Nelly Rapp - Monsteragent 2020

Familj Mysterium
Sverige
92 MIN
Svenska
Nelly Rapp - Monsteragent poster

Synopsis

Nelly och hennes hund London ska tillbringa höstlovet hos sin morbror Hannibal. Men det visar sig att Hannibal inte lever det lugna liv som hon trott – han är en monsteragent! Nelly är snart omgiven av vampyrer, spöken, varulvar och Frankensteinare och dras in i ett gastkramande äventyr där allt hon tidigare trott på sätts på prov.
Ditt betyg
3.0 av 17 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Nelly Rapp - Monsteragent
Biopremiär
23 oktober 2020
DVD-premiär
8 februari 2021
Digitalpremiär
21 december 2020
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

19 oktober 2020 | 13:00

Monster och mystik i kubik

”Nelly Rapp - Monsteragent” är ett mysigt och spännande familjeäventyr, som lyfter frågor om att vara annorlunda och inte passa in. Filmen är stämningsfull och väldigt snygg, med riktigt effektfull mask och kostym. Det väldigt fina inkluderande budskapet är dessutom något för oss alla att fundera vidare på.
Nelly är 11 år. Hon är annorlunda och har svårt att få kompisar hemmavid. Under höstlovet ska hon vara hos sin morbror Hannibal och tant Lena-Sleva, som bor i en stor kuslig herrgård. Nelly dras snart in i ett gastkramande äventyr, fullt av diverse olika monster, som varulvar, spöken och vampyrer. Hon får av Lena-Sleva veta att hennes sedan länge försvunna mamma, var en monsteragent. Nelly bestämmer sig för att gå i hennes fotspår. Men är hon rätt person för det?
 
Det här är en på många sätt väldigt typisk svensk barnfilm. På många bra sätt, ska tilläggas. Filmen utgår tveklöst från ett barns perspektiv och villkor. Det är vår unga hjältinna Nelly som är i centrum och det är hon som hela tiden visar oss vidare. Filmen är välproducerad, snygg och har en imponerande scenografi.
 
Som Nelly ser vi Matilda Gross, och hon är verkligen fenomenalt duktig och så trovärdig. Hon är med största självklarhet sin karaktär och jag tror på varenda sak hon säger och gör. Matilda i rollen som Nelly ger här andra småflickor någon jämnårig att se upp till och identifiera sig med på film. Och jag tycker så mycket om det. Som min tioåriga dotter med beundran uttryckte det ”åh vad hon är baddass”. Även de övriga i ensemblen är övertygande. Framförallt höjer Johan Rheborg som Hannibal och Björn Gustafsson som agentbossen Vincent, liksom Marianne Mörck som Lena-Sleva upplevelsen ytterligare.
 
Det här är en historia om familjehemligheter och mystiska monster, som finns i vår periferi. Den handlar om att vara annorlunda, att inte passa in, och därför tvingas bli omstöpt för att få vara med och räknas. I filmen bekantar sig Nelly med Roberta som bor ensam i skogen. De två blir mot alla odds nära vänner, vilket är ett led i filmens huvudsakliga budskap. Låt inte olikheter och det som är främmande skrämma. Var inte dömande, utan välkomna det annorlunda in i ditt liv, så ska du se att det blir rikare. Budskapet är möjligen, sett med vuxna ögon, väl övertydligt, men samtidigt så pass fint och viktigt, att det känns bra att det inte kommer gå någon förbi.
 
Manuset är välskrivet och har ett bra flyt framåt. Det pratas och förklaras lite väl mycket emellanåt, vilket kompenseras av diverse mer humoristiska inslag. Det är till exempel en väldigt kreativ skara karaktärer och monster vi får möta. Som den tidsenliga veganvampyren, som knaprar järntabletter för att hålla sig i trim.
 
”Nelly Rapp - Monsteragent” är en fartfylld och underhållande film för hela familjen. Filmen bjuder på en spännande historia och blir lite mysrysligt emellanåt, men aldrig för otäckt ens för de yngre barnen. Se den.
| 19 oktober 2020 13:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
1
får en stjärna pga förvirrande titel. är hon ett monster som är en agent, eller en agent för monster, eller en väldigt stor agent? skärpning hollywood
Läs mer