Monsieur Lazhar (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Monsieur Lazhar är algerisk invandrare i en mindre fransk-kanadensisk stad, och när han dyker upp och erbjuder sina tjänster som vikarie på den skola där en lärare just tagit livet av sig, blir rektorn glad och lättad. Hans relation till barnen är god, hans metoder okonventionella, en liten romans spirar för den sympatiske men ensamme herr Lazhar? Men berättelsen tar en oväntad vändning och kommer att handla om så mycket mer än "bara" en engagerad lärares vardag i en ordinär problemskola.

Kanadas Oscarskandidat.
Visa hela synopsis

ALTERNATIV SAKNAS

ALTERNATIV SAKNAS

Betyg
Läs recension
3.5 av 4 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: MONSIEUR LAZHAR

Ord kan läka alla sår
#GIFF 2012 "Monsieur Lazhar" visar hur barn och vuxna kommer till rätta med sin sorg och kanske det viktigaste av allt; hur ord ibland kan läka alla sår.

Filmen inleds i en vintrig skolgård där två barn, Simon (Emilien Neron) och Alice (Sophie Nelisse) pratar. Simon springer iväg för att plocka upp mjölkpaketen som han ska leverara till sitt klassrum och av misstag ser han något inget barn någonsin bör se. Läraren har hängt sig i klassrummet.

Lärarens självmord blir en central och betydande del i filmen, men trots det sker det mycket i övrigt. Vi får följa Bashir Lazhar (Mohamed Fellag), en flykting från Algeriet, som får ta över undervisningen för klassen efter lärarens bortgång. Hur det blir svårt för honom att anpassa sig till både undervisningen och arbetet med barnen i en kultur han inte riktigt förstår och hur han försöker tillämpa sina annorlunda metoder. Under filmens gång blir det tydligt att Bashir Lazhar, precis som sina elever, har tungt bagage i sitt liv. Även
de före detta kompisarna Simon och Alice utkämpar sin egen känslomässiga kamp med anknytning till den bortgångna läraren.
 
Filmen påverkar åskådaren och berör, tar tag i personen och ger den engagerad i filmens handling. "Monsieur Lazhar" visar hur barn och vuxna kommer till rätta med sin sorg och kanske det viktigaste av allt; hur ord ibland kan läka alla sår.

Angelica Capitao Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!

Veckans populära filmer

Visa fler