Follow Me 2020

Follow Me poster

Synopsis

En Youtube-stjärna bjuds in till Moskva med sina vänner för att spela in nytt innehåll till sin vlogg. Men deras nya utmaningar visar sig ha en dödlig twist.
Ditt betyg
1.8 av 14 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
No Escape (Follow Me)
Biopremiär
6 november 2020
DVD-premiär
15 mars 2021
Digitalpremiär
1 mars 2021
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Lucky Dogs
Längd

Recensent

Charlotte Brange

6 november 2020 | 08:30

Ännu en dum tortyrslasher utan finess

I jakten på likes kan man gå över lik för att få tittare. I denna avkomma från ”Saw", ”Escape Room” och ”Hostel” flygs vi till ett sterotypiskt Ryssland och bjuds dessvärre bara på krystade försök till att skapa en läskig och extrem spänningsfilm.
När den populära vloggaren Cole (Keegan Allen) firar 10 år som videoinfluencer så ska det självklart firas på ett alldeles extra och överdådigt sätt. Van vid att sätta sig i allt mer extrema och vågliga situationer för tittare och likes, blir han medbjuden av sina bästa vänner till att få ta del av en skräddarsydd utbrytarlokal i exotiska Ryssland.

Kompletterad med en rysk PewDiePie-kopia hamnar det spänningssökande gänget i en mystiskt och spionlik rysk överklassvärld. Efter i princip blivit hotade av rysk maffia, något som avfärdades som ”creepy, but sick!” placeras den intet ont anande kvintetten i varsitt utbrytarrum och leken kan börja både för deltagarna och de påhejade tittarna.

När så kallade escape rooms, enkelt översatt till utbrytarrum, blev en populär teambuildingaktivitet för ett par år sedan förde tankarna mig direkt till vilken verklig skräckfilm det skulle kunna bli om man misslyckades med utbrytandet vid timmens slut. De senare åren har ynglingar ur den klaustrofobiska genren poppat upp här och där, men det är få som höjt sig över den typiska ungdomsslashern där en efter en faller offer för kreativa mördarrum.

Varenda karaktär i ”Follow Me” är så pass omöjlig att gilla att jag hoppades att filmen skulle vara en parodi med lite självdistans. Ett perfekt exempel på detta är ”The Cabin in the Woods” (2012) som lyckades med konststycket att driva med en hel genre, och samtidigt göra en kvalitativ åktur. ”Follow Me” däremot, tar sig på själv på ett alldeles för löjligt allvar och det töntiga livesändandet känns till och med daterat.

Men någon skräckfaktor måste väl väga upp det dåliga skådespeleriet och röriga handlingen? Jo, det finns visst några stressiga scener. Men det spännande pusslandet som återfinns i den överraskande rafflande utbrytarfilmen ”Escape Room” (2019) och även legendariska ”Saw” (2004) är som bortblåst. De inledande nerviga rummen utbyts snart mot pang-pang-action och runtspringande i rostiga lagerlokaler.

Inte ens den aningen väntade twisten lyfter detta överspel till film. Hade den haft en gnutta mer ironi och mindre äckelmagad splatter hade den kanske höjt sig över en bottennivå. När influencers får så pass mycket utrymme som de får här, tja, då förstår jag faktiskt varför de är så illa omtyckta.
| 6 november 2020 08:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Follow Me