar gör inte helheten värd att se, och det här hur jag bäst kan summera skiten.

| 2 november 2009 15:53 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Observe and Report
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu