Morning Glory 2010
Komedi
USA
107 MIN
Engelska
Morning Glory poster
Synopsis
När den hårt arbetande TV-producenten Becky Fuller (McAdams) får sparken från ett lokalt nyhetsprogram börjar hennes karriär se lika blek ut som hennes händelselösa kärleksliv. Av en händelse råkar hon få jobb på "Daybreak" (det minst sedda av de nationella morgonprogrammen), och bestämmer sig genast för att återuppliva programmet genom att anställa det legendariske nyhetsankaret Mike Pomeroy (Ford).

Dessvärre vägrar Pomeroy behandla stapelvarorna inom morgon-tv, såsom kändisskvaller, väder och mode. Inte heller vill han jobba med sin bisittare Colleen Peck (Keaton), en före detta skönhetsdrottning och veteran inom morgon-tv som inte har några problem med att täcka morgon”nyheter”. Då Mike och Colleens egon kolliderar, först bakom kameran och sedan under sändning, börjar samtidigt Beckys kärleksaffär med kollegan Adam Bennett (Wilson) att knaka i fogarna. Plötsligt måste Becky kämpa för att rädda hennes förhållande, hennes rykte, hennes jobb och i slutändan hela tv-programmet.
Ditt betyg
2.4 av 172 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
Logga in så gissar vi ditt betyg
Info
Originaltitel
Morning Glory
Biopremiär
DVD-premiär
15 juni 2011
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Ålder
Barntillåten
Längd
Recensent
2 februari 2011 | 01:49

Djävulen bär TV-slips

Filmer om karriärkvinnor är inte alltför vanliga och när de är så tama som "Morning Glory" förstår man varför. Vad som hade kunnat bli en fräsch TV-satir eller harmlös romantisk komedi blir mest ett oförsvarligt slarvigt slöseri med talang och resurser.

Rachel McAdams spelar Becky, en ung och ambitiös TV-producent som kickas från sitt drömjobb och tvingas börja på ett hånat, nedläggningshotad morgonprogram. När hon tror att hon räddar programmet genom att anställa ett prisbelönat, populärt och erfaret nyhetsankare (Harrison Ford) så visar det sig att han avskyr allt och alla på kontoret - och känslorna är ömsesidiga. Vad att göra?

Ja, fortsättningen är lika förutsägbar som man kan tänka sig. Kommer Becky få ihop det med den hunkiga TV-höjdaren (Patrick Wilson), vinna sin skeptiska mammas respekt och viktigast av allt - rädda TV-programmet? Självklart finns här gott om dilemman, moralkakor, och budskap om värderingar och uppoffringar som bankas in med hammare i det uppenbara klimaxet.

Men filmens största problem är trots allt inte alla klyschor utan brist på handling och en nästan parodiskt klantig och virrig huvudperson. Becky är en kombination av de typer Katherine Heigl och Amy Adams blivit experter på att spela. Dessvärre är rollen illa skriven och stackars McAdams - en strålande skådespelerska som i och med genombrottet fått allt sämre roller - kämpar med hopplöst hysteriska situationer och billig slapstick men är tragiskt malplacerad, liksom Wilson som otacksamt poänglös romantisk sidekick.

Värst öde har dock avledande affischnamnet Diane Keaton - som programmets bittra, egocentriska programledare - fått, då hon trots stjärnstatus fått en löjlig andraplansroll vars karaktärsutveckling brister helt i trovärdighet och mest går ut på att dansa balett med småungar eller rappa med 50 Cent. Lägg till ett flertal duktiga komiska skådespelare (inklusive Jeff Goldblum som efter denna och "Pappa på burk" är i desperat behov av en ny agent) bortkastade i stereotypiska biroller. Ford gör sitt bästa men blir mest en femöresvariant av Meryl Streep i "Djävulen bär Prada".

Visst är filmen oförargligt lättsmält och stundtals underhållande men av antal försök till humor och skratt lyckas man inte ens med hälften. Där man i filmer som "Working Girl" och "Djävulen bär Prada" skapade trovärdiga karaktärer, utnyttjade skådespelarnas kapaciteter och dessutom lyckades framhäva ett smärre feministiskt budskap så har man i "Morning Glory" mest avlat fram ännu en meningslös Hollywoodkomedi utan handling.