Nelly & Nadine 2022

Dokumentär
Sverige
92 MIN
Svenska
Nelly & Nadine poster

Synopsis

Nelly och Nadine är den osannolika kärlekshistorien mellan två kvinnor, som blev förälskade på julafton 1944 i koncentrationslägret Ravensbrück. Nellys barnbarn Sylvie bestämmer sig för att läsa sin mormors dagbok och upptäcker en livslång kärleksrelation, präglad av det som hände i lägren.
Ditt betyg
2.5 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Nelly & Nadine
Biopremiär
18 mars 2022
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Doc Lounge
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

18 mars 2022 | 16:00

Ljuvligt berörande om kärlek som vägrar låta sig tystas ned

”Nelly & Nadine” är en finstämd och vacker dokumentärfilm om två kvinnor och deras kärlek. Den behagligt sällsamma historien som här berättas är lika osannolik, som den är oemotståndlig. I filmaren Magnus Gerttens varliga händer får den liv igen, och en chans att äntligen ta plats.
Sylvie Bianchi ärvde sin mormor Nellys allra käraste egendom, en stor låda full med minnen. I tjugo år har hon låtit den vara. Till sist öppnar hon den och finner däri en historia som familjen tystat ner i alla år.
 
Magnus Gertten som följt ett öde och spårat det till norra Frankrike och till Sylvie, följer henne i denna på många sätt smärtsamma process. Under ett år letar de tillsammans igenom lådans innehåll, och kompletterar det med information från olika arkiv. Genom samtal med personer som stod de två kvinnorna nära, fångar de essensen som var de två, men också det sammanhang som kom att bli deras. Resultatet är denna berörande film om kärlek, som mot alla odds överlevde, inte bara förintelsen, utan även omvärldens tystnad.
 
Nelly Mousset-Vos var operasångerska och aktiv i motståndsrörelsen. Nadine Hwang var dotter till en kinesisk diplomat. De två kvinnorna hamnade som politiska fångar i koncentrationslägret Ravensbrück under andra världskriget, där de också träffades. Kärlek uppstod och med den, hoppet om överlevnad. Efter krigets slut återvänder båda till sina respektive liv. Till sist hittar de tillbaka till varandra, och de bestämmer sig för att flytta till Sydamerika för att där leva ett liv ihop.
 
I filmen får vi genom uppläsning av gamla dagboksutdrag och brev, gryniga hemmafilmer och arkivfoto se en annorlunda kärlekshistoria varsamt veckla ut sig. Gerrten redigerar det omfattande materialet med lyrisk skärpa. Hans blick är på flera decenniers avstånd, men ändå ovanligt närvarande hela tiden. Bilderna och berättelserna är berörande, poetiska, hemliga, men också fulla av längtan efter att bli avslöjade. Varje bildruta berättar en egen perfekt komponerad historia om rädslor, drömmar och längtan. Sömlöst broderas dessa ihop med de kärleksfulla episoderna av liv som sedan levdes. Den här filmen är skapad av Gertten men det är tveklöst Nellys och Nadines egen historia som berättas.
 
Parallellt med kärlekshistorien får vi också följa Sylvies resa. Från att bli varse om hur familjen, och hennes mamma framförallt, vägrat erkänna Nellys liv, till att förlåta och acceptera det. Genom acceptansen får hon också äntligen lära känna sin mormor, och för första gången omfamna henne som den hon var. Det är starkt och oerhört gripande att se denna medelålders kvinna kunna släppa taget om en hemlighet som aldrig var hennes att bära.
 
”Nelly & Nadine” är en stark och ömsint film om livet och att våga leva det. Det handlar om kärlek när den plötsligt bara händer, om kärlek som överlever, för att därefter prövas igen. Det handlar om att välja varandra, när inget annat val egentligen finns. Vi får i filmen se hur kärleken växer och blommar, trots en familjs tystnad. Vi får se ett nytt liv och nya bekantskaper frodas parallellt med passionen. Vi får se en kvinna avslöja familjens mörka hemlighet, som visae sig bara bestå av ljus. Vi får se hur hon själv blir tydligare i konturerna, när mormor Nelly får sin identitet och historia tillbaka. Vi får, och vi ska se denna ljuvliga berättelse om minnen av oövervinnerlig kärlek, och lova att aldrig mer tysta ned.
| 18 mars 2022 16:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Nelly & Nadine
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu