Mysteriet i Mouthe 2012

Komedi Mysterium
Frankrike
102 MIN
Franska
Mysteriet i Mouthe poster

Synopsis

Mouthe, eller “Lilla Sibirien”, är Frankrikes kallaste by. Hit kommer David Rousseau, en bästsäljande författare med skrivkramp, som flytt Paris för att att finna inspiration bland snödrivorna. Istället finner han Candice Lecoeur: nyss traktens skönhet – numera död.

Tveksam till den officiella förklaringen börjar Rousseau gräva i fallet. Byborna verkar vara allt annat än tacksamma och ju närmare han kommer sanningen, desto mer övertygad blir han om att hon inte tog sitt liv. Han får veta att hon trodde sig själv vara Marilyn Monroe reinkarnerad, och att Candices öde bär oroande likheter med stjärnans egen tragiska historia…
Ditt betyg
2.6 av 15 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Poupoupidou
Biopremiär
28 oktober 2011
DVD-premiär
29 februari 2012
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Njutafilms
Ålder
11 år
Längd

Recensent

EvaEpic

29 februari 2012 | 20:01

En snöbeklädd mordhistoria

En deckarförfattare med skrivkramp som blandas in i en gåta kring en ung kvinnas död är inte direkt nyskapande. Men släng in ett vackert foto och bisarra pauser så får du något helt annat.

David Rousseau är en deckarförfattare med skrivkramp som återvänder till sin snöbeklädda och svinkalla hemstad Mouthe för att hämta upp sitt arv, vilket visar sig vara allt annat än tillfredställande. På väg till hotellet ser han en ambulans som ska frakta iväg Candice, en ung kvinna som hittats död bland snödrivorna. Rousseau börjar genast gräva i hennes öde (och finner inspiration till sin kommande bok på köpet) trots bybornas missnöje. Ju närmre sanningen han kommer, desto mer tvivlar han på att hon tog sitt eget liv och att hennes öde har stora likheter med den stjärna hon var övertygad om att hon var reinkarnerad som.

Det märks att Gérald Hustasche-Mathieu är ett "Twin Peaks"-fan. Inledningsvis får vi se Rousseau körandes i ett öde skoglandskap, förbi en skylt - inte helt olik den i "Twin Peaks". Hur Candice kropp hittas drar tankarna till den gamla kultserien. Väldigt många av karaktärerna har en del drag som påminner om just de i kultserien, exempelvis den excentriska flickan på hotellet som gör allt för att få författarens uppmärksamhet. Stämningen är dock annorlunda, här är den mer stillsam, lugn och varm (trots att man fryser när man ser det kalla vinterlandskapet).

Rousseau gör verkligen allt för att ta reda på vad som hänt den unga skönheten. Han får reda på vart hon bodde och väl där finner han hennes dagböcker. Medan han läser dem får vi följa med på hennes resa. Hon heter egentligen Martine, men under en fotosession med en okänd man på genomresa byter hon namn till Candice Lecoeur - för en stjärna kan väl inte heta Martine? Dessutom är hon helt övertygad om att hon är Marilyn Monroe.

Hennes öde och hans jakt på sanningen visas i två parallella världar. Candices historia nystas upp och vi får en inblick i denna desillusionerade kvinnans inre och hennes syn på omvärlden. Rousseau, som är tydligt präglad av sin karriär som deckarförfattare, som ser många som potentiella mördare.

Trots att det är en mordhistoria i en liten stad som fått det passande smeknamnet "Lilla Sibirien" så är filmen allt annat än kall och mörk. Den bryts av med lättsamma och stundtals bisarra scener. Vi får bland annat se en halvnaken man i ett träd som vill ha "mus" och glada brandmän med penisarna dinglandes i det fria. Även reklamfilmen som var Candices första "skådespelarjobb" är otroligt egendomlig - hon ligger näst intill naken bland berg och hennes kropp jämförs med den ost man försöker sälja.

Visst kan man försöka rättfärdiga pauser för skämt och brandmanssnoppar i allmänhet, men stundtals blir det distraherande och näst intill irriterande. Man glömmer bort vad man egentligen tittar på - en mordhistoria. Men trots det har filmen fotot till sin fördel. Filmen är otroligt vacker, stundtals rolig men också sorglig. Om filmen visats en kall och tråkig kväll på SVT så hade jag inte bytt kanal.

| 29 februari 2012 20:01 |