Mysterious Skin 2004

Drama
USA
102 MIN
Engelska
Mysterious Skin poster

Synopsis

En sommar på 1980-talet i Kansas får 8-årige Brian en blackout som kommer att påverka hans liv. Neil är en vacker och kall ung man som alla älskar men också är rädda för. Strax före sin 20-årsdag åker Neil till New York för att leta efter det han tror är kärlek, samtidigt som Brian försöker förstå vad som hände under minnesluckan. Hans sökande leder honom till Neil. Tillsammans inser de att det som har format deras liv inte är vad de trodde.
Ditt betyg
3.4 av 133 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Mysterious Skin
Biopremiär
5 augusti 2005
DVD-premiär
25 januari 2006
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Svåra ämnen i utmanande film

”Mysterious skin” är baserad på Scott Heims omtalade och delvis självbiografiska debutroman med samma namn. Filmen följer två killar, Neil och Brian, från en sommar i deras barndom då de faller offer för sexuella övergrepp, och under de kommande tio åren då vi får veta hur denna händelse påverkat dem åt olika håll. Tuffingen Neil tjänar pengar på att prostituera sig. Han minns händelsen väl och skäms inte för den, utan ser tillbaks på den som sin första av många sexuella förbindelser med äldre män. Tillbakadragne Brian raderade hela händelsen och ersatte den med en 5-timmar lång blackout, på senare tid har han blivit alltmer övertygad om att han under denna tidsperiod blev bortförd av utomjordingar. Brian drömmer om aliens och sitter som fastklistrad vid teven så fort en dokumentär om andra bortföranden visas.

Att ”Mysterious Skin” inte är någon munter historia behöver inte nämnas. Därmed ska Gregg Araki ha eloge för sitt sätt att handskas med ett så pass svårt ämne – han låter historien tala för sig själv, utan att tvinga oss att känna medlidande för de två killarna. Inte heller baseballcoachen som förgriper sig på sina spelare, framställs som ett svin. Det faktum att 8-årige Brian gillar deras hemliga små stunder ihop lär provocera många tittare. Om det är ett bra eller dåligt sätt av regissören är ju upp till var och en att bestämma.

Själv tycker jag oftast att en real-life-story, hur hemsk den än är, ofta ändå måste modifieras för att bli en bra – gripande, stark etc – långfilm. Här finns scener så vidriga att de får det att vända sig i magen på de allra flesta, men desto fler är de som bara känns som utfyllnad, som inte verkar leda nånvart. En nästan dokumentär känsla infinner sig, och personligen hade jag hellre sett ett upplägg som i en ”vanlig” film, med fler starka och sorgliga scener, trasiga människor och ett tydligt budskap. Filmen vill så gärna provocera, skapa debatt och beröra men lyckas inte hela vägen.

All heder åt filmskaparna som vågat göra något annorlunda. Betyget landar dock på en trea, med tanke på att jag hade högre förväntningar och kände mig inte så berörd och skakad efteråt som jag (sadistiskt nog) hade hoppats på.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Mysterious Skin
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu