Mr. Harrigans telefon 2022

Skräck
USA
104 MIN
Engelska
Mr. Harrigans telefon poster

Synopsis

När Mr. Harrigan dör lägger Craig - hans vän och småfixare - hans mobil i hans ficka inför begravningen. När Craig sedan i sin ensamhet skickar ett sms till sin döde vän, blir han minst sagt chockad när han får ett svar...
Ditt betyg
2.9 av 34 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Mattias Blomberg

5 oktober 2022 | 16:00

En intelligent rysare med ett viktigt budskap

RECENSION. Teknikens övertagande av våra liv får vass kritik i den här starka filmatiseringen av Stephen Kings novell. Stort skådespel och intelligent manus lägger grunden till en tänkvärd kvalitetsrysare.
När det gäller filmatiseringar av verk av författaren Stephen King så går det minst tre medelmåttiga på varje lyckad sådan. För mig handlar det mest om hur väl en filmversion fångar den mänskliga tonen i karaktärerna som präglar Kings böcker. Han har alltid ett djupare syfte än att skrämmas och det måste finnas med i ett filmmanus byggt på ett av hans litterära verk för att det ska fungera. Den här filmen bygger på författarens novell med samma titel som filmen.
 
Med briljana Ryan Murphy ("American Horror Story" och "Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story") som en av producenterna och King själv som en av de exekutiva producenterna så blir förväntningarna givetvis skyhöga. Med John Lee Hancock ("The Blind Side") i registolen så vet vi att temat "ung människa kämpar mot omvärldens påtryckningar medan han blir vuxen nog att förstå sig själv" kommer förvaltas väl. Resultatet infriar alla förväntningar på kvalitet och trollbinder från början till slut.
 
Från första sekunden infinner sig den där atmosfären som gör King till King. Vi presenteras för byn Harlow i Maine och huvudkaraktären Craig som pojke (Colin O'Brien). Vi får tidigt en scen i en kyrka och den som sett eller läst en del King vet att religionen är en viktig beståndsdel i hans verk. Döden introduceras tidigt i form av sorgen efter den avlidna modern som präglar Craig. Den unga pojken får jobbet att läsa böcker för biljardären John Harrigan (Donald Sutherland) då denne fått dålig syn.
 
Relationen mellan två människor från olika generationer står en stor del av filmen i centrum. Filmen handlar i grunden om hur tekniken tar över människors liv. Vi lever dem genom våra mobiltelefoner. Samhällskritiken är knivskarp när även den äldre mannen dras in i sin mobil istället för sina böcker som han förut ägnat all sin tid vid sidan av affärerna åt. Ännu tyngre träffar scener där eleverna på Craigs skola bildar grupper i kafeterian där det är avgörande för indelningen vilket mobilmärke man använder. Sms ersätter verbala samtal runt borden.
 
Manuset tar sig tid att bygga karaktärer innan mystiken introduceras på riktigt i berättelsen. Det har hjärta och själ i skildringen av relationerna som Craig har med människor. Grunden är ett drama där vi följer hur han utvecklas till en ung man (Jaeden Martell). Vi tar del av hur samhället utvecklas och påverkar honom. Även när mystiken tätnar och rysarinslagen blir viktiga så hålls filmen grundad i drama. För ovanlighetens skull är det här en skräckfilm som inte spårar ur i billiga jump scares och rädsla för rädslans skull. Den är intelligent och tänkvärd hela vägen till slutet.
 
Förutom att hjärnan får jobba hela tiden så får ögat njuta lika mycket. Kameraarbetet är enormt kreativt. Det märks att fotografen vet exakt vilken psykologisk effekt varenda vinkel har på åskådaren. Detsamma gäller klippningen. I en scen väntar Craig på svar på ett sms som inte skulle ha någon naturlig förklaring om det kom. Vinklarna ändras i rappt tempo. Spänningsnerven byggs upp. Det är ett skolexempel på hur man gör en sådan scen. När O'Brien byts ut mot Martell så är det med med en briljant kamerapanorering till synes utan klipp.
 
En sådan här dramabaserad film kräver mycket av sina skådespelare och alla levererar fint spel. Martell är enormt bra i huvudrollen. Med sina prestationer i den här filmen och "Det" så tar han en plats högt upp på min topplista över sin generations bästa skådespelare. Han behöver bara titta in i kameran för att uttrycka känslor med blicken som träffar raka vägen in i hjärtat.
 
Donald Sutherland ger nyans till sin karaktär och visar vilken tung veteran han är. Kemin mellan den unge och den gamle mannen är magisk. Deras litteraturanalyser är fascinerande att ta del av. Martell låter också sin karaktär utvecklas som uppläsare av verken han läser för Harrigan. Han växer sig in i böcker av Charles Dickens och andra tunga författare. Den ökade förståelsen för den skrivna texten blir en viktig del av hans karaktär.
 
Filmer med många tonfall att balansera och många ingredienser av olika sort blir oftast röriga och förlorar fokus. De bristerna har inte "Mr. Harrigan's Phone". Den blandar starkt gripande drama, vass samhällskommentar, tät mystik och effektiv rysare perfekt. Jag är djupt imponerad. Missa inte den här filmpärlan som hade förtjänat en betydligt mer intellektuell titel än den har.
| 5 oktober 2022 16:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
Välgjort och snygg men ack så tråkig. Idén om att kunna kontakta "andra sidan" kunde ha exploaterats så mycket bättre än vad som skedde i "Mr. Harrigans telefon". Filmens inramning i high school miljön känns sliten och uttjatad. Tjejer som är svårflirtade (om man inte tillhör coola "smartphone" gänget), en klok präktig politiskt korrekt lärarinna vars repliker enbart består av urtrista plattityder och klyschor, den obligatoriska mobbaren samt lite loser kompisar som inte adderar ett dugg till historien. Pappan är så intetsägande och slätstruken att jag knappt minns honom trots att det är timmar sedan jag såg filmen. Jaeden Martell spelar huvudrollen "Craig" men han tillhör inte mina favoriter. Han saknar personlighet och utstrålning men får ofta omotiverat tunga roller som han inte riktigt axlar. Donald Sutherland gör den enda intressanta karaktären mästerligt och räddar filmen från en 1:a av mig, men är av förklarliga skäl inte med i hela filmen. Ger detta sömnpiller 2/5
Läs mer
1
Huuuuuur kan denna få 4a?
Läs mer
4
Genuin och välspelad. Mer av en mystik kring filmen än en skräckis. Så passar även dom som inte gillar rysare :)
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu