Nollywood Babylon 2009

74 MIN
Nollywood Babylon poster

Synopsis

Glöm Hollywood! ?Nollywood Babylon? tar oss till Nigerias livfulla och exploderande filmindustri, tredje störst i världen, i ett klimat där glädjen att göra och se film är det viktiga. När traditionerna får ge vika för det nya, och magi och mysticism åt kristendom, möts och enas de i filmskapandets flykt från det korrumperade samhället.
Ditt betyg
2.6 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lisa Olsson

25 november 2009 | 15:59

Underhållande om nigerianska filmindustrin

"Nollywood Babylon" är en dokumentär om den nigerianska filmindustrin som är tredje störst i världen, efter Hollywood och Bollywood, med 2500 filmer per år. Vi får följa hur filmindustrin växte fram och hur den ser ut idag. Främst genom regissören Lancelot som har gjort 158 filmer och som är en av de populäraste nigerianska regissörerna. Han representerar den ena sidan, där filmskapande handlar om popularitet och pengar. Men det finns de som har andra åsikter, att man inte kan göra en bra film på två veckor.

Den stora behållningen av "Nollywood Babylon" är de många klipp man får se från olika filmer, särskilt från en nigeriansk "Gudfadern" där två småväxta populära tvillingskådisar spelar. Att vara med på en Nollywood-audition verkar också lite speciellt. Nollywood påminner faktiskt en del om Bollywood; mycket dramatik och överdrivet fast inte lika mycket sång och dans.

Det är intressant hur filmindustrin växte fram som en del av den afrikanska självkänslan. Nigerianska personer vill se filmer om sig själva och inte om någon vit actionhjälte. Vi får också veta en hel del om vad kyrkan och olika häxkonster spelar för roll inom Nollywood.

"Nollywood Babylon" är en kul och intressant film om något som de flesta av oss inte känner till särskilt mycket om. Dock är det ingen dokumentär gjord med särskild finess men det fungerar som underhållning för stunden.

| 25 november 2009 15:59 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Nollywood Babylon
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu